Издигайки се от цунамито и след потопа, който унищожи западното крайбрежие на Южна Америка преди 18 000 години след удар на комета в Тихия океан, многото духове на Tiwanaku призоваха вокалиста/китарист Ed Mowery във видение да създадат музикална група и да я нарекат TIWANAKU.
Фронтменът Ed Mowery (ex-Nocturnus) е събрал група, за да смаже черепите ви със стена от дет метъл. Преди няколко години Mowery претърси Съединените щати за правилните членове на групата и намери няколко от тях в Питсбърг, Пенсилвания. Точно както в последната му група, Tiwanaku се състои от висококвалифицирани музиканти, сред които има и клавирист на пълен работен ден. Работата по дебютния албум на групата беше дълга и изтощителна, но Tiwanaku никога не губи надежда, нито воля и след почти цели две десетилетия от създаването им „Earth Base One“ най-накрая е готов.
Албумът включва участие на Alex Webster (Cannibal Corpse) и покойния Michael Estes (бивш Acheron), който е бил китарист на групата от 2003 до 2019 г.
Earth Base One“ е научнофантастичен дет метъл албум с някакъв винтидж привкус, но същевременно изключително свеж и зареждащ, благодарение на необичайния път, който групата следва по време на своя дълъг и същевременно кратък живот. Тиуанаку чака от години да разкаже истинската история за случилото се при Портата на слънцето и това е вашият шанс да разберете.

1. Visitor from Titan (AUDIO)
2. Ghost War
3. Swarm
4. Nightmare Hall
5. Closed Minds
6. Giants Below Us
7. Vision Abducted
8. Today In Battle
9. Falling Stars
10. Interdimensional

Албумът излиза на 4 ноември чрез Avantgarde Music / Unorthodox Emanations.