Бира, пот, freak show и дет метъл!

Exhumed. Под това име се подвизават най-малко 3-4 банди. Разбира се, всички те дет метъл, но все пак тук става дума за една конкретна. Да, онези Exhumed от Щатите– първите, най-бруталните, класиците!

През изминалите 2-3 седмици калифорнийската четворка бе предприела източно-европейско мини-турне, което за щастие на родните дет фенове се отби и през София по покана на Copro-мафията.

Денят, 17-ти юли (сряда), не бе от най-удобните за подобен тип мероприятие… Но въпреки делничния ден пред клуб “8 ball” от рано-рано се бяха събрали зажадняли не само за ледени бири, но и за класна тресня фенове.

Малко след като клуба отвори врати за посетителите, повечето хора се стекоха навътре. Дали заради топлото време, или просто защото вече не издържаха и искаха да послушат малко брутализми. От някои членове на бандите се чуваше леко недоволство от звука на саундчека, което ни накара да се замислим: „А как ли ще бъде сега? Дано не е чак толкова драматично!” (Мда, не бе перфектно, китарите слабо се чуваха, но като цяло беше ОК).

Допивайки последни глътки от кехлибарения еликсир изпод земята се чу лек тътен. На сцената вече се бяха качили M.I.R.F. (Maggot Infested Rotting Flesh) – сравнително нова формация, с не много концерти зад гърба си. Първият път, когато трябваше да ги чуя, бе на промо-концерта на Fecal Body Incorporated в rock bar “Fans” преди 2 месеца. За съжаление обаче закъснях и ги изпуснах. Ето сега беше шансът ми да поправя тази грешка! Оказаха се доста добър дет/грайнд. И няма как да е друго – все пак в M.I.R.F.  има бивши членове на Coprostasis.

Втората подгряваща бе Hatebomb. Май отдавна не ги бях слушала, изкефих се подобаващо. Представиха 4-5 песни от албума си „Suffering Mechanics“ и 1-2 нови парчета, които звучаха доста обещаващо (Хей, време ви е за нов албум, не мислите ли? ; ). Общо взето, момчетата си ги знаем – няма какво да се каже за тях освен, че отново изкъртиха мощно! Не знам дали само на мен ми се е сторило, но… Май доста малко свириха.

Последна разгрявка преди касапницата – Coprostasis. А какво значи това? – време е за танци! Веднага се усети по-стабилно раздвижване пред сцената под звуците на култови БГ дет метъл химни като “Кървата мивка” (където се включи и Мечката, a.k.a.  Tvar от M.I.R.F., ex-Coprostasis). Всичко започна чудно, но някакси този път Copro-мафията ми се сториха малко, как да кажа… „скучни”, което никак не е типично за тях.

С наближаването на 23 ч. всички вече с нетърпение очаквахме клането, което щеше да се случи. Маниаците от Exhumed бяха възторжено посрещнати по нашенски. И как иначе, ако не с една красива „въртележка” в центъра! За сравнително малкото време, с което разполагаха, калифорнийските изроди се разходиха из по-голямата част отдискографията си. Чухме класики като „Slaughtercult“, „Under the Knife“, „The Matter of Splatter“, някои по-нови неща в лицето на „I Rot Within“ и „As Hammer To Anvil“ от албума „All Guts No Glory“.  Нямаше как да се мине и без шоу. Повечето запознати отблизо с бандата знаят, че Exhumed си имат „талисман” в лицето на маниака, приличащ на Leatherface (Texas Chainsaw Massacre). Появяването му на сцената по средата на концерта се усети с адската миризма на бензин. Моторната резачка, с която „лудият” изскочи може и да е атракция и запазена марка на Exhumed, но определено не бе добра идея за толкова малко затворено пространство (въпреки добрата вентилация). Вонята отпред бе дотолкова непоносима, че с няколко човека дори се наложи да излезем за малко навън на въздух (кой знае какво още сме изпуснали през тези 10 мин.). Пък и е опасно като цяло. В първия миг, преди да разбера какво се случва, наистина се притесних да не би отнякъде да изтича газ или нещо такова, като след това притесненията ми паднаха върху това някой ентусиаст, размахващ ръце отпред, да не остане без 1-2 пръста. Но какво пък, сцената се повтори няколко пъти и не можем да отречем, че си бе ефектно.

Обобщението от вечерта на 17-ти юли: Бира, „кръв и черва”, смрад на бензин, пот и не само, freak show и суров дет метъл, какъвто всички го обичаме! Още една дет-ска мечта – сбъдната! Сега ни остава да събираме сили за Wild Child Festival, Варна, 19-21 юли, където ще видим какво ще ни предложат други грайнд-изроди – Agathocles!

Hell yeah, май ще заобичам лятото.

* Снимки от концерта на Exhumed, Coprostasis, Hatebomb и M.I.R.F. очаквайте идните дни както в галерията на сайта, така и в нашата Facebook страница.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото