Everlast 09Заглавието пасва точно на онова, което събра най-големите почитатели на Erik Schrody, a.k.a. Everlast, в сърцето на София. Това, което ни отведе на студа в неделната вечер, звучеше достатъчно стоплящо сърцето – певецът, с китарата си, в задушевна обстановка и цели две дати в столицата. И то разпродадени за нула време!
Прекрасната вечер започна с пичовете от No more many more, които впечатлиха целия клуб Терминал 1. Назовани от феновете „българските Everlast”, момчетата видимо се забавляваха на сцената, представайки ни немалка част от творчеството си, което пък от своя страна разглежда социални и лични проблеми с леко закалив тон и хващащи мелодийки, пък и пасваше перфектно на стила за вечерта. Относно лирическата тематика – музикантите с усмивка заявиха, че всички до един вярват във всеки един ред, който пеят – Браво!
Така в шеги, закачки и поклащане на глави и крака в ритъм, времето си замина. Предстои да посрещнем звездата на вечерта. Учудваща за мен бе популярността на музиканта в България, но и истинско щастие за вкусовата ми споделеност. Над 400 човека се бяха подготвили психически за уникалната атмосфера, която вечерта предполагаше. Erik се появи на сцената със сценичния си клавирист, който също спечели симпатиите на феновете през останалата част от шоуто. Леко лаконичен, но с усмивка на уста и китара в ръка, в компанията на чаша уиски и „шепа“ верни български фенове, Everlast редеше хит след хит.
Тези лека статичност и отдалеченост от публиката обаче бяха оправдани – музикантът се извини и поясни, че е болен от два дни заради гръцката храна, която е ял в южната ни съседка. Макар и да се е чувствал като на „наркотично пътешествие“, нашата приветливост го ободрявала – сподели той и получи още повече окуражителни викове и ръкопляскания. Вечерта си замина така – повече от час и половина припяване на любими парчета в малко по-различен и разчупен аранжимент. Неподправена, успокояваща, ведра музика, която сме слушали толкова пъти, че когато американецът ни я поднася, случващото се изглежда и се усеща едва ли не нереално.
Сравнително дългият сетлист обхващаше всички периоди от соловото творчество (а и не само) на бившия рапър – плавно прескачахме от албум на албум, припявайки и потропвайки с крак на парчета като ‘Lonely road’, ‘Stone in my hand’, ‘Put your lights on’, ‘Black Jesus’. Фаворитите на публиката (очаквано) се оказаха ‘Little miss America’, ‘What it’s like’, ‘White thrash beautiful’, а също и ‘Long time’, еуфорията от които продължи и по време на биса с някои по-стари творби и познати кавъри.
Това, което предполагаше същността на събитието, предразполагаше и към пълното отдаване на музиката с всички сетива. Макар и 400 човека в клуба, музикалната интимност разкъсваше въздуха и разведряваше всяка попремръзнала душа – точно това, което се очаква един музикант да съумее да изгради с музиката и гласа си. Истинско пътешествие и приключение по ноти, което няма как да ни остави безразлични. Но безмълвни – може.

Пък авторът благородно завижда на всички онези, които тепърва ще изпитат това в понеделник, 24.11. Да не говорим за тези, които ще повторят! Вземете максимума от тази изпълваща сърцето обстановка и предайте социалните, индивидуалните и дълбокоемоционалните послания на песните на Everlast, току-виж сме се замислили и сме се огледали около себе си с нова, разчупена гледна точка.

ГАЛЕРИЯ
Everlast
Everlast
16 снимки
No More Many More
No More Many More
13 снимки