Историята на една песен: Alissa White-Gluz (ARCH ENEMY) – „First Day In Hell“

Холокост – едно от най-жестоките и тежки времена в човешката история, взели около 6 милиона невинни жертви от еврейски произход и още милиони други от различен произход. Вокалистката на ARCH ENEMY, Alissa White-Gluz, посвещава песента „First Day In Hell“ на тези белязани с черно и кръв дни. Песента е част от издадения през 2017 година албум „Will to Power“. Но зад текста не стои единствено идеята за жестокостта и ужаса в концлагерите, а персоналната история на семейството на певицата. Ето какво споделя тя:

Ние трябва да помним, че този вид геноцид се е случил много скоро като някои хора оцеляха този геноцид и все още са живи днес. Това бяха моите баба и дядо, те не бяха моите пра-баба и дядо или предци. Аз познавах тези хора и аз чух тези истории от тях и си помислих, че е въпрос на време да поема тежестта от това историческо събитие и да я преведа в песен.

Самата песен проследява времето, което те са прекарали там като се показват ужасът, страхът, смъртта и символите, които от нещо на пръв поглед красиво като например звездите и кръстовете, се превръщат в нещо гротескно. Те вече не са хора, те нямат имена, те са просто номера.
Песента завършва с последния ден в ада (в концлагера), когато баба ѝ и дядо ѝ успяват да избягат.

 

archenemy_2017

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото