„Choose your side“ : Turisas2013

 „Turisas2013” е един от онези албуми, за които имаше големи очаквания доста преди това, най-вече заради вдигната летва от предшественика си. След излизането на първите два сингъла обаче неодобрителните мнения се сипеха едно след друго. Но ако се чудите дали да го изслушате, ще рискувам да ви кажа: направете го! Негативните отношения идват вероятно от не особено оригиналните заглавие и обложка, за които, честно да си го кажем, можеше да се постараят повече, както и разликата в звученето на групата. Още преди месеци, когато попитах цигуларя им Olli Vanska какво да очакваме от албума, той предупреди, че ще е нещо ново и различно. Не бързайте да им се сърдите, че вече не свирят „батъл метъл“ и едва ли не са загубили „епичността“ си. Не е така. Момчетата са пораснали, усъвършенствали са се музикално, не се ограничават стилово и създават разнообразен и приятен метъл. „Turisas2013” започва с първия появил се сингъл- „For your own good”, който е доста ритмичен и се шмугва в ума ти мигновено. Вторият сингъл беше „Into the free”, който не изпъква особено сред останалите парчета. Кулминацията на албума идва с „Run, Bhang- Eater, Run!”, която песен на първо слушане звучи доста хаотична (а не е) и ни пренася някъде в непознати и екзотични страни. Интересният момент в нея е недвусмиленото женско пъшкане, което завършва сякаш с оргазмичен рев от страна на Mathias.
Може би най-веселата песничка и имаща потенциал да се превърне в нов пиянски метъл химн, е „No Good Story Ever Starts With Drinking Tea”.
И докато се хващаме да си припяваме „Alchohol! All night long!.. “ вече разбираме, че албумът съвсем не заслужава критиките, които отнесе наскоро. Да, не е съвсем това, което сме свикнали да слушаме от Turisas, които смело ни водят с боен вик в битките, но..
И да не кажете, че го одобрявам, само защото съм пристрастна. Музиката е една идея по-малко бойна, но надъхваща, смислена, подредена и има за всекиго по нещо. Е, все пак на когото не му се понрави, си има старите албуми, нали.. 🙂

Оценка:
Сравнявайки го със старите батъл албуми- 5/10
Абстрахирайки се от горното и приемайки сърдечно новото звучене: 8,5/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото