В дебрите на лудостта с EUFOBIA, COPROSTASIS, CHURCH OF DESTINY и CERTAIN DEMISE

10 юни 2022 г., петък

Tопла и дъждовна петъчна вечер, на прага на уикенда, а и на лятото – подходящ момент за концерт на закрито, колкото и не-лятно да звучи. Бурята навън беше идеална прелюдия към мрачната, тежка музика, която може да се очаква не дет метъл евент. В минутите след 8, в подлеза пред клуб Mixtape 5 вече имаше хора, чакащи пред входа. Малко след 20:30 концертната вечер започна официално, когато първата група се качи на сцената.

CERTAIN DEMISE бяха нахъсани, енергични, и добре позиционирани като за начало на вечерта и раздвижване на първите пристигнали фенове. Публиката все още е малко и доста статична, но в края на работната седмица понякога ти трябва малко време, за да влезеш в моша. Въпреки призив от вокала, че иска хората да се разбият, както правят кораджиите, разбиване все още нямаше. Все пак, може да се каже, че бандата има потенциал, макар да има още какво да се желае. Което е напълно резонно, предвид възрастта на младежите и това, че групата е сформирана едва през 2020 г.  За самата музика мога да кажа основно, че се усещаше доста влияние от LIMP BIZKIT. Само че дет метъл. Момчетата заложиха предимно на авторски композиции, като включиха и един кавър на AMORPHIS.

CHURCH OF DESTINY се впуснаха в сетлиста си с енергичен старт, със съвсем леко забавяне на графика. При тях чухме и повече скрийм вокали, за контраст на гутуралните. В малката зала на Mixtape вече се виждаха повече хора и започваше да се забелязва раздвижване на гриви и прешлени, макар все още някак вяло. В музиката на CHURCH OF DESTINY имаше стабилна доза груув, класически и по-модерни траш елементи и доста добри рифове. Подобно на колегите си, CHURCH OF DESTINY свириха предимно авторски парчета, като включиха и кавър на SABBATH. Със сигурност бяха чудесен избор за втора банда за вечерта.

След това на сцената видяхме една от най-парти бандите в дет метъла, COPROSTASIS. Ветераните на scull-smash-terror метъла зарадваха феновете с класики от архивите на Копромафията, както и с няколко по-нови парчета. Тук вече хвърчаха значително повече крайници. За щастие, не разчленени – освен метафорично в opener-а “Dismembered Limbs”. Чухме и други фаворити на феновете като “Sofia Scull Smash”, “Наркоман Футболен Хулиган” и “Mamma I’m Crawling Home”. Контактът с публиката беше на ниво и – както винаги – забавен. Фронтменът, познат на феновете като Gad, Константин Рашков или Дон Коце, не пропусна възможността за някоя и друга шега. Например така наречения от него Копрокуиз за градския транспорт в София – a.k.a., представянето на култовата песен на бандата Под Метрото.  Финал на тяхното участие постави “Where the Bodies Are Buried”, която ни представиха като нова песен от миналата година.

COPROSTASIS сетлист:

  1. Dismembered Limbs
  2. Измерения На Мозъчната Ферментация
  3. Mamma I’m Crawling Home
  4. Sofia Scull Smash
  5. Нещастник Гранясал
  6. MeAting The Law
  7. Наркоман Футболен Хулиган
  8. Под Метрото
  9. Where The Bodies Are Buried

Последни на сцената се качиха EUFOBIA. Основни виновници за вечерта, столичните death’n’roll машини представиха новия си албум. “Madness” направи своя – смея да кажа, повече от успешен, дебют пред софийската публика, в последните минути на петъчната вечер. Начало на изпълнението постави идеално подбраната за случая “Those Who Believe”, последвана от “Facing the Firing Squad”, която мога да определя само като любимата на някои колеги дума „резачка“. Пред сцената вече имаше сериозно движение, а освен с мошинг, феновете показаха ентусиазма си и с обилно – и заслужено – скандиране. Викове „Eu-fo-bia” предшестваха вече познатата на феновете от предишни концерти на групата “Animal Farm”. Със стандартния концертен възглас „Ей-ей-ей“, подет радушно от тълпата и придружен от любимия на много осветители блиц, екзалтирано преминахме към заглавната песен “Madness”. Под звуците на Лудостта посрещнахме и новия ден (или поне дата), а с него и финалните тракове от сетлиста на столичните дет титани. Освен още тракове от новия албум, като “Wolf Among the Sheep”, в минутите след полунощ чухме и стари фаворити като “Cyber Pervert” и “Frog”. Публиката решително поиска бис, който получихме в лицето на пистолет и бутилка уиски (“A Gun and a Bottle of Whiskey”), и друга приятна изненада. Емоционалният градус беше висок и хората откликнаха на концерта – и на албума – повече от позитивно. И имаше защо. По думите на вокала на EUFOBIA, Никола Боджаков, този албум не е просто поредният запис. Фронтменът добави, че е искал хората истински да усетят емоцията. Съдейки по промото на албума – мисията е изпълнена. С “Madness” EUFOBIA вдигат огледало към света и ни предизвикват да се изправим пред него. Бандата, както винаги, представи стегнат и майсторски изпълнен сет, много енергия и запомняща се музика. След като се гмурнахме в дълбоката лудост на детендрол шедьовъра с първите акорди на сета, изплувахме от другата страна на вечерта потни, с усещане за неизбежна мускулна треска и с еуфория, каквато само един жесток концерт може да донесе. И с нетърпение чакащи следвашата среща с “Madness” и с EUFOBIA, които – по думите на фронтмена – като романтични натури, искат да се видят с феновете си в парка, и ще ни чакат на 25 юни в Борисовата градина (на Bloody Summer фест).

EUFOBIA сетлист:

    1. Those Who Believe
    2. Facing the Firing Squad
    3. Burning Streets
    4. Messiah
    5. Animal Farm
    6. Madness
    7. Wolf Among the Sheep
    8. Use Your Head
    9. Cyber Pervert
    10. Frog
      Бис:
    11. A Gun and a Bottle of Whiskey
    12. The New Song
    13. Frost Bitten Death (AGATHOCLES cover)

    СНИМКИ –  CERTAIN DEMISE / CHURCH OF DESTINY / COPROSTASIS / EUFOBIA

    Автор: Пламена Петрова
    Снимки: Недко Игнатов

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото