10 Years METAL HANGAR 18 – 10 въпроса към FYELD

Fyeld2

Снимки: Александър Станишев

По-малко  от месец остава до юбилейния концерт на Metal Hangar 18. Вече знаете кои ще са петте групи, които ще свирят за нас и вас на 15 октомври и както обещахме представяме всяка една от тях с букет от десет въпроса. Първи се включиха  EUFOBIA, в лицето на фронтмена Ники. Следващите в списъка бяха ЮВИГИ и Антонио Митов от VELIAN . Миналата седмица Антон “Torden” Андонов и Иван Мунин “Ванс”от FRAGMENTS OF EXISTENCE взеха думата.

Дойде ред и на последния ни разговор с FYELD.

Както обещахме, билетите за 15 октомври вече са в продажба. Можете да закупите своя пропуск за Mixtape 5 на цена от 10 лв. през системите на Eventim и Eticketsmall.

Следете ни за повече подробности и изненади покрай това събитие, както и другите концерти организирани в чест на 10 години METAL HANGAR 18:

–  29 септември – руската фолк чета GRAI, водена от фронт дамите Ирина Зибина и Аля Лита, ще гостува за първи път на родна земя.
–  21 октомври – култовата немска спийд/траш метъл група SDI ще гостува отново в България.

Заповядайте и празнувайте с нас.

Подкрепете събитието ни във фейсбук.

 

1. Кога и как създадохте групата? В какъв състав сте? Разкажете ни за вас.

Монк: Ами аз съм сравнително отскоро в бандата, имайки предвид, че скоро ще се навършат 20 години от създаването – тъкмо ми изтече изпитателния срок от 3 години…
Хелбобз: 1998 г. Съставът ни общо взето изобщо не е променян, с изключение на голямото текучество на китаристи, което се надяваме да е приключило. Шайката маймуни, от които е съставена групата са: Мастър Чи – бас, Добромир Вълков – барабани, Тимо Пуукко – програминг, Симеон ‘Монк’ Чакъров – китара и Хелбобз – китара/вокали.

10g_MH18_plakat2. Кои са най-значимите моменти от историята ви?

Монк: Моментът, когато започнаха да ме взимат на сериозно…шегувам се – това никога няма да стане.
Хелбобз: За хората вероятно би представлявало интерес концертите ни с групи като (hed) p.e., Guano Apes, Anthrax и т.н., но за мен има някои специфични концерти в градове като Троян, Ракитово с техния мото рок клуб Hellion, както и други подобни, където приема от страна на феновете преди, по време и след самите гигове е изключителен.

3. Кои са групите и музикантите, които най-силно са повлияли върху формирането на стила ви?

Монк: Винаги съм харесвал ню метъл – цялата мейнстрийм вълна от края на 90-те и началото на 2000 – мисля, че това е периода, който ми е повлиял най-силно.
Тимо: Cypress Hill, Ice-T, Body Count, Helmet, Laibach, Massive Attack, Portishead и доста саундтраци от филми.
Хелбобз: Траш и груув метъла, хип-хопа, електронната музика, саундтраците, както и фолклорна музика от всевъзможни кътчета на света.

4. Разкажете ни за темите, които ви вълнуват и вдъхновяват музиката ви?

Монк: Честно казано никога не съм отдавал кой знае какво значение на текста в дадена песен – за мен самата музика носи повече послание и емоция. Иначе имам известна слабост към по-меланхолични композиции, но ми харесват и динамични парчета с яки рифове – стига да са catchy, да има нещо интересно и запомнящо се в тях.
Тимо: Стремя се в нашата музика  да създавам ритъм и кинематографски звукови пейзажи и се надявам – някои запомнящи се мелодични линии.
Хелбобз: Няма точно определени такива, защото общо взето всичко намира място при нас, но това, което е различно е подходът към самото изсвирване и изпяване на песните – нямаме място за безнадежност, въпреки много тежките на моменти емоции. В морето от много групи, които се оплакват и съсипват от депресия ми се иска да сме музиката, която помага на хората да намерят пътя напред.

5. С кои музиканти бихте искали да делите сцена? Кой е съвършения ваш концерт според вас?

Монк: Това също е едно от нещата които не разбирам – не виждам какъв престиж (или повод за гордост) носи за теб това да свириш „на една сцена“ с някой, освен ако не свириш СЪС него.
Колкото до съвършения концерт – това е всеки един концерт, в който си успял да направиш впечатление. Днес е пълно с групи които не правят особено впечатление с нищо.
Тимо: С банди като Cypress Hill, Body Count или Therapy? . Концертът трябва да забавлява аудиторията и да я остави в добро настроение. И да не бъде чак толкова дълъг, че да ги кара да се потят.
Хелбобз: С всички. Много би ми било интересно да свиря с Mastodon, The Prodigy, Parkway Drive или Cancer Bats, Biohazard, хип-хопъри като Delinquent Habits или Kendrick Lamar.

6. Какво подготвяте за концерта за РД на Хангара?

Монк: Нов албум…I hope.
Хелбобз: Това ще бъде седмия концерт от есенното турне, така че просто трябва да сме се стиковали почти перфектно дотогава. Няма да е лъжа или изхвърляне, ако кажа, че сме една от най-добрите банди за наистина добро прекарване на времето.

7. Какво мислите за съвременната родна метъл сцена и как виждате бъдещето ѝ?

Монк: Ами за бъдещето не знам, но мога да кажа за наблюденията ми в момента – групи има, някои от тях много добри. Това което не харесвам е някаква такава тенденция на самохвалство в последните години, преувеличаване на факти и т.н. Може и това да е модерния начин за представяне на продукт, но мен лично такива неща биха ме накарали да не харесвам (и съответно да не слушам) дадена банда независимо от това каква музика правят.
Хелбобз: Както винаги съм казвал, метъла общо взето е най-адекватното нещо, което се случва на българската музикална сцена, наред с етното, което е дори по-напред. Единственото, което имам желание е повече от българските групи да спрат да се капсулират в точно определени стилове, което ги кара да имат умения едва ли не само в една област, а оттам и липса на мащаб, а много и често на песни, въпреки изобилието от отделни идеи.
Тимо: Трудно ми е да говоря за новите банди, защото слушам групи като Mastodon, Body Count, Therapy? и те все още са много активни, нищо че са „стари кучета“. Това което забелязвам в новите банди е, че повечето от тях звучат чистичко или radio friendly, все едно играят на сигурно и тва не ми е по вкуса. Dead Cross изглеждат като за мен, може би заради Dave Lombardo и Mike Patton, които никак не са нови играчи на метъл сцената.

8. Получавате ли достатъчна подкрепа от фенове, промоутъри, лейбъли и медии у нас и в чужбина? Какво бихте искали да се промени?

Монк: Моето мнение е, че за да си търсен трябва да предложиш нещо което се търси. Не разбирам това да ревеш за подкрепа и да подканяш хората да идват на концерти, да си купуват мърч и т.н. Подкрепа от фенове, промоутъри, лейбъли и медии – всички тези неща идват неизбежно от само себе си ако можеш да предложиш нещо, което се търси, ако си актуален – т.е. ако си заслужил подкрепа – тя ще дойде. Всичко останало за мен граничи с някаква форма на просия. Хората не са длъжни да те харесват, не са длъжни да ходят на концертите ти, нито са длъжни да подкрепят локалните банди . Но ще го направят ако има защо и без да бъдат подканяни – аз поне така правя. Рекламата си е реклама, но тя уведомява за дадено събитие – хленченето за внимание и молби за съпорт на локалната сцена, щото видиш ли няма как да се развиваме ако не ни дойдете на концерта, не е реклама.
Тимо: Е, ние получаваме подкрепа от фенове и медии на българско ниво, но в международен план всичко е все още тихо. Ето какво бих искал да се промени.
Хелбобз: Имаме наистина голям съпорт, просто не го използваме по най-добрия начин.

9. Какво предстои за вас в близко бъдеще?

Монк: Нов албум… I really hope so…
Тимо: Да завършим третия си албум, да го представим на турне в България и чужбина и незабавно да започнем работа по четвъртия.

10. Общият концерт е свързан с 10-годишнината на METAL HANGAR 18. Няколко думи за нашите фенове?

Монк: Fyeld може и да издадат нов албум тази есен… I really really hope so…
Тимо: Надявам се да се видим по нашите концерти и нека се забавляваме заедно. А може и малко Rakia. Nazdrave!
Хелбобз: С този лайн-ъп просто няма как да не се получи грандиозно – нека отпразнуваме подобаващо.

Fyeld1

Снимки: Александър Станишев

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото