БГ РОК ИСТОРИЯ – разкази от подземния цар ХАДЕС – част трета

Още една група с радост откликна и ни предостави своята РОК ИСТОРИЯ. Днес ще ви запознаем с всичко случвало се около прогресив спийд-траш бандата ХАДЕС от Варна от 1986-та чак до днес, разказано от китариста и композитор Константин Джамбазов.

Първа част.

Втора част.

 

Трета част (последна):

konstantin djambazov -HADES Тогавашният музикален ентусиазъм и мечтателството останаха и досега в някои от нас ( например в мен и Павлин). Всички бяхме будни юноши, слушахме модерна сложна прогресивна музика и се влияехме от нея, интересувахме се от науки, астрономия и Космос, митология, загадки … Обичахме да фантазираме, да творим авторски неща – и сега го обичаме. С годините всеки от нас е минал по своему през трудностите на живота, но самия факт, че успяхме да се съберем отново след 22 години и да повторим успеха си от 80-те години говори ясно, че сме съхранили много от ценностите от младостта си.

За съжаление почти до средата на 90-те години в България много тесен кръг музиканти имаха възможност и достъп до професионални музикални студиа, особено ако не са от София. ( а и студиата бяха много малко, много скъпи и само в столицата). През първият период на Хадес (1986 – 1988) варненският ъндърграунд-рок тъкмо прохождаше, ние самите сме били прекалено млади и никой не ни е предложил подкрепа за записи в истинско студио. От това време единствената варненска рок-група, която можеше да се похвали с малко по-качествени авторски записи беше ‘Доктор Дулитъл’ ( които бяха по-големи на години от нас и бяха се събрали като група 4-5 години по-рано). Ние имахме само демо-записи от репетиции и концерти – както и останалите банди от това време. Радвам се, че съвременните млади музиканти вече нямат такива ‘проблеми’.

През 2009 г. започна възкръсването на ‘Хадес’. След 21 години аз реших да събера отново оригиналните стари членове на бандата, за да запишем от носталгия старите си песни. Това, което последва беше повече от неочаквано – издаване в U.S.A. – много радиоинтервюта, силна клубна и концертна дейност, и последвали още два нови албума…

Stormspell Records е един много лоялен издател, на който бяхме препоръчани от Весо Марков – Рибата и бяхме одобрени за издаване в U.S.A. с първия си албум през 2009г. Вторият ни албум „Radiation” излезе официално – (2012) благодарение на Кирил Китински (Кичо) и (отново) на Веселин Марков (Рибата). БЛАГОДАРНОСТИ !!!!!!!!!!!

Новият ни албум „Времето” (2014) без излишни скромности се получи доста добре, доволни сме от резултата и се надяваме да сме на едно мнение със слушателите и публиката. Той е записан в моето лично студио за около година. С новите музиканти (Димитър Стоянов – бас и Мирослав Славов – барабани) това стана доста бързо, качествено и лесно. Певецът ни Павлин отдавна беше натрупал текстови материал за новия ни диск и беше само въпрос на време да измислим, запишем и мастерираме музиката. Тиражът му направихме с лични средства от самата група – това е причината да е CD-R. Не смятам, че това сваля нивото му – все пак повечето хора, които събират музика дърпат яко мп3 и торент-и. В сравнение с това носителят CD-R е винилова плоча … Като цяло сме повече доволни от албума, отколкото да търсим под лупа недостатъци.

 

За смяната на ритъм-секцията – точната дума е ‘преодоляване’. Защото да намериш ентусиазирани, можещи, дисциплинирани и оборудвани музиканти за този стил музика (който не носи препитание и е преди всичко като скъпо антикварно хоби) не е никак лесно! На въпроса какво наложи промените на членовете винаги съм отговарял : доусъвършенстването на самата група. В началото на 2009 г., когато се събрахме за втори път в оригиналния си състав, доминираше ентусиазма и носталгията. Тогава никой не е предполагал, че Хадес ще се завърне победоносно на по-големите сцени. Причината да се съберем беше основно, за да запишем качествено старите си песни. Някои от нас не бяха свирили на инструментите си повече от 20 г. , но хъса надделя и възвърнахме силата си. Последвалите събития бяха доста стремглаво препускащи нагоре. С нарастване на ангажиментите на групата нарастват и задълженията към нея (имам предвид – тя се превръща в своеобразна институция и се появяват редица изисквания за поддържане на статуса и – като отделено време за репетиции, оборудване, независима репетиционна, капиталовложения и предварителни уговорки за концертни участия, съобразени с времето на всички членове ). За всичко това се изисква доста голямо себеотдаване (ако искаме добри резултати), което за някои от нас в един момент се оказа доста трудно в съчетание с личния живот – това са нормални неща. За това пък новите членове на Хадес са прекрасни музиканти и хора, които определено спомогнаха за стартиране на третия ( за мен най-качествен) период на групата. Това се чува и в албума „Времето” – траш със спийд и прогресив музикални елементи, съчетаване на дет и пауър вокали. Промяната за мен е в посока ‘нагоре”.

Освен това смятам за редно да се похваля и, че ние сме първите метъл-спийд-ъри, които успяха да направят САМОСТОЯТЕЛЕН КОНЦЕРТ (с изцяло авторска музика) на голяма сцена (Фестивален и Конгресен Център – Варна) – и сме горди от това! Събитието само по себе си, особено за град като Варна (а не София) беше почти грандиозно на фона на нищото, случващо се в ‘ъндърграунд-а’ и много слабата културна варненска програма изобщо (изключвам гастролиращите от чужбина и София). Не на последно място трябва да спомена, че концерта се състоя финансово и организационно благодарение само на групата ни и един човек, който не искаше да споменавам името му, но понеже смятам, че заслужава, ще го кажа: Мирослав Маринов – отговорник за културните събития във ФК Варна отскоро – и мой личен приятел отдавна. Половин година преди концерта бяхме се видяли и той ми каза; ‘сега заемам този пост във ФК – ако имаш нужда от мен, обади ми се! ‘ По-късно аз реших, че ще направя всичко възможно, за да направя значимо събитие за Хадес през 2014г. След цяло лято лутане и уговорки единствено Мирослав успя да ни помогне, за да стане този концерт факт. Повтарям – групата беше единственият спонсор на събитието. Следствие от това беше не особено добрият звук ( стара стационарна апаратура, неподходяща за рок-група, озвучители на щат поради липса на допълнителни средства и ред малки дискомфорти). Но всичко това не сломи духа на самия концерт – публиката се забавляваше – ние също! Бяхме положили много усилия да представим новите и старите си песни по най-добрия начин. Мисля, че се получи – освен това заснехме всичко с професионалист и го монтирахме в три части. Наскоро пратих видеото на моя личен издател в Япония и той възкликна: ‘няма много спийд-траш групи с толкова качествен видео-материал!’

“Хадес” е име във Варна, което всеки, който е бил млад и се е увличал по твърдия рок през 80 – те години помни.

Групата е в състав :

Павлин Нейчев – соло вокал и текстописец (1986-1988, 2010 – досега),

Константин Джамбазов – китара и композиции (1986-1988, 2010 – досега),

Андрей Кулешов – клавир (2010 – досега),

Димитър Стоянов – бас (2014 – досега),

Мирослав Славов – барабани (2014 – досега).

Бивши членове :

Арменак Тертерян – барабани (1986-1988, 2010 –2013),

Юлиан Колев – бас (1986-1988, 2010 –2013)

 

Странични проекти, вкоито са участвали членовете на групата:

Павлин Нейчев е пял с група ‘Уран 235’ и група ‘Хорн’ през 1988 за около 3 месеца малко преди първото разпадане на ‘Хадес’. По-късно е бил в доста локални варненски групи – последните са ‘Hammerhead’ и ‘Herrettic’. В момента има предложение да участва в трибют на Слейър.    Клавиристът Андрей Кулешов е свирил в групата на Димитър Стоянов ‘Future Memories’ и дълго време в прогресив групата от Добрич ‘Eternal Scene’ до разпадането и през 2012 г.    Старият басист на ‘Хадес’ Юлиан Колев свири една година с група ‘Луцифер’ (1991), една година с група „Д-р Дулитъл”(1992) и една година с група ‘Тотал’ (1993).

Новият басист на ‘Хадес’ Димитър Стоянов е свирил на различни инструменти в много групи от 25 години насам. Последните му по-известни групи са ‘Arsenic’(там е барабанист), ‘Future Memories’ (там е басист и певец), ‘Iron Fist’ (трибют на Motor head, където е басист и певец) и ‘Headmaster’(отново барабанист заедно с Димитър Милев – китаристът на ‘Одесос’).

Барабанистът Мирослав Славов е свирил в миналото с група ‘Уран 235’( 1991), наскоро е свирил замалко с ‘ReVision’, а от 2010 досега е член на група ‘Il Pasaro’ (с която имат редица участия в страната и чужбина, издадени авторски албуми и им предстои да издадат нов диск наскоро).

 

 1. #1 написан от goonforez (преди 6 години)

  И , кФо е тва са , аааааааааа
  Та коста никогаШ не е бил и нема да бъде./. приет като роцк- метал китарист – – – да за амбиции има определено но са – се превърнали в болестно съсояние /// Аз – демек – Той е да ама- не , не е той и , как да бъде – с хилядолетно дупене над китарката и без грам лични идеи а само / вадене , копиране – повторения по 1301 пъти на дадена незначителна фигура риф лад и музикална схема акорд или някой нещастен Арпеж . . . Е… ми нестава така /// -=- най може да стане един голем / ЪРДЖжжжж

  – нема ви благодаря за отделеното Фнимание да прочетете това – – без збачение , какво е то ./. бай до скиФ -=-=-=- без P.S
  – Kato shlushate – chuvayte ;'[];

 2. #2 написан от goonforez (преди 6 години)


  goonforez:

  И , кФо е тва са , аааааааааа
  Та коста никогаШ не е бил и нема да бъде./. приет като рок- метал китарист – – – да за амбиции има определено но са – се превърнали в болестно съсояние /// Аз – демек – Той е да ама- не , не е той и , как да бъде – с хилядолетно дупене над китарката и без грам лични идеи а само / вадене , копиране – повторения по 1301 пъти на дадена незначителна фигура риф лад и музикална схема акорд или някой нещастен Арпеж . . . Е… ми нестава така /// -=- най може да стане един голем / ЪРДЖжжжж
  – нема ви благодаря за отделеното Фнимание да прочетете това – – без збачение , какво е то ./. бай до скиФ -=-=-=- без P.S
  – Kato shlushate – chuvayte ;'[];

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото