Празнуват 50-та годишнина на Led Zeppelin III

Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham и John Paul Jones издадоха Led Zeppelin III преди 50 години в Щатите, на 5 октомври 1970 г. и други държави последваха няколко седмици по-късно. Третият албум на бандата за по-малко от две години оглави класациите в няколко страни – включително Щатите й Обединеното Кралство – по пътя си към продаването на повече от 13 милиона копия по света. Отвъд зашеметяващия комерсиален успех, албумът също така разшири стабилното си звучене към по-широк набор от стилове в акустични песни, като “That’s The Way,” “Tangerine” и “Bron-Y-Aur-Stomp.”

За отпразнуването на 50-тата годишнина на записа, бандата преиздаде японската версия на единствения сингъл от албума – “Immigrant Song” между трака, който не присъства в албума, “Hey, Hey, What Can I Do” – на 7” плоча. Ограничен до 19,700 копия,  той идва с картичка, реплика на оригиналната корица. Сингълът ще излезе на 15 януари 2021 и може да се поръча предварително от www.ledzeppelin.com, стартирайки от утре, 8 октомври.

“Immigrant Song” бе топ 20 хит в Щатите и се превърна в една от най-популярните и запомнящи се песни на бандата, нареждайки се като втория им на-слушан трак по света. Той има и продължително въздействие върху поп културата, благодарение на запомнящите се появи в блокбъстър филми, като School Of Rock и  Thor: Ragnarok на Marvel.

“Immigrant Song” и препратките в текста към скандинавската митология са вдъхновени от концерта на бандата в Рейкявик, Исландия, на 22 юни 1970 г. Шест дни по-късно песента прави дебюта си на живо в Англия на Bath Festival of Blues и Progressive Music. Тази есен тя ще се появи като водещ трак в Led Zeppelin III.

Следвайки динамичния успех на първите два албума на бандата и постоянни турнета, имаше първоначална репетиция с Plant и Bonham, на която Page представи “Immigrant Song,” “Friends” и “Out On The Tiles”.  Page и Plant взимат вече известната вила Bron-Yr-Aur в Уелс през 1970. В стил 18 в., тя няма електричество и течаща вода, но става дом на “That’s The Way.”

По-късно Page и Plant викат Bonham и Jones за репетиции преди да започне записа с инженера Andy Johns. Бандата записва албума на няколко локации, включително Olympic Studios и Island Studios в Лондон. След записа на сесиите, Page, който продуцира албума, дава миксираните записи на Ardent Studios в Мемфис, Тенеси, за плоча. Зареден с класически парчета, като “Since I’ve Been Loving You,, “Out On The Tiles” и “Celebration Day,” Led Zeppelin III е 6 пъти платинено сертифициран само в Щатите, постигайки мултиплатинени статуси в много други страни.

Отвъд музиката, албумът е забележителен и поради друга причина: иновативната му корица. Когато първоначално излиза на плоча, Led Zeppelin III идва в пакет с прегъната книжка по идея на Page и по дизайн на мултимедийния артист Zacron (aka Richard Drew), когото Page среща в началото на 60-те, когато Drew посещава Kingston College of Art. За дизайна си Zacron създава сюрреалистична колекция от изображения (самолети, птици и пеперуди), заобикалящи  няколко отрязани дупки. Зад корицата той поставя въртящ се диск (въртяща се диаграма), която съдържа още образи, включително снимки на всички четири члена на бандата. Когато дискът се завърта на ръка, различни изображения се появяват в началото, за да създадат интерактивно визуално преживяване.

Led Zeppelin III

Side 1

 1. Immigrant Song
 2. Friends
 3. Celebration Day
 4. Since I’ve Been Loving You
 5. Out On The Tiles

Side 2

 1. Gallows Pole
 2. Tangerine
 3. That’s The Way
 4. Bron-Y-Aur Stomp
 5. Hats Off To (Roy) Harper

 

 1. #1 написан от Rockfan (преди 3 години)

  Чудесно! Една от любимите ми групи, а това беше първия техен албум, който си купих (мисля, че бях в 11-и клас- дори още си пазя касетката 🙂 )…
  П.П. Вътре няма слаба песен, а сред всички изброени в текста е пропуснато едно от най-силните им неща (макар и всъщност тяхна преработка на класическа английска народна песен)- „Gallows Pole“. Страхотно парче, на което Пейдж и Плант след разпадането на Цепелин, години по-късно вдъхнаха нов живот с ей тая размазваща версия 🙂 …
  https://youtu.be/aGYbfJsz8YI

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото