10 Years METAL HANGAR 18 – 10 въпроса към FRAGMENTS OF EXISTENCE

fragments of existence 2017По-малко  от месец остава до юбилейния концерт на Metal Hangar 18. Вече знаете кои ще са петте групи, които ще свирят за нас и вас на 15 октомври и както обещахме представяме всяка една от тях с букет от десет въпроса. Първи се включиха  EUFOBIA, в лицето на фронтмена Ники. Следващите в списъка бяха ЮВИГИ и Антонио Митов от VELIAN . Днес идва ред на Антон “Torden” Андонов и Иван Мунин “Ванс”от FRAGMENTS OF EXISTENCE.

Очаквайте последния ни разговор и с FYELD.

Както обещахме, билетите за 15 октомври вече са в продажба. Можете да закупите своя пропуск за Mixtape 5 на цена от 10 лв. през системите на Eventim и Eticketsmall.

Следете ни за повече подробности и изненади покрай това събитие, както и другите концерти организирани в чест на 10 години METAL HANGAR 18:

–  29 септември – руската фолк чета GRAI, водена от фронт дамите Ирина Зибина и Аля Лита, ще гостува за първи път на родна земя.
–  21 октомври – култовата немска спийд/траш метъл група SDI ще гостува отново в България.

Заповядайте и празнувайте с нас.

Подкрепете събитието ни във фейсбук.

 

1. Кога и как създадохте групата? В какъв състав сте? Разкажете ни за вас. 

Ванс: Спомням си, че на 21.12.2012, по предварителни “указания”, трябваше да се свършва Светът .  Даже гледахме много зрелищен и апокалиптичен филм с Джон Кюсак, излязъл няколко години по-рано, почти толкова силен, колкото “Армагедон” и “Смъртоносно влияние”.  И по този повод решихме да сформираме “Волтрон”  в края на ноември 2012-а. (хаха)
Бандата е в състав Иво Цацов – китара, Антон “Torden” Андонов – бас и вокали, Калин Енчев – барабани , Иван Мунин “Ванс” – вокали и китара.

Стилът на бандата е експериментален микс от различни влияния. Звученето е ориентирано по-скоро към мелодичния метъл с тежък звук и смесица от настроения, и вокални “разногласия” (хехехe).
Ориентирани сме в писането на авторска музика, като в момента работим над нов материал. A основната идея на групата е подписването на дългосрочен договор с “Roadrunner Records”. (хехе)
А сега сериозно, идеята на бандата е да бъдем себе си, колкото и тривиално да звучи. Всеки има своите странности и отличителни черти. Доста различни хора сме, но се разбираме отлично на този етап и аз смятам, че причината е именно в това. За щастие имаме един общ език и това е музиката, и в частност метъла. Когато говорим за бандата много рядко имаме разногласия и композирането винаги е вървяло приятно и с много емоция.

Антон: Преди малко повече от две години получих съобщение от Иван, който ме канеше да се пробвам на овакантеното от предишния басист Петър място. Дърпах се много, преди да се съглася – Fragments Of Existence бяха банда, на която тайничко или пък явно се възхищавах, и не ми се искаше да разочаровам или изгубя времето на хората. В крайна сметка “кастинг” нямаше – след няколко часа на маса с домашни питиета установихме, че “трансферът” устройва и двете страни.

2. Кои са най-значимите моменти от историята ви?
Ванс: Няма да изпадам в много подробности, защото имаше много сериозни и запомнящи се моменти, които заслужват да се споменат. Затова се спирам на три събития от тази година, до този момент: промо концерта на дебютния ни албум;  поканата за съпорт на Beyond Creation и  Virvum от Викс Пенев през юни тази година; както и участието на W.O.A. Metal Battle Bulgaria.

3. Кои са групите и музикантите, които най-силно са повлияли върху формирането на стила ви?

Ванс: Имената са много, темата е обширна, но ще спомена няколко, за които се сещам на момента: Iron Maiden, Megadeth, Pantera, Death, Opeth, Evergrey, Metallica, Motorhead, Children Of Bodom, Paradise Lost, Symphony X, Dream Theater, Pink Floyd… като се замисля, една голяма част от бележитите основоположници на разнообразните стилове, познати и до днес. Листът би бил доста дълъг, ако се задълбая.  Като в последните 10-ина години родната сцена е в подем, по мое мнение, и за някои от новите си авторки песни (лично аз) черпех опит от няколко български имена. Винаги съм почитал The Revenge Project, Odd Crew, Yuvigi, Suffer H, Cut Off,  Mass Grave, Fyeld, Wartime , Eufobia, Lieveil, Urban Grey, Last Hope, Symbolic, 40 Days Later, This Burning Day, Formless Reality и няколкото проекта на Ники Велев, известен като благоевградският Peter Tagtgren… В последно време си намерих и още няколко любими банди, сред които Hecktic, Velian, Here and Now, Rejuvenation. В никакъв случай не целя да правя няква скрита или пък дивна реклама на някого, даже не съм достатъчно изчерпателен, защото харесвам и много други банди, просто това са онези, които ми изскачат в съзнанието на прима виста.
(хехе)

4. Разкажете ни за темите, които ви вълнуват и вдъхновяват музиката ви?

Антон: Животът, такъв какъвто е. Личните битки, които всеки един от нас води. Бирата, която всички ние изпиваме по време на репетиция.

fragments FOE5. С кои музиканти бихте искали да делите сцена? Кой е съвършения ваш концерт според вас?
Ванс: Както споменах вече има няколко много паметни концерта на Fragments Of Existence, които заслужават да се споменат, затова ни е трудно да определим един единствен. Но тъй като едната от групите в Line Up-a за 15.10.2017 е Velian, защо да не споменем именно нашето участие като съпорт банда през февруари 2016-а, когато именно “MIxtape 5” B-Side се пръскаше по шевовете… Това беше и първото ни излизане на сцена след двугодишно отсъствие и след като Антон се присъедини към бандата след дълго и романтично съблазняване (хехе).  И за да направим хеттрик, бързо споменавам промото на албума и съпорта на Beyond Creation (които не успяха да присъстват за жалост) и Virvum.

6. Какво подготвяте за концерта  за РД на Хангара?

Ванс: Калин подготвя цяла шоу програма, вдъхновена от добрите години на Къци Вапцаров в “Риск печели, риск губи”. (хехе)

След което ще представим и дебютния си албум, който излезе по-рано тази година.

7. Какво мислите за съвременната родна метъл сцена и как виждате бъдещето ѝ?

Aнтон: Струва ми се, че метъл сцената у нас в момента не е твърде по-различна от това, което се случва в момента по света, естествено с по-малки мащаби. Доста банди вече осъзнаха ключовата роля, която играе адекватната публичност – в общия случай присъствие в медиите, изграден имидж, радио ротация, професионални видеоклипове и събития с голям мащаб са нещата, които привличат феновете (или поне повечето от тях), преди да забележат доколко една банда предлага интересен и оригинален продукт или интензивни живи изпълнения. Балансът между двете обаче е изключително важен. От друга страна, по-дълбокият ъндърграунд работи по свои собствени правила – там метъл маниаците са в пъти по-активна аудитория, която е готова да изравя скрити съкровища, до които масовият слушател няма как да достигне. На българската сцена има доволно жанрово разнообразие. Единственото нещо, което лично на мен не ми допада, е липсата на идентичност на съставите в определени стилове, но това така или иначе не е локален проблем.

8. Получавате ли достатъчна подкрепа от фенове, промоутъри, лейбъли и медии у нас и в чужбина? Какво бихте искали да се промени?

Антон: Може и да греша, но не мисля, че у нас съществуват истински “лейбъли”? В повечето случаи това са ентусиасти в ъндърграунда, които тиражират записи и разпространяват словото за бандите на своите приятели. Работата ни с промоутъри до момента се е ограничавала единствено до малки събития, но от друга страна не мисля, че е реалистично да очакваме някой да ни извика да откриваме за Metallica… на този етап, ха-ха. Специализираните медии у нас, включително Metal Hangar 18, винаги са ни оказвали подкрепа, за което сме повече от благодарни. Положението с българските метъл уебзини не е много по-различно от това на сцената – неблагодарна и неплатена работа, която непрекъснато среща критика за нивото си на професионализъм (понякога уместна, понякога – не). Що се отнася до Fragments Of Existence, думата “фен” не е особено точна – всички добри хора, които ни следят и посещават концертите ни, са наши приятели. А за къде е човек без приятелите си?

9. Какво предстои за вас в близко бъдеще?
Ванс: В момента сме на турне, или поне на нещо, което е съвсем близо до турне, като последната дата е именно вашия и наш празник. Досега сме доволни и нещата протичат почти гладко (хехе). В скоро бъдеще имаме няколко предприятия, едната ще я обявим скоро и мисля ще се получи интересно ако всички поканени откликнат подобава. Освен това вече имаме материал за втори албум (стискаме палци да стигнем до него в близкото десетилетие), една чисто нова песен и няколко заготовки. Говори се за кратка обиколка и извън България, която би била първа за нас като FOE, но за момента е само идея-дискусия. Но имаме няколко предложения и опции.

10. Общият концерт е свързан с 10-годишнината на METAL HANGAR 18. Няколко думи за нашите фенове?

Ванс: Имам спомени от 2009-а или 2010-та, не съм напълно сигурен, когато се запознахме с  Недко. Някъде по онова време бяхме отразени за пръв път и от Metal Hangar 18. Направи ми впечатление топлото отношение от него и екипа му. От тогава до сега това е една от най-адекватните медии, които не пропуска да отбележи събитията по местните географски ширини, от банди добре утвърдени, до тъкмо прохождащи такива. Затова казвам, уважение и поклон, добри хора, замесени в институцията, в която започва да се превръща Metal Hangar 18. Благодарим Ви за възможността да бъдем сред “избраните”.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото