„Вечният рокенрол“ с АХАТ и Joe Lynn Turner

Несъмнено АХАТ е една от забележителните групи в историята на българския рок. Въпреки само двата официално издадени студийни албума, бандата отдавна си е заслужила мястото в пантеона на българските рок величия. 5 години след последното излизане на групата с ветерана Joe Lynn Turner музикантите предприеха турне из България, включващо 6 концерта, което трябваше да завърши в столицата. Поради логистични причини се наложи датата и мястото на софийския концерт да бъдат променени. И така, столичният клуб Joy Station приюти събитието, а датата бе 17-и септември, Денят на София и християнският празник „Вяра, Надежда и Любов и майка им София“.

Неделният 17-и септември напомни, че наближава есента. Времето обаче бе подходящо за епично шоу, ознаменуващо края на едноседмичното турне на АХАТ & Joe Lynn Turner. В организационно отношение няколко неща направиха впечатление – щандът (ако изобщо може да се нарече така) с артикули на АХАТ бе изнесен вдясно от външния вход и представляваше сергия с различни дискове. Оказа се, че голяма част от стоките са били изкупени по време на турнето, което е похвално. Помещението бе разделено на VIP зона и обикновена зона (горе-долу наполовина) с различни входове. Барът предлагаше различни напитки, но обслужването не бе на ниво. На ниво обаче бе организацията от към излизане на групата. Както бе предварително заявено, точно в обявения начален час – 20:00АХАТ в състав Звезди Керемедчиев (вокали), Иван Йорданов – Чери (китара), Младен Несторов – Патето (бас), Антоний Георгиев – Тонто (клавишни) и Алекс Лазаров (барабани) се появиха на сцената под аплодисментите на пълния клуб. В началото Звезди обясни, че поради заболяване (настинка) не е могъл да пее на предишните 3 концерта и сега е посъбрал сили, за да излезе пред нас. Предвид обстоятелствата началният сет на бандата включваше само 4 песни, но какви – „Брадвата“, „Дървото“, „Те ме чакат“ (последният засега сингъл), „Монолог“… Въпреки здравословните си проблеми, фронтменът показа завидна форма и, както винаги, се раздаде максимално. Любопитно бе как ще се представи силно обновеният състав на АХАТ, но новите момчета бяха на много високо ниво и показаха отлична сработка, хъс и енергия. Публиката започна вяло, но около края на тази първа част се оживи. Може би някои от зрителите (а може и повечето от тях) научиха, че всъщност, първото изпълнение на „Монолог“ е с Оги Цолов (ФАКТОР, ЕЛИТ). Оказа се, че емблематичният вокалист е в публиката и бе призован да се качи на сцената. Песента бе изпълнена съвместно от Звезди и Оги, а след края ѝ Цолов чистосърдечно си призна, че много отдавна не я е пял и е забравил текста, а Звезди услужливо му е подсказвал. Макар и с известни неточности, изпълнението бе класно и предизвика бурни реакции от присъстващите, пробляснаха и светлини. Като истински предводител и обигран фронтмен, Звезди ръководеше концерта, но след „Монолог“ обяви, че се оттегля, за да си почине, и отстъпва сцената на Joe Lynn Turner.

Да коментираме и обясняваме кой е Joe Lynn Turner и какво е изпял през годините е крайно неуместно. Ветеранът излезе пред публиката в отлично настроение и показа страхотна форма и енергия като за последен концерт от турне. Перфектната сработка с музикантите също е за отбелязване, като Joe стартира ударно с няколко песни на RAINBOW от неговия период – “Death Alley Driver”, “I Surrender”, “Street Of Dreams”. Всяко едно изпълнение бе предшествано от кратко представяне на историята около създаването ѝ. “Stone Cold” и “Sportlight Kid” вокалистът посвети на колегата си Roger Glover и неговите преживявания, свързани с поводите по създаването на парчетата. Turner показа и уменията си да контактува с присъстващите, като ги разпя на “I Surrender” и постоянно ги нахъсваше да се включват. Първото цялостно избухване на пълния клуб бе на до болка познатия хит на DEEP PURPLE “Perfect Strangers”. Море от електронни устройства, записващи „уникалния“ миг, озари помещението. Задоволството се четеше по лицата на всички присъстващи, особено на „дългогодишните „фенове““. Не по-малко възхищение и възторжени реакции предизвика и следващото парче в програмата – “Hush”, което бе белязано от нестандартно атрактивно начало с участието на публиката, подканяна от Joe. Дойде моментът, в който музиканти и зрители да отдъхнат. Сцената бе оставена в ръцете на талантливия Алекс, който направи впечатляващо дръм соло и показа завидни умения, включвайки и присъстващите в изпълнението. Последваха популярни шлагери на DEEP PURPLE, в които се включи и Звезди (“Highway Star”, “Smoke On The Water”, “Burn”).

Между тях Joe сподели, че са пропуснали една песен и вмъкна незабравимата “Can’t Let You Go”, отново изпълнена с помощта на публиката. След това думата получи Тонто, който не пропусна да благодари и на организаторите и собственика на клуба и остави на Звезди да представи следващата песен – „Вяра“ от последния албум на Б.Т.Р. „Пъзел“ – съвместно парче на двете групи. Фронтменът благодари на музикантите от Б.Т.Р., че са ги поканили да я запишат заедно, след което групата даде всичко от себе си, за да я изпълни по най-добрия възможен начин. Очевидно непознатото парче (колко е непознато е съвсем отделна тема) накара публиката да притихне и да се отпуши с аплодисменти след края му. Самият вокалист отдаде дължимото на присъстващите и заяви, че въпреки здравословното си състояние, дори и да умира, ще излезе пред хората, защото са ги уважили с присъствието си. Разбира се, за пореден път не пропусна да благодари и на Joe, че е „спасил“ част от предишните концерти.

Какво ли би бил концерт на АХАТ без… една конкретна песен? Както биха казали „феновете“ – „концертът беше слаб, защото не я изпяха“. А ето как я представи Звезди: „…тази песен, на концертите на които дори не можех да говоря, се изпълняваше по следния начин – групата свири, публиката – пее, защото в тази страна дори дърветата я знаят…“. Не се и съмнявам, че сте се досетили за кое парче става дума, но да си го кажем – „Черната овца“ (позналите печелят усмивка по радиото). Тук последва второто избухване и 90% от присъстващите показаха защо са дошли. Зрителите почти не дадоха шанс на вокалиста да пее, той се включваше на моменти и ръководеше умело изпълнението, а на финала разпя клуба с традиционна игра. Изненадата бе, че този път това парче не бе последно.

Мотото на турнето е „Rock N’ Roll Forever” и нямаше по-подходящ край от “Long Live Rock N’ Roll”. На сцената излезе и Joe и заедно със Звезди изпяха безсмъртния хит на RAINBOW. Интересен момент бе вмъкването на част от “Lazy” на DEEP PURPLE в изпълнението. Финално се раздаде и публиката, за да докаже, че все пак я бива. Шоуто приключи с поклон, снимка на фона на аплодиращия клуб и… изявление от страна на Joe, който обяви, че на 18-и декември ще гостува у нас с групата си. А Звезди обяви, че ще излезе встрани от сцената и всеки, който желае, може да се снима или да получи автограф.

Последният концерт от съвместното турне на АХАТ и Joe Lynn Turner определено бе зашеметяващ. Музикантите получиха това, за което излязоха, а присъстващите – това, за което бяха дошли. Въпреки някои спорни моменти, всички се раздадоха максимално и шоуто се получи. Следваща спирка – самостоятелната изява на Turner. Дано не ни мине черна котка път и събитието да се състои.

Сетлист:

  1. „Брадвата“
  2. „Дървото“
  3. „Те ме чакат“
  4. „Монолог“ (feat. Оги Цолов)
  5. „Death Alley Driver“
  6. „I Surrender“
  7. „Street Of Dreams“
  8. „Stone Cold“
  9. „Spotlight Kid“
  10. „Perfect Strangers“
  11. „Hush“
  12. Drum solo
  13. „Highway Star“ (Joe & Звезди)
  14. „Can’t Let You Go“
  15. „Smoke On The Water“ (Joe & Звезди)
  16. „Burn“ (Joe & Звезди)
  17. „Вяра“ 
  18. „Черната овца“
  19. „Long Live Rock N’Roll“ (Joe & Звезди)

ГАЛЕРИЯ

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото