Историята на една песен: Robert Plant (LED ZEPPELIN) – „Stairway to Heaven“

Robert Plant: „Всеки ден интерпретирам тази песен [„Stairway to Heaven“] различно“. Той приема жената в текста си като „човек, който ще получи всичко, без да даде нещо в замяна“.

Това, което прави песента специална, освен легендарните китарни рифове и дозата мистика, което песента носи със себе си, е именно текстът й. Хората са били толкова разпалени и пленени от него, че Robert Plant прекарал целите 70. години отговаряйки само на въпроси, свързани с посланието на поезията си. Според него песента е добила такава популярност заради текста, който отвежда слушателите в своеобразна утопия. Текстът предава непокътнатата и нецензурирана действителност, в която живеем. Основната фигура е богатата дама, която смята, че всичко на този свят се купува. Тя желае да си купи своята стълба към Рая, но само ще разбере, че парите не са всичко на този свят. Лирическият „аз“ иска да избяга от реалността. Той иска да се освободи от света на суетата. За него ценността е в смисъла на живота – това да го изживее стойностно. Тогава той реално ще получи своята стълба към Рая.

Plant: „Държах лист и химикалка и по ред причини не бях в настроение. Така от нищото ръката ми сама започна да пише думите. На един дъх написах цялото стихотворение, а след като приключих, единственото нещо което направих, беше да го гледам. Толкова бях изумен какво може да роди собственият ми ум, че щях да падна“.

Много хора интерпретират събитието като ръководено от сила, седяща над музиканта, но разбира се, това е само теория. Дори се носят слухове, че LED ZEPPELIN са продали душите си на дявола. В подкрепа на това твърдение е фактът, че Jimmy Page купува къщата на Aleister Crowley, известния английски окулист. Феновете търсят смисъл в текста на песента, прочетен отзад-напред, каквото е учението на Crowley.

В интервю Jimmy Page казва: „Само по себе си е трудно да се напише музика, какво остава ако трябва да се вкарва смисъл наобратно“.

led zeppelin pr2

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото