Black metal дискотека, мелодично мракобесие и шведски Old school в 8Ball

След като само преди по-малко от седмица душите ни бяха откраднати от Erik и компания, обичайните заподозрени се събираме пред New 8 Ball София в очакване на още една порядъчна доза качествен Black метал, а именно концертът на Agathodaimon, Netherbird и Withershin с български съпорт Serpentine Creation. Организатор на събитието беше Live & Loud, а официален промоутър на турнето за Балканите е Mihai Coro Caraveteanu. Обидно малко хора посетиха събитието, но това е нещо, което не искам да коментирам. Ако трябва да перифразирам една мисъл на Хегел, която всъщност се отнася за съвсем друго – Всеки фен си заслужава групите… като сме такива ще си слушаме стогодишни рок-величия и няма да се оплакваме.

Концертът е открит от родните Serpentine Creation. Група, която не се нуждае от представяне на родния фен. Стегнат около 30-минутен сет, който включваше познатите ни класики„Satan Is Here“ и „Anti-Religion“, както и композицията „The Devastated Heavens“, която ще бъде включена в предстоящия им албум, за който ще чакаме повече подробности.
Serpentine Creation set list:
Eternal Darkness
Satan Is Here
The Devastated Heavens
Anti-Religion
Revenge
Denile Of God.

На сцената настъпва кратка суматоха за смяна и настройка на инструменти и след малката пауза е ред на първите шведи в афиша – Withershin. Датата им в България е част от Балканското им турне с  Netherbird„Transilvanian Deathmarch“. За около 8 години съществуване дискографията им определено е скромна, но това не беше пречка да покажат какво могат. Здрав шведски old school black, изпълнен на добро професионално ниво. И въпреки че сякаш нещо не им позволяваше да развият потенциала си напълно, за мен и няколко приятели те си бяха „нашата“ група за вечерта. Искрени в това, което правят, Withershin са една от онези групи, които знаят какво искат и как да го постигнат. И надявам се скоро екстремният свят да чуе за тях по начина, по който го заслужават. Сетът им включваше композиции от досегашните им издания, както и от предстоящия им албум, върху който работят.

Все още не сме сигурни дали саундчека е приключил, и на сцената се поява Bizmark (PNA) с маска на върколак, и зазвучава соло, от което ми спира дъха… буквално. Миг след това се появяват и Netherbird. Nephente – вокалът е огромен швед, чийто gothic стайлинг е изпипан до детайл. Ако Мефистофел имаше свой реален образ, то това със сигурност е Nephente. Брилянтни вокали, а самият той през цялото време не сваляше лукавата усмивка от лицето си и сякаш флиртуваше с публиката. Определението за тях „Swedish Gods Of Melodic Black /Death Metal“ нито е пресилено, нито твърде театрално. Потопиха ни в атмосфера на мелодичност и мрак, и докоснаха най-съкровените кътчета в душите ни. Когато сетът им приключи, не можех да повярвам. Имах усещането, че едва са започнали да свирят и мога да ги гледам и слушам още часове наред. Професионализмът на китаристите и общото им сценично присъствие дори няма да опитвам да опиша, защото всичко ще бъде сведено до общоизвестни клишета, а определено в изкуството на тази група има много повече. Ако имаме късмета отново да наминат през България ще кажа само – Не ги пропускайте! Ще ви дадат много и като музика, и като преживяване. За съжаление сет лист от концерта не мога да предоставя, тъй като групата не използва готови сетове на концертите си. Всеки със странностите си…

Докато трае хаоса около разговори и снимки с музиканти, споделяне на впечатления с приятели и докопване до концертни сувенири под формата на палки за барабани, перца за китара и подобни артефакти, сцената се подготвя за хедлайнерите Agathodaimon. Единственият оригинален член на бандата е основателят й Sathonys, но това изобщо не им попречи да забият три композиции от ранното си творчество – „Tristeţea vehementă“, „Ne Cheamă Pămîntul“ и„Banner of Blasphemy“ . Забавата беше пълна, а визията на фронтмена им Ashtrael би бил подходящ по-скоро за група като Avenged Sevenfold, отколкото за gothic/black метал група с музикално наследство като Agathodaimon. Обаче явно са свикнали с критиките на фенове и журналисти относно множеството си музикални залитания през годините, защото при обяването на „Serpent’s Embrace“ Ashtrael каза:“ А сега малко диско. Нашите приятели от Withershin не харесват тази песен, но въпреки всичко ние ги поздравяваме с нея.“  И да, информация споделена ми от китариста на Withershin, Hizon беше: „Ние не харесваме музиката на Agathodaimon.“  На възражението ми: „Но първите им албуми са добри.“, отговорът беше:„Да, първите албуми на всяка група са по-добри от следващите.“  Интервюто, което взехме от Hizon, няколко дни преди концерта можете да прочетете тук.

Емоциите и страстите както винаги продължиха с after-party в BlackLodge Bar. Още една незабравима вечер остава заключена в спомените. Който присъствал – присъствал, който не, може само да съжалява. Защото Black метъла не е само чернилка, мизантропия и отчаяние. Той е и красота, приятелство и забавление… въпрос на слух.

 Withershin setlist

Withershin setlist

Agathodaimon setlist:
In Darkness
Cellos For The Insatiable
Tongue of Thorns
I’ve risen
Departure
Serpent’s Embrace
Tristeţea vehementă
An Angels Funeral
Ne Cheamă Pămîntul
Banner of Blasphemy
––––––
Alone In The Dark

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото