Интервю с K.O.R.A. за предстоящия албум и групата

K.O.R.A. е софийска NWOAHV група, създадена през 2012-а година от Петър Братанов (Pepinio). Бандата залага на класическото американско-южняшко груув звучене, съчетано с по-модерни метъл елементи, като metalcore. Групата има един албум зад гърба си, който носи името „Out Of The box„, издаден през 2014 г. През 2016 година бандата печели конкурса Ostring Bulgaria, което им осигурява няколко участия в Румъния, включително и на Revolution Festival в Тимишоара. На 11 ноември предстои издаването на втората дългосвиреща творба, с името „Inception“. 

Днес Ви срещаме със създателя на групата Петър Братанов, както и настоящия вокалист – Ивайло Иванов!

23335676_10214296681841675_1102540400_o

Поводът е изключително приятен. Днес ще си говорим за промоцията на новия Ви албум! Как се чувствате?
Петър: Много добре, настроението ни е доста приповдигнато и го очакваме с нетърпение!
Ивайло: Вече има дори обратно броене. Остава съвсем малко!

Албумът се казва „Inception“. Кога точно се сформира идеята за него и как започна всичко?
Ивайло: Някои от песните са започнати като композиции още преди аз самия да се присъединя към групата. Това означава малко след издаването на първия албум.
Петър: Може би някъде началото на 2015 г. започнаха да се сформират идеите.

С какво този албум е по-различен от първото Ви дългосвирещо издание?
Петър: Като за начало, има нови членове в групата. Иво е вокалист от две години вече, Петър Грамчев е втория ни китарист, също от две години и от една имаме нов барабанист – Милен Иванчев. С обновяването на състава и музиката значително се промени, защото всеки нов човек допринася с нещо различно и иновативно.
Ивайло: За радост или не, този албум със сигурност е по-тежък. Запазено е звученето на K.O.R.A., но може да се каже, че е много по-модерен.
Петър: По-динамичен е, определено. Но не сме имали за цел да променяме нещо, всяко нещо в музиката ни идва естествено и просто се случва.

Ако опитаме да го визуализираме като една картина, как би изглеждал албумът?
Петър:
По-философски и по-мрачен ще е със сигурност.
Ивайло: Интересен въпрос! Като цяло албума обхваща голям времеви интервал и не може да бъде визуализиран така лесно, защото не е само тук или в бъдещето, по-скоро е философски настроен към човека и може да го накара да се замисли какво би било ако направи нещо, или какво може да направи сега. За картина… представям си един измъчен човек, който изглежда наранен, но ако погледнеш в очите му, можеш да видиш тази искра за борба и дух, който го карат да продължава напред. И около него картината би била пост-апокалиптична.
Петър: Тук искам да споделя и своята огромна благодарност към Деница Кирилова, която изключително много допринася в нашата група за визуализацията и е работила с нас по обложката, лирик видеото и като цяло неотлъчно ни дарява с чудесни идеи!

13418887_646747098816510_7742465956149390719_nСлед като представите албума, как ще продължи неговото промотиране из страната или извън нея?
Петър:
 Първо ще го представим из страната, което ще се случи след Нова година. Когато отмине шума около промото, ще организираме датите на спокойствие. Ще посетим градове като Варна, Бургас, Пловдив и други. Със сигурност имаме планове и за Румъния, като друга държава която да посетим, може би Сърбия също. Нещата са в своя процес, така че ще видим резултата както дойде подходящия момент.

Избрали ли сте си песен, която да заснемете за видеоклип към албума?
Ивайло:
Видеоклип вероятно ще заснемем в началото на следващата година. Ще изчакаме да стане студено, защото сме забелязали, че винаги в такива условия снимат бандите. (смее се)
Петър: Да, минусови температури и разбира се снимки в хале.

От началото до този етап какво се промени във вас като хора и музика?
Петър: Понеже съм участник в този филм е трудно да го погледна от страни, но се надявам да сме израснали и да има видима промяна. Със сигурност звучим по-зряло и не толкова хаотично. В началото се търсехме като банда и нещата бяха много хаотични. Новите хора помогнаха бандата да се развие и промени, да получи съвсем различен опит. Сега мога да кажа, че вече вървим по някакъв път, градим стил и звучене, по-подредени сме и зрели. Сега вече знаем какво търсим и какво искаме да постигнем.

Какво Ви даде Ostring на вас лично като музиканти?
Петър: Като за начало беше добър опит, чрез който си сверихме часовника и погледнахме какво се случва навън и къде се намираме ние спрямо световната сцена. Много хубави емоции получихме от това. И всъщност това, което видяхме е, че не сме толкова назад колкото всички си мислим за нашата сцена и музика в България. Българските банди, повечето активни, са на доста високо ниво. Това е моето лично мнение за модерните банди у нас. Не сме толкова назад, просто трябва да работим повече и да продължаваме да си помагаме така, както в последно време се забелязва между групите. Само така ще се получат и развият нещата.

Ако музиката е най-доброто средство пред света, какво послание ще носи?
Ивайло: 
Всеки изпълнител влага своето лично усещане в музиката, която прави. Във всеки текст има част от мен, който носи различно послание до хората.
Петър: Музиката е емоция, а през процеса на работа тази емоция много се видоизменя и придобива различен вид във всеки един етап от създаването до нейното представяне.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото