На 26 май излезе втория албум на Daniel Eliseev Project (DEP). Материалът се казва „Lost Humanity” и е инструментален, и съдържа 8 композиции с времетраене от малко над 49 минути. В записите участват 9 музиканти от 5 различни държави. Даниел Елисеев – китари, кийборди и програминг, Анатоли Пеев – барабани – 2, 3, 7 , Венци Павлов – бас – 3 , Джордан Маккуин (Канада) – барабани – 1, 4, 5, 6, 8, Антонио Д’Амато (Италия) – бас – 1, 4, 5, 8, Марко Мароко (Италия) – бас – 2, 6, 7 , Хуан Игнасио Варела (Аржентина) – тенор сакс – 2 – (член е на легендарната аржентинска прог банда „Bubu) , Мануел Трабуко (Италия) – тенор-сакс – 7. Пепе Родригес (Испания) – перкусия – 4.

Парчета:

1. Beyond the Night
2.Curved Path
3.Autumn Mood
4.Hidden Land
5.Shambhala
6.Mirror World
7.Prayer for Life
8.In Search of the Truth

Албумът е смесен от Станислав Донев в Ретро Студио, а мастерингът е дело на Pete Maher – ( UK ) – работил е с U2 , Nick Cave and the Bad Seeds, Jack White, The Pixies и много други.

Музиката е композирана в периода 2016 – 2019 година, а работата по самия албум стартира през лятото на 2019 година. Реализиран е със съдействието на сдружение „Музикаутор“ и Национален фонд „Култура“. Албумът Lost Humanity идейно и тематично може да се определи като едно пътуване посветено в търсене на изконната човечност и в търсене на някои истини за нас като човешки същества – пресъздадено чрез тематичното подреждане на композициите, доразвито от мелодично-хармоничното им и ритмично изграждане и подсилено емоционално от съчетанието на различните инструменти – основно китара, бас, и ударни инструменти. В някои от композициите са включени инструменти като саксофон, перкусии и синтезатори. Стилово албумът може да се определи като смесица от прогресив рок, фюжън, джаз рок, ню ейдж и нещо, което може да се нарече прогресив рок ембиънт.. В някои от парчетата има докосване и до психеделик рок.

Линкове към албума: https://danieleliseevproject.bandcamp.com/album/lost-humanity

https://distrokid.com/hyperfollow/danieleliseevproject/lost-humanity

.

От първо лице за всяко едно от парчетата в албума:
1.
Beyond the NightВ
една дълга безсънна нощ се появиха основният китарен риф и основната тема в 7/8.Така съм устроен, че винаги търся смисъла, който носи в живота ни всеки следващ ден и това съм се постарал и да изразя чрез тази композиция. Цялата изобилства от неравноделните ритми 7/8 и 5/8.

2. Curved PathТова парче е като отражение на един период в живота ми, през който трябваше да извървя много различни трънливи пътища и пътеки. Чисто композиционно съм наблегнал основно на интервала наречен – тритонус , който в ранното Средновековие е бил забранен от църковната догма и са го наричали дяволски интервал. В звученето на парчето има и леки психеделични нотки.

3. Autumn MoodПарчето се роди за един ден в края на лятото и носи усещането за наближаващата есен. Прекарах няколко месеца сред природата, далеч от големия град и сякаш почувствах, как всичко в нея започна да се променя и да се настройва за един нов цикъл. Опитал съм се мелодиите и хармоничните линии в тази композиция да създават усещането сякаш са пастелна рисунка.

4. Hidden LandВинаги ме е вълнувала темата за съществуване на паралелни светове на нашия. Някакво място, което остава невидимо и неразкрито за нас, но в същото време усещяме съществуването му. В случая тази Скрита Земя е нещо като моите музикални видение и представа за паралелен на нашия свят.

5.ShambhalaИдеята за това парче се роди във Врачанския балкан. При един преход там сякаш усетих докосване до нещо наистина съвършено и божествено. В парчето има и елемент на транс и психеделичност, особено подчертавани от линиите на баса и барабаните.

6. Mirror World – Тази композиция е вдъхновена от едно посещение със сина ми на зала с криви огледала. Почувствах и възприех този различен поглед, даван ни чрез тези огледала като нещо много истинско и красиво, неразбираемо за нашите сетива, които просто отчитат едни изкривени образи.

7. Prayer for Lifeтази композиция се роди на един дъх, когато разбрах, че синът на един мой много близък приятел се бори за живота си. Почувствах, че трябва да отправя моя молитва за оздравяването му и така се роди основната тема на парчето.

8. In Search of the TruthИстината за мен винаги е било едно доста абстрактно понятие, не емпиричната истина, а по-скоро индивидуалното човешко разбиране за истина. Това парче е най-тежкото като звучене в албума – шеговито казано може би истината в музиката е в по-тежкото звучене. Но това е и единственото парче от албума, в което има кийборди и дори основният мотив на кийборда сложи неговото началото.