Black Friday и световни конспирации – IXXI, HARAKIRI FOR THE SKY и съпорт

linusНенастъпила зима, безкраен дъжд като вечност и Черен петък, поставящ началото на празнични мечти и копнежи по несбъднати желания… Или накратко 27 ноември. Дълго чакана от мен дата, моят копнеж по несбъднато желание. В ранната привечер се приютяваме в новия клуб LIVE&LOUD. Уютно ново местенце в центъра на София, което обещава да се превърне в често убежище на фенове и групи от екстремната сцена. В очакване сме на двата хедлайнера IXXI и HARAKIRI FOR THE SKY. Дъжда, мъглата и границите са виновниците да закъснеят, с много, но от това само нетърпението от срещата с уникалните музиканти става по-голямо. Едва пристигнали веднага се залавят с beck line-a, а нашите музиканти от Occultum, Bolg и Shambless, пристигнали много часове по-рано, със саунд чека.

Суматохата не трае толкова дълго, колкото предполагахме и на сцената са първите в афиша, Occultum. Страховит стайлинг напомнящ зората на блек метъла и парчета от излезлия по-рано тази година албум „Ad Barathrum“. След петте авторски композиции изненадаха ултрасите на блек метъла с кавър на емблематичното „Satanic Black Metal in Hell“ на култовите Urgehal. Който е пропуснал Occultum ще може да ги види отново на 20 декември на благотворителния концерт в помощ на тримесечния Валери.

Сет лист Occultum:
1. Intro
2. Ad Barathrum
3. Visions of a dying realm
4.I am Chaos
5. Endless Procession of Dying Gods
6. Satanic Black Metal in Hell (Urgehal Cover)

bolgСлед не много дълга пренастройка сцената превземат Bolg. Техният стил и музика са добре известни на феновете. Малка изненада за мен беше липсата на кавъри в сета им този път, защото на тях им се отдават. Затова пък сета им както винаги е яростен, нахъсан и нажежава още повече атмосферата.

Сет лист Bolg:
Romans
Beyond the visions of death
Древните
Поквара
Сън на смъртта
Кървав идол
Покров

shamblessИдва ред на фантазния, елфически блек на Shambless. Една група, която рядко има концертни изяви в последно време, но може би тъкмо заради това винаги е очаквана и посрещана с много обич и топлота от феновете. Макар и скрит зад барабаните Павката или Arvelss Elfaros е невероятно харизматичен фронтмен. Разказва своите елфически легенди. На език непонятен за почти всички, но това което разказва заедно със страхотните музиканти от групата, докосва. Всеки път. По един омайно-магьоснически начин. На всичко отгоре чухме цели четири нови песни от елфската завера. Войнствената нежност и мъгливо-сияйна безкрайност на Shambless беше точната прелюдия към следващата група, която ни обещава „блаженство“ в небето.

Сет лист Shambless:
I aear can ven na mar
Et earello utulien
Dur dur i fuin Naenol mae
I ardhon ban lacha
Ion in erain
Urus ni buzra

За първи път се сблъсках с музиката на Harakiri for the sky преди 2-3 години, когато брат ми (и главния виновник за (Eastern Minion tour) ми прати техен клип и ми каза: „Чуй ги задължително.“ Австрийското дуо още тогава пораздвижи някои пластове в душата ми, но никога не съм си представяла, че ще ги видя на живо. Има групи, които си слушаш, но на моменти дори е трудно да си представиш, че съществуват там някъде. Просто се потапяш в музиката им. Пост-рокаджиите ни удавиха в мелодия. Почти като дъжда навън. Но депресивните моменти не се натрапваха, а тихичко докосваха и галеха. Започнаха с песен от първия си албум „Harakiri for the sky“ и ни пратиха в небесата за първо музикално причастие. Ефирен воал от лепнещи капчици мъгла ни обгърна. А Харакиритата продължават с „69 dead birds for utoya“ и така повече от час до финалното „Lungs filled with water“. Не, не се чувствахме задушени и удавени в тъга. Чувствахме се безплътни и щастливи и ги върнахме на бис. harakiriМоже би единственото слабо звено в групата беше вокала и повечето от присъстващите споделиха това мнение, но на кого му пука когато сребърната красота на китарните струни е изплела в душите ни вълшебство от вечност.

Сет лист Harakiri for the sky:
Drown in my nihilism
69 dead birds for utoya
Homecoming, denied
Burning from both Ends
Dancing on debris
Lungs filled with water
Jhator

Идва ред на групата, която през последните седмици сънувах, копнеех, будех се и заспивах с нея. Шведските блекове IXXI. Когато дълбокото, неразгадаемо, почти мистично обаяние на Севера се обедини с първичната му суровост се получава една неповторима сплав, която Outlaw и компания стовариха с цялата ѝ здрава спойка върху нас. От групата отсъстваше Acerbus, заменен от Linus Öhrn, китарист на новосформираната шведска група SINIESTRO, за която тепърва ще чувате. IXXI всъщност се чете 9/11 и няма общо с онзи 9.11 отпреди години. Любителите на световни конспирации трябва да знаят повече по въпроса за символиката му. Самата група обаче го е избрала просто като предизвикателство към публиката си. Никой от тях не членува в секретно масонско общество ако някой това е очаквал. Няма загадки и мистерии около Adde и IXXI. Само страхотни хора и здрава музика. И след краткото отклонение да се върнем на сцената. Скромните, макар и трудно оставащи незабележими шведи се отделят от насъбралата се тълпа и се качват на сцената. Татуси и корпс пейнт… в такъв излишък, че сценичната кръв оставя следи след тях. Но пък обаянието на мрачната антиестетика е в излишъка. От емоции, от енергия, от объркваща мозъка красота.

Песента, с която IXXI взривяват вечерта е заглавната от последния им албум „Skulls n Dust“. Двуметровият Adde умело води насъбралите се около сцената фенове, а леко „надрасканата“ бленда на гласа му омагьосва. Индъстриъл елементите в музиката им изпъкват още повече на живо и направо смазват. Следващия чук върху мозъците ни е отново от последния албум „Necrocracy“. Чухме общо пет песни от „Skulls n Dust“, а групата изсвири най-добрите композиции от всичките си, четири албума. Преди да започне „G.P.S.D“., Adde събра доброволци, които да пеят вместо него лайтмотивът в песента – Glory/Pride/Satan/Death. Звучеше като мантра, като заклинание. Нашето заклинание.

adde„The end of degenerations“… страхотен завършек на нашия Black Friday. Един петък превърнал се в нещо наистина черно, но и много специално. И понеже сега е сезона на желанията… пожелавам си още такива, не задължително петъци, но непременно „черни“ и наситени с много незабравими емоции.

Сет лист IXXI:
Skulls n Dust
Necrocracy
The Holy Message of Aum
Bounded by Blood
Ancient Spirits Are
Eastern Minions
Warmonger
Assorted Armament
G.P.S.D.
That we may kill the mocking world
Sinrush
The end of degenerations

  1. #1 написан от 666 (преди 4 години)

    Браво на Satania за репортажа, само че нещо много се забави този път \\m//

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото