16.11.2023 (четвъртък) – 21:00ч. – София: Зала „Сингълс“ на НДК (вход А4)

17.11.2023 (петък) – 21:00ч. – Пловдив: Bee Bop Café (ул. „Гладстон“ 1)

Violons Barbares е трайбъл рокендрол трио с водещи народни лъкови инструменти и музика, черпеща вдъхновение от фолклора на Монголия, България, Франция и света. Състои се от:

Енкхжаргал Дандарваанчиг (Монголия) – мориин хуур (конеглаво монголско виолончело), гърлено пеене, вокали

Димитър Гугов (България) – гъдулка, вокали

Фабиен Гуйо (Франция) – перкусии, вокали

Тримата създават групата в Страсбург преди малко повече от 15 години и оттогава са свирили на немалко престижни музикални форуми и в Стария, и в Новия свят – Festival du Monde Arabe de Montréal в Канада, Festival Cosmo Jazz Chamonix във Франция, Rain Forest Festival в Малайзия, Viljandi Folk Fest в Естония и още много други. Еднакво убедителни и разтърсващи са и на фолклорни, и на джазови, и на рок и хеви-метъл фестивали.

У нас, макар Димитър Гугов (българската връзка в триото) да е свирил в Ансамбъл „Филип Кутев и да е сред водещите гъдулари днес, се представиха за първи път едва през 2019г., малко преди пандемията (тогава – по покана на музикалната платформа Shangri Live в партньорство с „Аларма Пънк Джаз на БНР).

Днес (в средата на ноември 2023) се завръщат в България за мини-турне с програмата от четвъртия си студиен (и концептуален) албум, посветен на чудовищата и фантастичните същества в различни части на света и различни древни и съвременни митологии – вдъхновенията са както от тукашните караконджули и монголските им еквиваленти („цан“), така и от съществата във филмите на Хаяо Миядзаки. А насред „черната буря, която се въздига и закрива небето“ се привиждат силуетите и на (директно и буквално) Владимир Путин, който разрушава Украйна, „сеейки смърт и страдание“ (песента Modern Mangas”), и на киберзлодеите, и на всякакви други създания… Албумът започва с „чудовищния труп на моя сън“ по текста на „Змей“ на Гео Милев, писан преди точно един век (тук името на песента е „Люспест любовник“) и завършва с „Тежки времена“, където шайка политици унищожават прородата „тайно и полека“, в пълно иформационно затъмнение. Разбира се, не всичко в албума, както и в живота, е толкова мрачно. Сред 14-те песни има и такива за добри духове като Sweet Mangas”, както и лирични мелодии като La danse a Helene”, посветена на дъщерята на Димитър Гугов, която той нарича тук „истинско малко таласъмче“. Има и хумористично-пънкарливи песни като Dirty Days” (изпята на стаховит немски) и „Вампири-таласъми“. Илиюстратор на албума и съавтор в друг един аидиовизуален пърформанс, който Violons Barbares правят с тези песни, е съпругата на Димитър Гугов – Клотилд Перан.

Освен песните от „Чудовища и фантастични същества“, разбира се, ще чуем и хитове от предишните три албума на групата – като „Циганска сватба“, „Варварски рок“, „Стравински, изгубен в пустинята“, „Крушовица“, „Пролетен пънк“ и други.

На концерт Violons Barbares са съизмерими с класици като Skyclad и Pogues, само че с монголско-български, а не с келтски корени.

 

БИЛЕТИ и за двата концета можете да закупите в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.

Линк за билети за София: https://epaygo.bg/4166326977

Линк за билети за Пловдив: https://epaygo.bg/2416930382

FACEBOOK-събитие за София (16 ноември): https://www.facebook.com/events/879320343608487

FACEBOOK-събитие за Пловдив (17 ноември): https://www.facebook.com/events/238880562516358

https://www.facebook.com/alarmafest

https://violonsbarbares.com