Между Ортодоксалното и Сатанизма – „Liturgiya“ by BATUSHKA

batushka kover

Започнах това ревю (ако може да се нарече ревю), защото след като чух албума няколко пъти реших, че той ТРЯБВА да достигне до възможно повече хора. Освен това прочетох мнение, че само най-мързеливите медии за тежка музика все още не са писали за тази група. Да. Появила се едва преди няколко месеца тази група стана истинска сензация и разбуни духовете в обществото навсякъде из християнска Европа. Именно, добре прочетохте „християнска“.

И интересното обаче е, че същата група подлуди всички фенове на блек метъла. Независимо дали са откровени дяволопоклонници, паганисти или боговете знаят какви. И не става въпрос за някаква мода, да си осведомен или да си „в течение на новите тенденции“. В някои държави текат усилени он лайн подписки от фенове, които искат да ги видят на живо. И да ви кажа успяват. Вече имат няколко дати в Русия и Беларус, тече подписка за Украйна, а вчера бяха обявени като един от участниците на SUMMER BREEZE OPEN AIR!

Е, крайно време е да ви кажа коя е групата. Спомняте ли си споровете и полемиките относно „Християнския блек метъл“? А тази група се определи (или някой я определи), като „Ортодоксален блек метъл“. Да, това са поляците BATUSHKA или БАТЮШКА, както ви харесва. В превод това е разговорната форма на обръщение към православен свещеник, която е много разпространена в Русия и сред славянското православие. Мистерията около членовете на групата е огромна. Единственото, което е споменато, е че в групата участват членове от известни екстремни банди. Моите лични проучвания по въпроса ме навеждат на подозренията, че в БАТЮШКА може би са замесени членове от Behemoth, Hermh и Hate, но с времето и това ще се разбере. А подозренията ми още повече се подклаждат от една извадка от руската преса:

„Съществува предположение, че това е нов проект на сатанинската полска група Behemoth, които си позволиха публично да запалят Библия.“.

Освен това толкова професионално изпипан продукт може да бъде издаден само от ветерани в стила, съгласете се.

Да се върнем на музиката, обаче. Третирането на религиозната тематика е запазена марка на метъл музиката и в частност на блек метъла. Имаме си шведското явление Ghost, което обаче се обърна към Запада, поругавайки католицизма, а и като цяло сякаш Католическото християнство е някак по-атрактивно. Пищно, разкошно, измислило Инквизицията, място за опорочаване и богохулство колкото искаш. Да не говорим, че грегорианската музика е истинско съкровище в сакралната си ефирност и мелодична мракобесност, тоест идеален материал за нещо хем необичайно, хем лесно за преглъщане от по-голяма аудитория.

На другия полюс обаче се появяват БАТЮШКА. Ортодоксален църковно-славянски хор съчетан с възможно най-яростния блек метъл, който някога съм чувала. И… да ви кажа тук споровете по споменатия по-горе казус замират. Ортодоксален блек?! При това освен, че албумът, който излезе на 5 декември миналата година, носи името „Liturgiya“ самите композиции са наречени „Yekteniya“, осем на брой. Ектенията по своята същност е молитва с кратки прошения, които са няколко по вид и съставят Светата литургия по време, на която се четат и изпяват части от евангелия. Ами… всичко това можете да го чуете в албума на БАТЮШКА. И малката ектения с повтарящото се „Господи помилуй!“ и разни други богоугодни песнопения. Огромната полемика, която групата обаче предизвика вероятно се дължи и на факта, че този път погледите се обърнаха на Изток и засегнаха и поругаха „Черното братство“, ортодоксалното православие, което някак предпочиташе да остава в сянка от светските изяви. Религиозни общности дори са реагирали, че това е духовна инвазия на католическа Полша срещу Ортодоксалния свят. За нас феновете това е просто поредният страхотен албум в любимия ни стил… или не съвсем?! Защото сигурна съм полемиките около БАТЮШКА тепърва започват.

Албумът се приема радушно от музикалните ценители, защото едни го приемат като нестандартен артистичен израз на християнски ценности, а други като откровено богохулство в най-искрена форма. Християнска, почти каноническа литургия в сатанински вариант и в случая дори не е Черна Меса… Като се започне от обложката, мине се през текстовете и се стигне до смесицата между православна литургия и убийствен блек метъл… Тук обаче вярата няма абсолютно никакво значение, когато музиката говори… Просто чуйте албума!

––––––

10/10

 1. #1 написан от stanislav (преди 4 години)

  Не е редно да се приема като „ортодоксален блек“ – текстовете на ектенията тук-там са пипнати (местоимения, подлог), като придобиват гротескно значение от гледна точка на православието. Сатанизъм отвсякъде. Но албумът е страхотен (въпреки че е направен преднамерено комерсиален в известен смисъл) и ми доставя неимоверно удоволствие (ако свирех, бандата ми щеше да звучи близко – комбинация на Хор“ Св. Йоан Кукузел“ с блек и повечко дуум, винаги така съм си го представял).

  • #2 написан от Satania (преди 4 години)

   Благодаря за коментара!
   Сигурна съм, че нещата не са 1:1, не съм богослов и съм го предала, според чуто (като музикален продукт) и прочетено (като литература и мнения). Затова би ми било интересно мнението на хора, които наистина са по-навътре в тая материя.

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото