Четворна интернационална дет атака – DECAPITATED, INCANTATION, NERVOSA и KASSOGTHA

В необичайната за метъл концерти четвъртък вечер, българският фен имаше възможността да се наслади на четири екстремни банди от различни краища на света и различни стилове, а именно – Decapitated, Incantation, Nervosa и Kassogtha, чието общо турне посети и столичният клуб Mixtape 5 по покана на BGTSC.

В 18:45 по график на сцена излязоха швейцарците от Kassogtha, които леко напомняха на Arch Enemy заради синекосата си фронт-дама. Квартетът остана на сцената около 30 минути и представи стегнат и модерен мелодичен дет метъл. Веднага след края на сета, членовете на бандата застанаха на щанда си за мърч до входа на клуба и дълго време феновете можеха да говорят и да се снимат с тях.
Веднага след тях дамското присъствие се засили и на сцената можеше да видим не една, а цели четири дами от някога бразилската, а вече интернационална траш метъл банда Nervosa. Те са добре познато име на родните фенове заради многократните си гостувания в България (в първото такова през 2016-та авторът на репортажа дори свири с групата си като съпорт). Отделно от многобройните участия, бандата за кратко имаше българско участие, а именно барабанистката Михаела Найденова. Квартетът започна с нови песни, които леко се отдалечават от първоначалните записи – стилът бавно се е изменил от суров траш в стила на Destruction към спийд хеви метъл. Може би една от причините е и че вече на сцената има две китари и това подпомага музиката да звучи по-мелодично. За радост на родните фенове все пак Михаела излезе на сцената за една песен, а именно най-големият хит на групата – Death.

Идеята на концертът обаче беше с всяка следваща банда да става все по-тежко и след сета на Nervosa дойде време за класически американски дет метъл в лицето на легендите Incantation. Основани преди 35 години и водени от единствения си оригинален член John McEntee, Incantation ни представиха песни от почти всички албуми на бандата и смело може да се твърди, че не отстъпиха по нищо като сет и сценично поведение на черешката на тортата за вечерта, а именно Decapitated и спокойно могат да се сметнат за ко-хедлайнер на събитието, а не просто съпорт.

Сетлист Incantation:

Carrion Prophecy
Shadows of the Ancient Empire
Concordat (The Pact) I
The Ibex Moon
Homunculus (Spirit Made Flesh) IX
Blasphemous Cremation
Ascend Into the Eternal
Chalice (Vessel Consanguineous) VIII
Rites of the Locust
Fury’s Manifesto
Impending Diabolical Conquest
Invocation (Chthonic Merge) X

След сета на Incantation много хора останаха буквално без въздух и паузата около 20 минути преди излизането на Decapitated определено се отрази добре на присъстващите около 600 души в клуба. Всеки имаше време да поеме глътка въздух навън, съчетано с малко повече глътки алкохол. Особеното на миналото и през България турне на Decapitated беше свързано с това, че поляците свириха целия си втори албум Nihility, излязъл през вече далечната 2002 година. Албум, който някога се водеше за основополагащ съвременния модерен и техничен дет метъл. Още от самото начало на сета на Decapitated, почти двуметровият им вокалист Rafal Piotrowski успя да вдигне леко уморената публика. Последваха осем велики дет метъл класики, а след края на изпълнението на целия албум Nihility, публиката беше изненадана от кавър на една от най-великите дет метъл песни – Suffer The Children на британските грайндкор легенди Napalm Death. Сетът на полските легенди продължи с няколко парчета от най-актуалният албум на групата Cancer Culture (2022) след хита Iconoclast, бандата се оттегли за няколко минути. Благодарение на скандиранията на публиката (а може би и защото беше планирано), все пак Decapitated излязоха на бис за още едно парче – No Cure от последният албум.

Сетлист Decapitated:

Perfect Dehumanisation (The Answer?)
Eternity Too Short
Mother War
Nihility (Anti-Human Manifesto)
Names
Spheres of Madness
Babylon’s Pride
Symmetry of Zero
Suffer the Children (Napalm Death cover)
From the Nothingness With Love
Cancer Culture
Just a Cigarette
Earth Scar
Never
Iconoclast
No Cure

Третото посещение на Decapitated в България беше наслада за сетивата на всеки български дет метъл фен и силно се надяваме да се повтори в най-скоро време. Дотогава, ще можем да бъдем задоволени от още един акт на българо-полската дружба в името на Vader на 23.06. Както обича да казва един известен български телевизионен водещ – „Часът и мястото на срещата са известни“.

Автор: Evil

Галерия снимки – Kassogtha
Галерия снимки – Nervosa
Галерия снимки – Incantation
Галерия снимки – Decapitated

  1. #1 написан от Анонимен (преди 1 месец)

    Концертът беше истински чук! Всичко беше прекрасно и нямам търпение да се видим с Decapitated поне още няколко пъти. А между другото Рафал (вокала) не е 2 метра, не е и почти 2 метра… Аз съм 1,75м, а той е видимо по-дребен от мен. 🙂

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото