Двудневен фест на електроакустичния авангард

alarma 1Световна премиера на дуото Маня Ристич / E.U.E.R.P.I. (Сърбия / България) на 28 февруари и първо гостуване у нас на Fotgjengeren (Грузия / САЩ)

 

28 февруари – 21:00ч. – БНР, бул. „Драган Цанков“ 4 – Маня Ристич и E.U.E.R.P.I.

1 март – 21:00ч. – БНР, бул. „Драган Цанков“ 4 – Fotgjengeren Радиофестивалът Аларма Пънк Джаз“ на БНР ви кани на камерен двудневен фестивал, посветен на новата електроакустична авангардна музика. Събитието ще се проведе в камерното Второ студио на националното радио, където през последните години в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ гостуваха носителят на наградата за филмова музика в Кан Йозеф ван Висем, африканският бард Аюууне Суле, Ерик Трюфа със Зигрид, Янка Рупкина, Иван Шопов и Авигея, американският грайндкор цигулар Джоуи Молинаро и много други ъндърграунд и мейнстрийм герои.

Събитието тази седмица започва с една световна премиера. Маня Ристич (Сърбия) и Мирян Колев – E.U.E.R.P.I. (България) започват своята съвместна работа дистанционно, създавайки по този начин първия си съвместен албум Further East (2018). Сътрудничеството им оформя силна, емоционално плътна и артистично изтънчена колекция от електроакустични пиеси, която в студиен вариант може да се чуе тук: https://euerpi.bandcamp.com/album/further-east През 2019 г. дуото се среща за първи път на сцена, за да изследва звуковите пейзажи на своето съвместно въображение, разширявайки музикалната си визия от текстурната и меланхолична среда до по-експериментални подходи, развиващи се от разширени техники, деликатна електронна обработка и разпадаща се лиричност. Маня Ристич фокусира работата си в областта на импровизационния пърформанс, записи на терен и интердисциплинарни научни изследвания. Като класически солов и камерен музикант (каквото образование е получила в Лондон), както и композитор и импровизатор, Маня музицира в Европа и САЩ, сътрудничейки си с утвърдени диригенти, мултимедийни артисти, поети, театрални и филмови режисьори. През последните няколко години е активна в областта на звуковите екологии (sonic ecologies) като културен и еко-активист. http://manjaristic.blogspot.com/ https://manjaristic.bandcamp.com/ E.U.E.R.P.I. е соловият експериментален ембиънт проект на китариста Мирян Колев от Трявна. Той е музикант и композитор, който работи в областта на електроакустичната експериментална ембиънт музика и саунд арта. На живо използва обработени китари, които преминават през софтуерни ефекти, оригинални семпли, луупове и някои други нетрадиционни инструменти. За последните години, откакто проектът E.U.E.R.P.I. е активен, той има над 100 концерта из цяла Европа и Азия в различни пространства – от интимни представления в малки арт-кафенета, през солови участия и колаборации в галерии, културни центрове, музикални клубове, фестивали на изкуствата, филми и музика до пърформанси в катедрали, в пещери, на летища… Всяко място е уникално, така че всяко изпълнение е уникално. https://euerpi.bandcamp.com/
Главен герой на втората фестивална вечер (петък,1 март, от 21:00ч.) е живеещият в Тбилиси, Грузия нюйоркски мултиинструменталист и композитор Кръстофър Манинг (алт-сакософон, гласове, кларинет, бас-кларинет, калкулатор). Той ще представи на сцената на Второ студио (за първи път у нас) отвъджанровия си проект Fotgjengeren, в който мoжем да открием освен грузински фолклорни влияния и психеделик-джаз, още елементи от японската и корейската традиционна и авангардна музика. И не само… Като гост музикант в пърформънса на Fotgjengeren ще се включи и българската цигуларка Таня Тингарова.

https://fotgjengeren.bandcamp.com
Фейсбук събитие за 28 февруари: https://www.facebook.com/events/382213155911533

Фейсбук събитие за 1 март: https://www.facebook.com/events/513525745838824
БИЛЕТИ онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.

Билети за първата фестивална вечер (28 февруари) – 8 лвhttps://epaygo.bg/3939043919

Билети за втората фестивална вечер (1 март) – 8 лвhttps://epaygo.bg/6054907222

Комбиниран билет за двете фестивални вечери (ограничен тираж) – 15 лвhttps://epaygo.bg/1001479201

На входа преди всеки от концертите – по 10 лв

Вратите на БНР и в двете фестивални вечери отварят в 21:00ч. Начало – между 21:30 и 21:40ч.

Местата в залата са само 50 и допускането на публика и за двата концерта е само от 21.00 до 21.40ч. с оглед да не се прекъсва записът на концерта, който ще влезе в Златния фонд на „Аларма“.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото