Една вечер с ANNEKE VAN GIERSBERGEN… a bеautiful one

Харизматичната Anneke van Giersbegen ни гостува за трети път, този път с пресен албум и червени букли. Певица като нея няма нужда от представяне и излишно разясняване. Изпопремръзнали сме, но ослепителната й усмивка ни сгрява, колкото и банално да звучи, а гласът й ни отнася някъде другаде за около час и половина в ноемврийската вечер. С леко закъснение Anneke и групата й излизат на сцената, забиват „You will never change” и „Drive” от едноименния нов албум. Певицата на няколко пъти сподели, че се радва да бъде отново тук. Чувствата са взаимни. Няма значение дали го казва по задължение, защото ние й вярваме. Невероятната комбинация от допира с публиката, закачките и готината музика само вдигат настроението в понапълнилия се клуб „Rock IT” в столицата.

След ретроспекция с няколко песни от творчеството й с The Gathering и от „Everyting is changing” (2012), следва ред на ретардацията – смея да кажа, най-красивата част от вечерта. След по-бързичката „She”, на сцената остават само Anneke и китарата й за акустичната част на шоуто. По изключително сладък начин си проличава, че „жените не са техници“ (както каза Anneke), опитвайки се да си настрои китарата сама. Нежността прелива от „Beautiful one”, през „Circles”, до чувствената и лична „My mother said”, на която вече и групата се включва.

През оставащото време скачаме от албум на албум, като разбира се, се набляга най-много на „Drive” (2013), от който чухме цели 9 песни. Новото, по-хард и щуро звучене карат даже някои фенове да похендбенгват, докато червенокосата дама се раздава на сцената – танцува, усмихва се (Каква усмивка!) и дава всичко от себе си. Как да не се прехласне човек по такава неподправеност?!

Губим се в ментални джунгли, достигаме звездите и ето, че става време за бис. Ами сега? Музикантите няма къде да се скрият, за да ги извикаме обратно и се налага да го инсценираме. За съжаление дамата на вечерта не се съгласява да изпълни целия сет наново. Нищо, следващият път. 🙂 И все пак, най-хубавото тепърва предстои. Красивата „Wonder” и надъхващите „We live on” и „The best is yet to come”, избрани за биса, ни омайват вече докрай. Който каже, че Anneke van Giersbergen няма присъствие на сцената, нека си помисли пак. А и добродушието й е заразно.

След недълга почивка, феновете имат възможност да се срещнат с холандката, да побъбрят, да се снимат и да се заразят с усмивки и доброта 🙂 Сега остава милите спомени да продължат да ни топлят през зимата и да се надяваме да видим пак дамата с китарата, тъй като „if you stay, I will wait”.
Скъпа Anneke, forgive us (not) for loving you…

Сетлист:
1. You will never change
2. Drive
3. Saturnine (The Gathering)
4. My boy
5. 1000 miles away from you
6. You learn about it (The Gathering)
7. She
8. Beautiful one
9. Circles
10. My mother said
11. Forgive me
12. Mental jungle
13. You want to be free
14. Stay
15. Shooting for the stars

16. Wonder
17. We live on
18. The best is yet to come

Импровизираният бис и първата песен от него можете да видите в това любителско клипче:

Пълна галерия със снимки от концерта можете да видите тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото