Албум посветен на Gary Moore излиза тази есен

gary-moore-tribute

Новият албум-посвещение на легендарния китарист Gary Moore ще излезе на 26 октомври чрез лейбъла earMUSIC. Основен двигател на работата по изданието със заглавие  „Moore Blues for Gary – A Tribute To Gary Moore“ е Bob Daisley, който свири на бас с Gary от началото на 80-те.

Gary Moore ни напусна на 6 февруари 2011 г. и в този ден небето плака, както се пее в класическият блус стандарт “The Sky Is Crying” записан и от Gary. Благодарение на участието с в редица класически групи от THIN LIZZY до COLOSSEUM II, а също и на соловите си хитове от „Parisienne Walkways“ до „Out In The Fields“, Moore повлия на цяло едно поколение китаристи.

Именно Daisley по онова време предлага на Gary Moore да запише блус албум – останалото е известно на всички. „Still Got The Blues“ става колосален хит, а след него следва серия класически модерни блус албуми. Bob Daisley, който е известен и с участието си в RAINBOW и групата на Ozzy Osbourne, изиграва главна роля при работата над „Moore Blues For Gary“.

„По мое мнение Gary беше един от най-добрите китаристи в историята“

– споделя Daisley

„За мен беше чест да работя с него и да го познавам така добре. През 2011 г., когато Gary умря, светът се лиши от един от великите. Не мисля, ,че за признаването на загубата на толкова отличителен музикант беше казано или напарвено достатъчно, затова си поставих задачата да отдам своята лична дан и уважение на този човек, записвайки няколко нови версии на неговите песни. Преимуществено он блусарската епоха.“

Bob продължава:

„Поканих много личности от „генеалогичното дърво“ Gary Moore и още редица големи музиканти да участват в проекта. Техните отзиви не само ме ободриха, но ме и трогнаха. Изглежда, че името на Gary Moore е синоним на „уважение“, „чест“ и „величие“. Не съм се стремил да препиша наново каквото и да е от създаденото от Gary или по някакъв начин да се конкурирам с него. Тези аранжировки и версии – те са нищо повече от „сваляне на шапки“ пред Gary.“

Една от големите изненади в диска е триумфалното завръщане на John Sykes, (ex-THIN LIZZY, WHITESNAKE), който дълго време пазеше мълчание. Тук той свръхемоционално изпълнява  „Still Got The Blues“, а неговото свирене допълва соул вокала Daniel Bowes от THUNDER.

„Parisienne Walkways“ се изпълнява от Steve Morse, (DEEP PURPLE, DIXIE DREGS) и Ricky Warwick, (THIN LIZZY, BLACK STAR RIDERS, THE ALMIGHTY) – неочакван тандем, който по чудесен начин се съчетава.

В диска са се събрали много от приятелите на Gary. Neil Carter, който му е помагал с китарата, а също е клавирист и вокал от годините на увлечението му по рока, поетът на „Empty Rooms“, който по онова време съчинява заедно с Moore. Don Airey, (DEEP PURPLE, RAINBOW) и Glenn Hughes, (DEEP PURPLE), нееднократно сътрудничили си с Gary. И накрая на диска се появява и Brush Shiels, лидер на първата професионална група с участието на Gary – ирландските SKID ROW (да не се бъркат с американските).

Но това е само малка част от списъка със звезди сред, които са още Eric Singer, (KISS), Darrin Mooney, (PRIMAL SCREAM), Doug Aldrich, (WHITESNAKE, DIO), Steve Lukather, (TOTO), Joe Lynn Turner, (RAINBOW), Jeff Watson, (NIGHT RANGER), Damon Johnson, (BLACK STAR RIDERS, ALICE COOPER), Stan Webb, (CHICKEN SHACK)…

Накрая в записите са взели участие и синовете на GaryJack и Gus, които изпълняват китарите и вокалите в „This One’s For You“, показвайки, че „Blood Of Emeralds“ (алюзия на известната песен на Mоore) тече и в техните вени.

През своята блус кариера Gary Moore е записал два албума посветени на китаристи, които са му повлияли най-много – „Blues For Greeny“ в чест на Peter Green (FLEETWOOD MAC) и „Blues For Jimi“ в чест на Jimi Hendrix. Сега дойде времето за албум-посвещение в негова чест.

Пълният списък с песни и участващи музиканти в „Moore Blues for Gary – A Tribute To Gary Moore“:

01. That’s Why I Play The Blues

Jon C. Butler  – вокал
Tim Gaze – китара
Bob Daisley – бас
Rob Grosser – барабани
Clayton Doley – клавишни

02. The Blues Just Got Sadder

Joe Lynn Turner -вокал
Steve Lukather – соло-китара
Tim Gaze – ритъм- и слайд-китара
Bob Daisley – бас
Rob Grosser – барабани
Clayton Doley – клавишни

03. Empty Rooms

Neil Carter – соло вокал, клавишни
Bob Daisley – бас, устна хармоника, бек-вокал
Rob Grosser – барабани
Illya Szwec – китара
Rosanna Daisley- бек-вокал

04. Still Got The Blues (For You)

Danny Bowes – вокал
John Sykes – китара
Don Airey – клавишни
Bob Daisley – бас
Rob Grosser – барабани

05. Texas Strut

Brush Shiels – вокал
Bob Daisley – бас
Tim Gaze – китара
Rob Grosser – барабани

06. Nothing’s The Same

Glenn Hughes – вокал
Bob Daisley – безладов акустичен бас
Ana Lenchantin – виолончело
Luis Maldonado – китара

07. The Loner

Doug Aldrich – китара
Eric Singer – барабани
Bob Daisley – бас
Don Airey – клавишни

08. Torn Inside

Stan Webb –вокал, соло-китара
Bob Daisley – бас, ритъм-китара
Darrin Mooney – барабани
Lachlan Doley – клавишни

09. Don’t Believe A Word

Damon Johnson – вокал, соло-китара
Bob Daisley – бас
Rob Grosser – барабани
Illya Szwec – ритъм-китара

10. Story Of The Blues

Jon C. Butler – соло вокал
Bob Daisley – бас, ритъм-китара, бек-вокал
Tim Gaze – соло- и ритъм-китара
Rob Grosser – барабани
Lachlan Doley – клавишни
Rosanna Daisley – бек-вокал

11. This One’s For You

Gus Moore – вокал
Jack Moore – соло-китара
Bob Daisley – бас
Rob Grosser – барабани
Illya Szwec – ритъм-китара

12. Power Of The Blues

Joe Lynn Turner – вокал
Jeff Watson – соло-китара
Bob Daisley – бас, ритъм-китара
Darrin Mooney – барабани
Illya Szwec – ритъм-китара

13. Parisienne Walkways

Steve Morse – китара
Ricky Warwick – вокал
Bob Daisley – бас
Rob Grosser – барабани
Clayton Doley – клавишни

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото