Интервю с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-DEATH, екс-MASSACRE)

„Leprosy” на DEATH от 1988 винаги ще бъде в пантеона на класическия дет метъл. На 30 март супер трибют бандата LEFT TO DIE, която се кръщава на една от песните от албума и в която се изявяват Terry Butler от OBITUATY, Rick Rozz, участвал в DEATH и MASSACRE, Matt Harvey от EXHUMED и GRUESOME, както и Gus Ríos, бил част от MALEVOLENT CREATION, понастоящем в GRUESOME и KILL DIVISION, ще представи цялата класика на DEATH и в София. По този повод с помощта на организаторите от „BGTSC” се свързахме с басиста Terry Butler, който даде специално интервю за „От другата страна”. Благодарности на Цветан Рачев от Русе.

Интервюто с Terry Butler (OBITUARY, LEFT TO DIE, екс-MASSACRE) е излъчено в „От другата страна” по Радио Варна на 27.03.2023 година.

От другата страна – Как върви турнето на LEFT TO DIE?

Terry Butler – Дотук много добре, има добра посещаемост. Феновете харесват онова, което им предлагаме. Все едно сме в машина на времето и сме се върнали в 1988. Постарали сме се и шоуто да изглежда като концертите на DEATH от 1988. Изкарваме си много добре.

От другата страна – Сетлиста Ви?

Terry Butler – Целият „Leprosy“ плюс пет-шест парчета от „Scream Bloody Gore“.

От другата страна – Защо решихте да свирите целия „Leprosy“?

Terry Butler – Защото искахме да изсвирим периода на DEATH, в който сме били аз и Rick Rozz, а това са първите два албума.

От другата страна – Любим запис на DEATH?

Terry Butler – За мен е „Spiritual Healing“, защото съм участвал в композирането на няколко парчета. Създал съм четири песни за него. Но „Leprosy“ е невероятен албум. И все пак, и двата са отлични.

От другата страна – Любима песен да свирите на живо?

Terry Butler – Харесва ми да изпълнавям „Born Dead“. Страхотна песен. Харесва ми също да свиря на живо и „Living Monstrosity“. Тези двете са ми любими по време на концерт.

От другата страна – Как е чувството да свирите такъв легендарен материал?

Terry Butler – Страхотно е да знам, че съм бил част от това в онези времена. Те са основополагащи за дет метъла. Аз съм на сцената от началото на стила и да свиря тази музика през 2023 е все още страхотно.

От другата страна – Как виждаш дет метъла днес?

Terry Butler – Дет метълът днес е станал много голям стил, с много подстилове. Блек метълът и метъл корът са част от цялото движение. Дет метълът винаги е бил основополагащ стил. За мен е важно колко е добра музиката. Обичам да слушам яки рифове. Невероятно е, колко много е прогресирал дет метълът и къде е стигнал днес. Чувствам се щастлив от този факт.

От другата страна – Какво беше времето в края на 80-те и началото на 90-те?

Terry Butler – Беше страхотно време, но както и музиката генерално се разви, така и стилът еволюира. Поставихме началото на екстремната сцена, която постигна много. За времето – 1988 година, когато „Leprosy“ излезе, той беше много екстремен албум. Ако обаче го издадем сега, щеше да е просто поредния олдскуул дет метъл албум. Развитието на стила ни доведе до днешния ден, където сме и в момента, но през 1988 този диск наистина беше екстремен.

От другата страна – Работил си с Chuck Schuldiner. Какъв човек беше той предвид, че музиката му е гениална?

Terry Butler – На първо място Chuck беше просто човек. Беше като всички нас. Беше много отдаден на музиката и текстовете си. Тези неща бяха на първо място за него. Разбирахме се чудесно, изкарвахме си страхотно, слушахме много музика, заедно колекционирахме албуми. Годините, в които бях в DEATH, бяха щастливи. Chuck постави началото на моята кариера, за което ще съм му вечно благодарен. Той ми подаде ръка в началото, направи ме част от неговата банда и ето ме днес.

От другата страна – DEATH е една от най-влиятелните дет метъл групи. Има ли последователи на музиката на Chuck днес?

Terry Butler – Да, слушам много нови групи, с които сме свирили и отварят за нас. Те всички проявяват уважение към Chuck и неговото наследство. Според мен много музика тръгна от DEATH. Ранната шведска дет метъл сцена например е много силно повлияна от албуми като „Leprosy“ и „Spiritual Healing“. Откривам нашата музика в тях, което е страхотно.

От другата страна – Има ли съревнование между олдскуул звучащият дет метъл и новите форми на екстремен метъл?

Terry Butler – Винаги има съревнование. Ние свирим с групи, в които музикантите са с 20 години по млади от нас. Те забиват здраво, а ние излизаме и свирим олдскуул дет метъл. Според мен всеки има право на мнение и всеки има право да слуша каквото му харесва. Ако смяташ, че DEATH са екстремна група, ок, ако не – също няма проблем. Но винаги има съревнование. Има разбира се групи, които говорят лоши неща за други групи, но мен те не ме интересуват.

От другата страна – Успявал ли си някога да свириш не само олдскуул дет метъл?

Terry Butler – Не, не харесвам особено бласт бийтовете например. Не бих си представил да свиря в подобна група. Не казвам, че не проявявам уважение към тези банди. Просто това не е моят стил.

От другата страна – Най-голямата разлика между младите групи и бандите от онова време?

Terry Butler – Ние откривахме нещата, ние ги създавахме. Нямаше планове, както сега. Поставихме началото на този стил. Тогава просто експериментирахме, някои неща ставаха, други – не. Младите групи имат вече изградена основан от нас и стил, в който да свирят.

От другата страна – Чувстваш ли уважение от тези групи?

Terry Butler – Да, определено. Те знаят откъде идваме и уважават началото.

От другата страна – Идваш от САЩ, как виждаш разликата между американските и европейските фенове?

Terry Butler – Някак си са едни и същи, но като че ли европейските фенове са по-отворени към различните стилове. Виждам много фенове с елеци. И на тях до нашивката на WATAIN стои такава на HELLOWEEN. Т.е. европейските метъл фенове са по-отворени, когато става въпрос за различните метъл жанрове.

От другата страна – Каква е разликата между американските и европейските дет метъл банди тогава?

Terry Butler – Няма такава. Тези групи са по турнета заедно непрекъснато.

От другата страна – Липсва ли ти нещо от миналото?

Terry Butler – Разбира се. Невинността на всичко. В миналото нещата бяха нови. Липсва ми това, че дет метълът беше нещо напълно ново тогава. DEATH бяха първата дет метъл банда, която направи турне в САЩ. През януари 1988 имахме много успешна обиколка. Хората идваха да ни гледат, защото имахме новаторски звук. Това ми липсва – експериментаторския дух оттогава.

От другата страна – Има спор дали POSSESSED или DEATH са първата дет метъл банда. Твоето мнение?

Terry Butler – Според мен нито едната от двете банди не е откривател на дет метъла. VENOM и HELLHAMMER са създателите на дет метъла. Моето мнение е такова. Не ме интересува дали едната група е изкарала демо шест месеца преди другата. За мен VENOM създадоха дет метъла.

От другата страна – С OBITUARY издадохте нов албум „Dying of Everything”. Как беше приет той?

Terry Butler – Получихме много добри реакции. Бяхме на турне с TRIVIUM, MALEVOLENCE и HEAVEN SHALL BURN. Много списания определиха „Dying of Everything” за „Албум на месеца”. Дискът достигна до първите места в класациите, във Facebook има много похвали. „Dying of Everything” се приема много добре.

От другата страна – Как според теб реагира публиката на комбинацията OBITUARY – TRIVIUM предвид разликата в звученето на двете групи?

Terry Butler – Приехме да участваме в това турне, защото знаехме, че ще излизаме пред различна публика. Искахме всяка вечер да свирим пред 5000 души, за да представим OBITUARY. Така спечелихме нови фенове. През август се връщаме в Европа и се надяваме тези хора да дойдат, да ни гледат отново. Така бандата ще излезе пред още по-яка публика.

От другата страна – Има ли някой в света, който не знае кои са OBITUARY?

Terry Butler – Метъл феновете ни знаят със сигурност. В света на дет метъла едва ли има някой, който да не е чувал за нас. Съществуваме от много години и продължаваме да издаваме албуми. Може би някой, който е изпаднал в кома, сигурно не е чувал за нас, но това в кръга на шегата.

От другата страна – Каква е разликата да свириш с различни групи като DEATH, MASSACRE и OBITUARY?

Terry Butler – Разликата не е музикална. По-скоро се отнася до хората в групите, с които свиря. В OBITUARY всички се разбират много добре. Като едно семейство сме. Дружки сме си и няма противоречия. В другите банди винаги имаше някаква драма. Иначе в музикален аспект разлики няма. В която й група да съм свирил, все става въпрос за музика.

От другата страна – Най-голямото предизвикателство да свириш олдскуул дет метъл днес?

Terry Butler – Не бих го определил като предизвикателство. Просто правиш музиката, която харесваш и се надяваш някой да я оцени. OBITUARY са вече утвърдена група и можем да си позволим, да създаваме онова, което искаме, ако ме разбираш. С някоя друга банда, обаче, която иска да свири такъв тип дет метъл, може и да не се получи. Хората може и да не я приемат. Може да си помислят, че тези момчета не знаят какво правят. Уж са нова група, а свирят олдскуул дет метъл, ако ме разбираш. Като утвърдена банда с OBITUARY можем да композираме каквото си искаме и това е.

От другата страна – Ако имаш възможност да изобретиш дет метъла днес, мислиш ли, че тази музика може да стане толкова голяма?

Terry Butler – Тази музика никога не е била широко възприемана и не се е въртяла по радио или телевизия. Много метъл музиканти от по-леките жанрове все още възприемат дет метъла като някаква шега. Но този стил има много лоялни последователи.

От другата страна – Най-трудният урок, който си научил през годините?

Terry Butler – Да съм сигурен, че договорите, които подписвам са в моя полза. В миналото сме били мамени и то много от мениджъри и звукозаписни лейбъли.

От другата страна – Какво си научил от Chuck Schuldiner?

Terry Butler – Как да композирам песен и да бъда наистина отдаден на музиката си.

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 11 месеца)

    Титан,Легенда…
    Велик басист…
    Респект и Уважение към него,че остана в сцената,въпреки личната трагедия която преживя преди години…Живота е Дет Метъл…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото