plakat_gogol

Едва ли някой си е представял, че американската джипси пънк шайка GOGOL BORDELLO ще свири на родна земя. Но ето, че благодарение на Loud Concerts това стана факт и американците пристигнаха за концерт в столицата. Новината дойде като гръм от ясно небе за родните фенове, които реагираха изключително положително. В страна, където на почит са класическите популярни рок и метъл банди, концерт на ексцентрици като GOGOL BORDELLO наистина си е събитие, макар, че такива събития вече не са рядко явление у нас. Концертният живот предлага всякакви събития за всякакви вкусове. И все пак да видиш Eugene Hütz и компания на родна земя не се случва често. Към титулярите за вечерта се присъединяваше и не по-малко ексцентричната хърватско-сръбско-черногорска формация MAiKA. За място на шоуто бе определена зала 4 на Интер Експо Център. Датата – 30.05.2018 г.

Срядата се оказа доста приятен ден. Времето бе приятно, имаше слънце, подухваше и ветрец. Типично пролетно време, предразполагащо към забавни концертни преживявания. Половин час преди началото на шоуто обстановката бе все още спокойна, даже, бих казал, твърде спокойна. В залата имаше малко хора, повечето скупчени пред сцената. Голяма част от зрителите бяха решили да подгряват на открито, през входовете се преминаваше нормално. Бе обособена и зона за пушене, където се намираха и тоалетните. Два бара подсигуряваха нуждата от напитки, а за най-големите почитатели в дъното бе разположен щанд с артикули.

Предварително обявеният час бе спазен с точност до секундата. В 20:00 на сцената се качиха MAiKA и дадоха начало на шоуто. За тяхното изпълнение най-точната дума е „шоу“. Ексцентричната вокалистка и колегите й изнесоха истинско представление, в което преобладаваше театралната част. Музикантите представиха песни от единствения си албум „Balkannibalism“ и се постараха да подгреят публиката подобаващо, давайки всичко от себе си. Приятният джипси диско ритъм на композициите не засили кой знае колко интереса на присъстващите. Едва към края на изявата на шесторката залата започна да се пълни. Групата избра нестандартен начин да се представи, като по средата на изпълнението си изкара на сцената знаме с името и адреса на уеб сайта им. В крайна сметка след 40 минути непрестанно движение по сцената бандата приключи участието си и получи заслужени аплодисменти от публиката.

30 минути продължи паузата между групите, която феновете използваха да заемат местата си в залата или да се настроят по друг начин за появата на хедлайнерите. Около 21:10 сцената бе превзета от осем музиканти, предвождани от лидера Eugene Hutz. Залата вече бе пълна и бурно приветства появата на музикантите. “Break Into Your Higher Self” от актуалния “Seekers And Finders” даде старта на купона. Присъстващите не чакаха дълго подканяне и завихриха танците още от самото начало. На сцената се случваше абсолютно същото – музикантите се забавляваха, а най-активен бе фронтменът, който не спря да снове, подскача и контактува с публиката. Емоция, енергия, страст лъхаха на талази от сцената. Както и на първата група, озвучаването бе на ниво, всички инструменти се чуваха отчетливо от всяка точка на залата и като цяло не се наблюдаваха технически проблеми. Освен с първото парче, новата творба бе представена и от “Saboteur Blues”, “Love Gangsters” и “Familia Bonfireball”. Прозвучаха и хитовите “Not A Crime”, “Alcohol” и “Start Wearing Purple”. В биса бе включен и кавър на “Always On My Mind” на Elvis Presley. Като цяло групата ни разходи из цялата си дискография, а всяка песен бе посрещана от феновете с вдигнати ръце – нещо, което бе забелязано и от фронтмена. Усмивките по лицата на музикантите и присъстващите не секнаха до самия край. Бандата се представи изключително силно, личеше си, че музикантите са в настроение, за което спомогна и поведението на зрителите.
Основната част от шоуто приключи с композицията “Think Locally Fuck Globally”, след което Hutz и компания се оттеглиха. Почитателите обаче не искаха да ги пуснат да си тръгнат и те отново се качиха на сцената, за да им подарят още 6 песни и да закрият успешно първото си участие на българска територия.
Над 2 часа продължи изявата на GOGOL BORDELLO – време, изпълнено със забавление, лудост и взаимна обмяна на енергия, емоции и положително настроение. Групата даде всичко от себе си, но постигна целта си – купонът бе налице. Феновете също не пожалиха сили и накрая останаха удовлетворени от продукцията, на която станаха свидетели.

Сетлист:

“Break Into Your Higher Self”
“Not A Crime”
“Wonderlust King”
“I Would Never Wanna Be Young Again”
“Saboteur Blues”
“My Companjera”
“Alcohol”
“Rebellious Love”
“Love Gangsters”
“Last One Goes The Hope”
“Trans-Continental Hustle”
“Immigraniada (We Comin’ Rougher)”
“Mishto!”
“Passport”
“Illumination”
“Undestructable / Baro Foro”
“Start Wearing Purple”
“Think Locally Fuck Globally”
Encore:
“Sacred Darling”
“Familia Bonfireball”
“Hats Off To Kolpakoff”
“Sun Is On My Side”
“Always On My Mind”
Encore 2:
“Pala Tute”

Очаквайте и много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!