FORNDOM – Dauðra Dura (2016)

ForndomСеверната народна музика набира все повече популярност и предвид концерта на WARDRUNA у нас, нямаше начин да не се сетя и за FORNDOM – соло проект на шведския мултиинструменталист и фотограф H. Svard. След успеха на първия му албум Flykt, издаден миналата година, FORNDOM се превърна във феномен.

FORNDOM съхранява нещо много древно, осезаемо, но трудно може да се предаде с думи. Това е история, която H. Svard описва по всеки възможен начин – на първо място чрез музиката, текстовете и фотографиите си. Възхищавам се на тази инициатива, защото тя е не само проявление на човешкия гений, но представлява и извор на историята с голямо културно значение. Благодарение на нея виждаме истината,каквато е била векове назад.

Dauðra Dura е концептуален албум, много различен от Flykt. В превод – портите на смъртта. Dauðra Dura въплъщава една много особена идея, вълнувала хората както в зората на човечеството, така и сега в двадесет и първи век, и най-вероятно винаги ще е така – краят на живота. В скандинавската митология и по принцип, независимо дали става въпрос за езичество или монотеизъм, хората вярват, че тогава предстои изпитание на духа. Далечният Север е оставил своя отпечатък върху възприятията на викингите за смъртта, живота и съпътстващата закономерност. Целта на албума е да ни покаже как да вникнем именно в нея. Да разберем и да не се боим. Той е по-дълбок от Flykt, по- тъмен и обсебващ. Музиката шепти за отминали времена, както само H. Svard може да я накара, сякаш е неин повелител. Никога не бива да забравяме корените си, а напротив – трябва да потърсим себе си там, за да заздравим онази връзка с пространството около нас, защото сме част от света – това е основното послание, което носи музиката на  HSvard. В композициите изцяло са използвани нордически народни инструменти, и като както е ясно, ударните заемат най-важна позиция. Присъства специфичната техника на пеене – йоик, чисти хорови части, напомнящи произнасяне на магия (Които всъщност политиката и църквата на Норвегия се опитала да забрани, считайки ги за грях)

Всичко в Dauðra Dura е толкова автентично, че чак е новаторско и различно. Албумът бе издаден чрез Nordvis (Lustre,Grift, Skogen) на 29 януари и съдържа общо седем „балади”,но представлява цялостна композиция, която не може да се разглежда на части. Официалното представяне на албума първото излизане на сцена FORNDOM на предстои на съвместен концерт с WARDRUNA на 25-ти ноември, 2016-та в Стокхолм, Швеция.

Не смятам и че музика и концепция като тази на FORNDOM може или трябва да бъде оценявана или сравнявана, нито че е за вкуса на определена категория фенове. Просто трябва да се слуша внимателно.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото