Gothic Fest Sofia 2016 – Краят на мрачната приказка

gothicfest2016

Приключи и четвъртото издание на Gothic Fest Sofia, което за съжаление може да се окаже и последното. Поне така обяви организаторът му Велик Капсъзов. Едно изключително събитие, което събираше в себе си всички нюанси на черното, а организаторите се стремяха атмосферата винаги да е различна и уникална. Макар вечерта на 29 октомври да събра по-малко от очакваното (поне от мен) като присъстващи в клуб Live&Loud, готик културата в България за пореден път показа, че е едно сплотено, изискано и с високо развито чувство за естетика общество.

Началото на партито е поставено към 20.30 от испанската група GORE. Създаденият едва преди две години от Lidia Gore проект смесва различни мрачни стилове, за да предложи нещо уникално и много автентично. От нежен дарк уейв до ритмичен електро-поп, а текстовете на испански придават на музиката допълнителен чар. Гласът на дребничката Gore е толкова силен и завладяващ, че спокойно можеше да остави микрофона в някой ъгъл на сцената и да пее без него, като от това въздействието на гласа й върху публиката нямаше да пострада ни най-малко. По време на песента „Ella, Drácula“ на мултимедийната стена отзад се прожектират кадри от класиката „Nosferatu“ от 1922 година, което създава точната атмосфера и настроение за едно истинско готик парти.

И след ефирното встъпление на GORE сцената трябва да заеме друг интересен проект – The Cure Tribute Band From Sofia. Фронтменът им AnhX, оказва се, не е българин, но живее от известно време в София. Сподели, че поради някои технически проблеми две от песните от сет листа им са отпаднали, но обеща, че ще се реваншират на феновете. Следващото им участие ще бъде на 15 декември в Tell Me bar в София. The Cure Tribute Band From Sofia беше едно носталгично намигване към миналото и завръщане към корените на готик музиката и културата. Ако сте фенове на групата и този стил музика, не пропускайте следващия им концерт.

Set list The Cure Tribute Band From Sofia:

Plain Song
Strange Days
Siamese Twins
Prayers for Rain
At Night
Cold
100 Years
A Forest

И след романтичното встъпление на двете групи градусът на партито се покачва. Тази задача се пада на финските индустриалци KING SATAN. Група, която въпреки скромната си (засега) история, показа, че членовете й имат сериозен музикален опит зад гърба си. Взели най-доброто от сценичното поведение на именитите си колеги от Fear of Domination. Всичко това, пречупено през личната им артистичност и провокативните идеи на фронтмена King Satan, буквално подпали цената в Live&Loud. Електронните клавирни семпли се смесват с китара, бас и вокал в една „Амалгама от зловещ електро-индъстиъл заедно със зашеметяващо блек/дет метъл насилие!“, както самият King Satan определи музиката си. Съвсем не преувеличено или самохвално. Мелодичните забежки в новите им песни, които напомнят за хаосистките химни на Saturnian Mist, придават допълнителна дълбочина и мистичност на композициите. Освен трите песни от ЕР-то на фините, чухме и цели пет нови, които ще бъдат включени в дебютния им албум. Той със сигурност ще е едно от изданията на 2017 година, които заслужават внимание.

Set list KING SATAN:

1. As Above So Below
2. Satanized (Praise Hail Satan!)
3. Psygnosis
4. Sex Magick
5. Spiritual Anarchy
6. Kali Yuga Algorithm
7. Destroy The World
8. Enter Black Fire

Родните индустриалци Psycho Vision продължават музикалната линия подета от финските им колеги. Макар и не в състава и с визията, която очаквах да видя, агресивният ми индъстриъл донажежи обстановката и повдигна още градуса на настроението.

И след индустриалния огън, който беше безмилостно изсипан върху нас и почти ни остави без дъх от танци и емоции, момичетата в ревюто LovnBlack Latex Designs внасят не само момент на изискана красота и сдържан еротизъм с дефилето си, но и ни дават възможност да посъберем сили за продължението след тях. LovnBlack Latex Designs ни представят почти всички измерения на женската чувственост. Превъплъщенията, които може да приеме една жена. Наметнати в дълги черни наметала с качулки на главите, момичетата излизат една по една и разкриват различни персонажи от ролева игра. Мило, срамежливо миньонче, облечена в дръзко фетиш боди брюнетка, закачлива ретро дама, сякаш оживяла от старите винтидж ленти, властна господарка в черен латекс, с умопомрачителни токчета и нагайка в ръка, жената без лице, която може да бъде и послушна камериерка и истински демон. Всичко е изпипано до съвършенство, загатнато с много чувство за мярка и внимание към детайла. Шоуто на LovnBlack Latex Designs беше истинска естетическа наслада за всички присъстващи.

Трудно се разделяме с момичетата на LovnBlack Latex Designs, но идва време за сета на Shiv-R. Артистичното дарк-иднъстриъл семейство идва от Австралия. Явно октомври ми беше месец за среща с артисти, идващи от другата страна на Земята. С три албума зад гърба си и почти десет годишна история Shiv-R притежават не само магнетично сценично присъствие, но и уникален стил. Както те сами го определят „elegant industrial music“. Ключовата думичка тук е елегантен. Агресивните електронни семпли се смесват с дълбоки вокали и почти баладични моменти. Pete Crane (aka Virul3nt) е невероятен фронтмен с обсебващо сценично присъствие, докато Lee Bulig (aka Kong) забърква алхимичната смес зад клавирите. Shiv-R създадоха една аристократична дарк атмосфера, в която усещахме как топлината на мрака ни прегръща.

Този пък обаче това събитие остави в мен нотката на носталгична тъга. Новината, с която Велик ме изпрати, не ме зарадва, защото Gothic Fest Sofia беше моето малко, тайно бягство от света, който обичайно обитавам. Бягство в една друга реалност, среща с нови хора и музикални стилове, които разширяваха музикалните и чувствените ми хоризонти. Надявам се това наистина да не е краят.

  1. #1 написан от AVA (преди 4 години)

    Готикът ме загуби, когато флиртът с електрониката прерастна в любов, а партитата станаха сборище на незадоволени хора.
    Не бях посещавала подобно събитие от години, но носталгията и убежденията на блиък човек ме доведоха на феста. Не ми хареса…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото