БГ РОК ИСТОРИЯ – разкази от подземния цар ХАДЕС

Още една група с радост откликна и ни предостави своята РОК ИСТОРИЯ. Днес ще ви запознаем с всичко случвало се около прогресив спийд-траш бандата ХАДЕС от Варна от 1986-та чак до днес, разказано от китариста и композитор Константин Джамбазов.

Първа част:

Hades88‘Хадес’ е спийд-траш хеви група от Варна, създадена през 1986 г. от Павлин Нейчев (вокал), Константин Джамбазов(китара) и Арменак Тертерян (барабани).

Началото беше доста импровизирано – като детска мечта на няколко комшийски момчета, запалени по рок-музиката, които нямаха представа как се пее или свири на инструменти, но много искаха да го направят. Никой не е предолагал, че това някога ще се случи – но ето – надминало е и най-смелите ни очаквания. Постепенното снабдяване с инструменти, научаването да свирим на тях – всичко това ми се губи като насън, но все пак е станало някак. Превръщането на обикновенния вреден шум в нещо като музика също е преминало някак плавно. Бяхме супер-ентусиасти, слушахме музика и репетирахме неуморно – заедно и поотделно. Павлин мислеше текстове, а аз – музика и парчета – всъщност така е и досега. Юлиан Колев (басиста) не беше от нашия квартал, но беше в съседен клас на Арменак в Математическата гимназия. Дълго търсихме подходящ басист – когато той дойде и го прослушахме го харесахме. Лявата му постановка на свирене правеше впечатление – беше фен на Айрън Мейдън (Стив Харис) и Бийтълс ????? Въпреки това го взехме в състава. Арменак слушаше много МотърХед и Металика (като фен на Phil Animal Taylor, Lars Ulrich). Павлин харесваше в началото Judas Priest, Metallica, Slayer, а после премина на пауър-групи като Mercyful Fate, King Diamond, Keel, Stormwich, Agent Steel, Metal Church. Моята първа любов в рока беше KISS (Music from the Elder), после чух японската група Loudness и китаристът им ме вдъхнови много. Обичах и ранния Manowar, после слушах Triumph, но когато попаднах на ‘Marching Out’ на Yngwie  J. Malmsteen вече истински реших, че ще стана китарист.

Репетирахме на вилата на нашия втори китарист Благовест Тасков (мой съученик и приятел, който много ни помогна в началото), и се опитвахме да правим авторски песни в стил хеви метъл. Тогава имаше много такива като нас. Всичко това се промени когато чухме албумът на Slayer – ‘Show no Mercy’ – 1983. Тогава всички си казахме : трябва да свирим нещо такова, за да сме различни и да ни забележат ! После чухме редица групи в този стил – Exodus, Destruction, Sodom, Kreator, Living Death, Overkill, Rage, Mekong Delta, Savage Steel, Toxic, Agent Steel и др. , и в комбинация с предишните ни влияния (при мен от Loudness и Yngwie, при Павлин Judas Priest и Metallica-Kill em all) започна да се формира нашия авторски стил. Павлин пишеше текстове в стил Slayer, Metallica, King Diamond (сиреч фентъзи, хорър, също и бунтарски), беше усвоил пеенето на младия Хетфийлд, високите  фалцети на Халфорд, Том Арайа и Кинг Даймънд и грачещия грохот на Кронос от Венъм и Пол Балоф от Екзъдъс. Аз овладях ритъм-китарните умения в спийд-метъла на Хетфийлд, Джеф Ханеман и Кери Кинг от Слеър и ги редувах с китарни сола в стил Малмстийн и Акира Такасаки (тогава не бяхме чували още групи като ‘Pantera’ или ‘Annihilator’, които успешно съчетаваха тези стилистики, а ‘Dream Theater’ още ги е  нямало като група). Арменак успешно влизаше в музиката с барабаните си, повлияни от неговите кумири Phil Animal Taylor, Lars Ulrich, Dave Lombardo. И накрая Юлиан с добрата си техника в стил Steve Harris допълваше палитрата от разнообразие на метъл-влияния.

За година и половина минаха няколко втори китаристи през ‘Хадес’ : Благовест Тасков (много музикален, но предпочиташе мелодичния рок), Светлин Иванов (с подготовка на класически китарист, много бърза солова техника в стил Кери Кинг), Константин Апостолов (брилянтен ритъм-китарист), Иван Костадинов (класически виртуоз, композитор и уникален в стила си) – но не се задържаха много.

В края на 1986 г. започнаха и излизанията ни на сцена. Първите ни по-сериозни изяви започнаха заедно с групи като Д-р Дулитъл, Луцифер ( с покойния за съжаление прекрасен музикант Вили-Пингвина ), група ‘НЛО’ , групите ‘Лъч’ и ,Мрамор’. С повечето от тях бяхме в приятелски взаимоотношения. Имаше доста съвместни концерти в ‘Младежки Дом – Варна”, ‘Дворец на спорта’, ‘Летен Театър’. Впоследствие се появиха още нови групи – ,Сакс’, ‘Одесос’, ‘Микст’и др. Имахме концерти в Добрич, Бургас, Шумен.

Повечето от концертите, в които участвахме, ги помня – поне по-мащабните. През 1986 участвахме в 4-5 концерта в Младежки Дом – Варна. Първият беше с много групи ( Луцифер, Лъч, Мрамор, НЛО и др.), а уговорката беше всяка група да има по една руска песен в репертоара си. Мисля, че само ние нямахме, но все пак свирихме. Имаше и един злощастен за нас концерт (от тези гореизброени), в който имаше някакво (соц.) жури, което ни спря по средата на концертното ни участие. Причината която изтъкнаха беше, че сме облечени по западен маниер и свирим западна траш-спийд музика (която никой във Варна още не свиреше и се водеше за ‘упадъчно западно влияние’ и лош пример за младите). Публиката изпочупи столовете в залата в знак на протест и ни изпрати през всички централни улици като съпорт – демонстрация на съпричастност и уважение … мигът беше паметен за нас! Пак в Младежкия дом участвахме и в поредица концерти с конкурсен характер (организирани от група ‘Щурците’) с жури Кирил Маричков и Петър Гюзелев. Условието беше авторски песни плюс един кавър на ‘Щурците’. Ние изсвирихме тогава песента ‘Момче от групата’ и това беше първия кавър, който въобще сме свирили с ‘Хадес’. На финалния тур на конкурса бяха допуснати три групи – ‘Луцифер, НЛО и ние. Тогава като най-млади ние спечелихме трето място.

В началото на 1987-а имаше голям концерт в Двореца на спорта с участието на много варненски групи, където участвахме и ние. После имаше и организиран концерт от младежки дом – Добрич, където ни поканиха да свирим заедно с ‘Луцифер’. Този концерт мина изключително добре при пълна догоре зала и впечатлихме силно публиката – феновете ни изпратиха с овации чак до автобуса на обратно за Варна.

В ранната есен на 1987 г. бе организиран голям концерт в Летния театър с участието предимно на варненски групи, и с наше участие. За този концерт бяхме добре подготвени, с много нови авторски песни ( тогава имахме вече постоянна репетиционна зала и това много спомогна за израстването ни). На концерта ярко се откроихме с индивидуалност и оригинални за тогава песни и текстове. Водещият на събитието Сергей Джуканов (същият от предаванията по софийското радио ‘Хоризонт’) беше много впечатлен от нас и ни покани на самостоятелно интервю в местния вестник ‘Народно Дело’. Тогава за нас излезе статия със снимка на групата във вестника. В концерта участваха групите „Д-р Дулитъл’, ‘Луцифер’, ‘Одесос’,’Сакс’, както и ‘Дъга’ (гости от Бургас – с Георги Мархолев – ‘Сънрайз’ и Христо Стефанов – ‘Фанданго’).

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото