Ексклузивно интервю с PROJECT ARCADIA: A Time Of Changes!

Българските метъли от Project Arcadia пробиха със сделка с реномиран чужд лейбъл и разкриват музика от новия си албум „A Time Of Changes“ на час по лъжичка. За настроенията и отзвука след първото видео „Formidable Foe“ от името на групата ни разказа Пламен Узунов – движеща сила в бандата:

MetalHangar18: Здравейте! Радваме се, когато българска група прави продукция на ниво и ви поздравяваме за добрата работа. Този път събрахте мултинацонална компания – шведски вокал и продуцент, гръцки режисьор на видеото… Стараем се да не задаваме най-клишираните въпроси, затова ще питам – научиха ли нещо на български, освен “наздраве” и онази дума с три букви, която завършва на Р и не е “мир”?

Project Arcadia: Здрасти. Много благодаря за поздравленията. За нас това значи много.

За българските думички – Ърбан не си пада много по пиячката и май не знае как е „cheers” на български. Онази рима на „шнур” също не я знае. Със сигурност се беше научил да казва „Как е хавата”, което обаче не е съвсем на български.

Боб знае доста думи, освен това умее да чете на кирилица и много, много ни весели, докато снимахме клиповете. Отнякъде беше запомнил името „Доброволски” и го повтаряше с готиния си акцент с повод и без повод. Падна голям смях.

И едно уточнение – Йонас не е продуцент на албума, а само микс и мастър инженер. Той получи готовия материал и само го смеси. Албумът е продуциран изцяло от нас. Продуцентът се грижи за подбора на музикантите, избира студиото и звуковите инженери, следи за структурата на песните и за спазването на основни правила при композиране, аранжиране и т.н.. А, да – и „най-маловажното” – осигурява финансирането на албума!!!

MH18: Какво толкова се променя при вас, че да кръстите новия албум “A Time Of Changes”?

PA: Заглавието е вдъхновено от една научно фантастична книга. А ние остаряваме и (сякаш) помъдряваме.Промениха се много неща – три пети от състава например, самите ние като хора, звукът, музиката и въобще – целият свят около нас. Сега сме още по-смели отпреди, защото знаем, че възможностите са безгранични.

MH18: Знам, че сте докачливи на тема стилове, но ми направи впечатление, че в последния ви албум има много хъс, а звученето на Formidable Foe е по-балансирано, по-спокойно и дори по-близо до класиката в хеви метъла – предполагам като резултат от работата с известен продуцент. Освен това подписахте с голям лейбъл и на цената на албума преди време си купих комплект ваш диск с тениска. Ясно е, че качественият продукт изисква средства, но критиците не прощават на никого -готови ли сте да посрещнете вълна от коментари как сте се комерсиализирали и за нищо вече не ставате?

PA: За хъса съм съгласен. За продуцента се уточнихме по-горе, така че Йонас няма никакви заслуги за стила на албума. За сметка на това свърши великолепна работа по звука!

Относно стиловете – собственикът на лейбъла Nightmare Records уцели право в десятката със своето определение – мелодичен метъл с елементи на прог, пауър и хард рок.

Много благодаря за въпроса за цената! Много е важно да се уточни – вносното американско издание ще струва скъпо за българския фен. Но ние имаме собствен лейбъл и ще издадем сами албума си за България, Русия, Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия на 26 септември. Адресът на електронния магазин на лейбъла ни е ето този:
http://www.projectarcadiabg.com/shop/. Тук дискът може да се поръча за 16 лева + 3 лева пощенски разходи, а предвиждаме и парти, на което ще го продаваме на специална по-ниска цена. Единствената разлика в двете издания ще е логото на съответния лейбъл. За първите 50-ина поръчали, ще има и специален много личен бонус.

За „вълната от критика и отрицателни коментари” – засега никаква я няма, а и не се вижда на хоризонта. И да дойде, сигурен съм, че ще е микро-вълничка, а не „цунами”. Не знам защо въобще я очакваш. Дори този въпрос е първият, който някой ни задава „ребром”, така да се каже. Досега реакциите навсякъде са изключително и само положителни, което само може да ни радва, и то много. А албумът е толкова метъл, че няма шанс да стане комерсиален – не и в смисъла на албум, който продава огромни тиражи. Иначе, на някой фен на крайния блек метъл може наистина да му се видим много комерсиални.

По въпроса за какво ставаме и за какво не – ние сме доволни от албума. Ако някой не го хареса (а засега се случва обратното), най-много да отидем за риба по случая, да пием по едно и да въздъхнем тежко от мъка по веднъж. Но съм чувал, че добрата ракийка със салатка и пържената рибка лекуват всякакви кахъри поне временно.

MH18: Големият лейбъл наистина ли стяга около врата, както сме чували, или дава повече възможности за творческа изява?

PA: Ако отговоря откровено, може да се намерим на пътя още утре. Все пак „шефът” чете интервютата. Шегувам се, разбира се. Лейбълът все още помага, и то много. Най-малкото – дава престиж. Следващият път ще ни е много по-лесно да сключим сделка, защото вече веднъж ще сме минали през „машината”. Освен това има много връзки на правилните места, от които произлизат много възможности.

MH18: Организирате ли концерти за промотиране на албума? В България? В Чужбина? Едно турне изглежда ли реално или остава само във фантазиите ви?

PA: Надяваме се да успеем да представим албума в самото начало на следващата година. За турнето ще мога да ти отговоря също след няколко месеца, но определено ще се постараем да се превърне в реалност.

MH18: Лесно ли е да си поръчаме албума? Има го за предварителна поръчка на сайта на издателя и в Amazon, на CD и mp3 – как да си го поръчаме в България без да чакаме за доставка от САЩ или Швеция?

PA: На този въпрос отговорих по-горе. Накратко: нашият собствен БЪЛГАРСКИ лейбъл PA MUSIC ще издаде “A Time Of Changes” в България на цена от 16 лева. Поръчайте го предварително оттук сега и ще го получите в деня на излизането му – 26 септември. http://www.projectarcadiabg.com/shop/

MH18: Какво всъщност означава “Formidable Foe”?

PA: Ърбан написа този текст. Това е най-ужасният враг за всеки от нас – самите ние. Човек е способен да се забърка сам в такива каши, в каквито никой друг не може да го забърка. Понякога го правим от незнание, друг път от суета, а понякога – дори от най-обикновен стремеж да бъдем интересни с нещо и да изпъкнем сред останалите – стремеж, който почти всички изпитваме поне малко, и който лично аз съм се научил да уважавам у другите, защото знам, че често им се налага да го търпят у мен. Разбира се, истински мъдрите хора успяват да го преодолеят. Дано някой ден и ние помъдреем толкова.

В текста има и препратки към една много известна песен на Боб Дилън, на която после Джими Хендрикс прави кавър.

MH18: А каква е ролята на локомотива в клипа? Очаквах да избухне, да тръгне, да се качите на него поне. Има ли някаква символика или е само готин реквизит?

PA: Уви, само готин реквизит е. Датите бяха уговорени предварително с Боб Кационис и не успяхме да намерим по-подходящо място в срока, който имахме, макар че обиколихме десетки места и изгубихме дни от живота си в търсене.

MH18: Urban breed призна ли си как се казва или му говорите на “Ей, Ърбане!”?

PA: Казва се Ърбан брийд. Виждал съм му личната карта. Това е истинското му име. Невероятно, но факт! Но, щом питаш, ще ти кажа, че наистина се обръщаме към него с „Ей, Ърбане”.

MH18: Напоследък трибютите са на мода. Планирате ли да направите концерт само с кавъри на някоя група или ще наблягате на авторските парчета?

PA: Минавала ни е такава мисъл. Ако правим нещо подобно, ще е трибют на Дио.

MH18: За довиждане кажете на посетителите на metalhangar18 нещо за албума, което го няма в официалното съобщение!

PA: “A Time Of Changes” e написан с много любов и от сърце. Сигурен съм, че много фенове ще открият свои преживявания в текстовете, особено в първите осем песни, които са концептуално свързани. Надявам се албумът да им хареса толкова, колкото ни харесва и на нас. Дори на крайните блек метъли.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото