ALESTORM – „No Grave But the Sea“ (2017)

alestormnogravecd

Има моменти, когато ми писва от тежките рифове и силните growl-ове. Понякога просто ми идват в повече мракът и смъртта, а умът ми отказва да им предаде епичност и значимост. Рядко обаче оставям слушалките настрана, защото не мога да намеря другаде вдъхновението, което намирам в музиката. Kaкто геймърите си почиват от основната си игра, като играят други игри, така и аз разпускам с веселяшките хеви/фолк мелодии на ALESTORM.

За разлика от другите веселяшки групи, шотландците дълго представляваха за мен мимолетна и несериозна група. Може би не виждах как тематиката за пиратски приключения, алкохол и разврат би се разгърнала в повече от четири албума. Не една тематична банда се е изчерпвала с времето, защото й е било трудно да поддържа разнообразието в творчеството си.   Убежденията ми се затвърдиха след като слушах последния албум на пиратите – „Sunset on the Golden Age“, който се оказа шедьовър във всеки един аспект. Но ALESTORM ме опровергаха. Още с излизането като сингъл на едноименната „Alestorm“ разбрах, че метъл пиратите ще имат нов първенец в дискографията си.

Така стигам до момента, в който мога да ви разкажа как ALESTORM успяват да излязат от „параболата на възхода и падението“ и да направят преекспонираната си тематика да звучи иновативно. Ще започна с факта, че новият запис, излиза на деня, в който излиза и новата част на превърналия се в култ филм „Карибски Пирати“. Тази малка подробност, сама по себе си, прави албума добре замислен.

Песните в „No Grave But the Sea“ може да ви се сторят познати, но това ще е само първия път – всяко следващо слушане ще ви кара да си ги припявате, поклащайки се веселяшки в техния ритъм. Всичките парчета са уникални и хващащи, носещи истински морски дух и мирис на ром.

Заглавната песен „No Grave But the Sea“, отваря албума с барабанен откос, последван от моряшко откровение за кървавата битка за острова на Вси Светии, по време на Американската война за независимост. Следва абсолютният хит „Mexico“, който съм сигурен, че ще мине през много купони, и ще се настани сред хитовете на групата.

Трудно е да избереш най-добрата песен сред толкова приятни музикални изненади. Всяко парче е свежо и различно от останалите по свой собствен начин. Дори „кръчмарската“ „Fucked With An Anchor“, която носи леко ирландско настроение и притежава несериозно комичен текст е своеобразна проява на изкуството. „Man the Pumps“ и „Bar und Imbiss“ създават другарско настроение, а „To the End of the World“ и „Pegleg Potion“ са достойни за саундтрак към гореспоменатата поредица за капитан Джак Спароу…

За метал група ALESTORM свирят със солиден брой клавирни инструменти, но въпреки това звучат достатъчно рокенрол за вкуса и на най-закостенелия метъл. Така че, ако ви е писнало от политизиране, поляризиране, излишно комерсиализиране и масовата безвкусица, отворете една бира и потеглете на приключение заедно с въоръжения до зъби кораб на шотландските пирати…

Оценка: 10/10

Списък с песни:

01. No Grave But The Sea
02. Mexico
03. To The End Of The World
04. Alestorm
05. Bar Ünd Imbiss
06. Fucked With An Anchor
07. Pegleg Potion
08. Man The Pumps
09. Rage Of The Pentahook
10. Treasure Island

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото