Европейска rock ‘n’ roll вечер

EUROPE-90x60-Project Шведските рок ветерани EUROPE – отново в България. 3 години след концерта им в Каварна и 5 години след първото им посещение в София рок легендите се завръщаха у нас за ново шоу. Повод за гостуването им бе годишнина от излизането на донеслия им световна слава албум “The Final Countdown”, отбелязвана с турне. Датата за България – 16.05.2017 г – бе първа за тази част от обиколката. За място на събитието бе определена зала Арена Армеец, а за подгряващи бяха избрани младите българи SEVI.

Според предварително обявения график вратите трябваше да отворят в 19:00 ч, първата група да излезе в 19:30, а EUROPE – в 20:30. Минути преди 19:00 стана ясно, че събитието няма да е от най-посетените. Кратка обиколка около залата установи, че малцина са тези, които очакват отварянето на входовете. Единственото, по което можеше да се познае, че има концерт, бяха хората от персонала. Чест прави на организаторите, че не допуснаха забавяне. Часовете бяха спазени, имаше щанд за артикули и барове за напитки в залата и във фоайето. Влизането ставаше безпроблемно.

Първи на сцената излязоха SEVI. Точно в 19:30 Светлана и компания заеха местата си на сцената и забиха. Българите се представиха отлично, предлагайки песни от двата си албума, изпълнени с огромно желание и себераздаване. Вокалистката не спираше да снове по сцената, показвайки и завидни гласови възможности. Контактът с публиката също й се удаваше. Бандата откри шоуто си с хитова песен – първият сингъл от втория им албум “Don’t Hesitate”, а до края на изявата им чухме “Screw you, honey”, “On My Own”, “Destiny”, “Speed Up” и др. След доста стегнат, енергичен и емоционален сет талантливите музиканти зарадваха почитателите си и вероятно си спечелиха нови такива. Певицата обясни, че не за първи път делят една сцена с EUROPE, свирили заедно и в Каварна, където нашенците били определени да открият фестивалния ден, в който шведите били хедлайнери. И като допълнително подгряване, изпълнението им завърши с началните акорди на един от големите хитове на легендарните скандинавци – “Rock The Night”, след което българите се поклониха и достойно се оттеглиха, отстъпвайки място на именитите си колеги.

Почивката между групите мина неусетно. Точно в 20:30 светлините угаснаха и сред възгласите на зрителите на сцената изскочиха Joey Tempest, John Norum, John Leven, Mic Michaeli и Ian Haugland, иначе казано – EUROPE. За около час и половина чухме интересна подборка от творчеството на шведите. Започнаха с 2 песни от последния албум – “War Of Kings” и “Hole In My Pocket”. От същата творба чухме още “The Second Day”, “Nothin’ To Ya” и “Days Of Rock ‘N’ Roll”. Като цяло сетлистът бе добре балансиран. Знаковите “Rock The Night”, “Carrie”, “Cherokee” и “Superstitious” също намериха своето място в програмата и разпяха публиката. В последната певецът умело импровизира, вплитайки първия куплет от “Here I Go Again” на WHITESNAKE, посрещнат изключително радушно от феновете. Самият Joey не спря да обикаля сцената през цялото време, демонстрирайки отлична форма и поведение на обигран фронтмен, и да контактува със зрителите. Показа и че е научил няколко думи на български: „Добър вечер, София“, „Прекрасни сте“, „Благодаря ви“. Вокалистът е позагубил от гласовите си данни, но не се пестеше и се стараеше да изпява парчетата както трябва. А в някои песни се прояви и като ритъм китарист. John Norum показа високата си класа на соло китарата, а освен това, заедно с клавириста Mic Michaeli, подпомагаха Tempest с бек вокали. Басистът John Leven и барабанистът Ian Haugland не се натрапваха, вършейки си работата по най-добрия начин. Haugland се прояви по-осезаемо, когато направи лека заигравка с публиката в началото на хита „Cherokee“.
Озвучаването бе на много добро ниво, всички инструменти, както и гласът на певеца, се чуваха ясно и отчетливо от всяка точка в залата. Още от изпълнението на SEVI си пролича, че този път проблеми със звука няма да има, което говори за отличната работа на тонрежисьорите.

По традиция след финала на основната част бандата слезе от сцената, сподирена от възторжените овации на публиката. На всички ни бе ясно, че това не е краят на концерта и очакванията не бяха опровергани. От колоните се чу интрото на най-големия хит на шведите “The Final Countdown” и те отново се появиха пред нас. Песента отприщи останалите у зрителите сили и енергия и изправи на крака и хората по трибуните. Всъщност, зрителите – колкото и малко да бяха – се държаха адекватно през целия концерт. Имаше няколко по-силни момента, в които публиката се проявяваше по-мощно, но в общи линии не подминаваше нито една песен равнодушно, за което получи заслуженото „Обичаме ви“, произнесено на чист български от Tempest след края на концерта.

За четвърти път EUROPE зарадваха българските си почитатели с почти час и половина чист, натурален хардрок. Шведските легенди показаха страхотна форма и доказаха, че истинският рок е още жив и не се е предал. И оставиха феновете да се надяват, че обратното броене до следващата им среща вече е започнало.

Сетлист EUROPE:

1. „War Of Kings“
2. „Hole In My Pocket“
3. „Rock The Night“
4. „Scream Of Anger“
5. „Last Look At Eden“
6. „Carrie“
7. „The Second Day“
8. „Firebox“
9. „Sign Of The Times“
10. „Girl From Lebanon“
11. „Ready Or Not“
12. „Nothin’ To Ya“
13. „Superstitious“
14. „Cherokee“
15. „Days Of Rock ‘N’ Roll“

Encore:
16. „The Final Countdown“

  1. #1 написан от Бегай (преди 3 години)

    Серррриииии, айййяяяя

    Швльоция първа ке падне под резания кор.

  2. #2 написан от Анонимен (преди 3 години)

    Може и да падне,а може и някой да усети вкуса на Викингският ….. .А той е емблематично расов(ще рече възголям и корав)

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото