Интервю с Mark Jansen (EPICA)

През 2022-а холандските (или нидерландските, ако трябва да бъдем актуални) симфоник метъли EPICA отбелязват 20 години на сцена, а на 30 април идват и в София, за да ни представят на живо последния си албум „Omega“, излязъл миналия февруари… Така че имахме най-малко два солидни повода да се свържем със самия основател на бандата – г-н Mark Jansen! Прочете по-долу какво сподели той в интервюто, взето от Кристина Динева.

Миналата година беше доста заета за вас – нов (невероятен, ако мога да добавя) албум, онлайн концертът “Omega Alive”, а после и стриймът с Charlotte (Wessels, ex-DELAIN – бел.ред.), в който споделяте повече за историята на EPICA. Как се чувствате?

Беше странна година и се постарахме да извлечем най-доброто от нея. “Omega Alive” не беше планиран, но тъй като много концерти отпаднаха, a искахме да свирим и да представим парчетата, решихме да организираме това голямо събитие. За щастие, успяхме да го заснемем и сега хората могат да го гледат когато си пожелаят. Да се надяваме, че тази година ще има повече концерти с публика на живо. С всичко, което става по света в днешно време, трябва повече отвсякога да се радваме на всеки един момент, понеже не знаем какво ще се случи утре.

“Omega Alive” се получи страхотно – сигурно го изгледах поне 7 пъти за 48-те часа, преди да го пуснете като DVD. Ако можеше да избираш (и беше безопасно, ха-ха) между водните ефекти, горящото пиано на Coen и огнения кръг по време на “Once Upon A Nightmare”, кое щеше да включиш в концерите на живо?

Бих избрал дъжда, получи се доста естествено. Но съм убеден, че Coen би избрал горящото пиано, хаха.

Simone се занимава с готварство, гримьорство и фотография, а теб човек вечно може да те види на колело или да взимаш ледена баня. Намерихте ли си някакви нови хобита по време на COVID лудостта?

За всеки минус (малко на брой концерти) си имаше плюс – отвори ни се време и за други неща. Обичам да спортувам, да работя по къщата си – имаше много за вършене и все още има, между другото, ха-ха. Освен това, следвам метода на Wim Hof за заздравяване на имунната система – взимам студени душове, ледени бани и правя упражнения за дишане. Научих много от тях и те не само помагат на имунитета, а и като цяло те карат да се чувстваш добре. COVID лудостта наистина може да те завладее и да направи така, че да спреш да виждаш красивото в живота. Това е тежко време за всички по света и е много важно да не се предаваш на негативните мисли.

Увеличават се и последователите ви в Patreon – поздравления! Гледах задкулисни кадри от видеопроект, клипове за логата, които прави Isaac, бас сесии и т.н. Откъде дойде идеята за това? Удовлетворява ли толкова, колкото смятахме първоначално?

Беше нещо различно за нас да заснемем тези допълнителни материали за последователите си. Беше забавно и едновременно предизвикателно да излезем от зоната си на комфорт, да направим подкаст, да покажем на хората как преминава един ден от животите ни.

Обикновено имате възможност да видите на живо как хората откливат на новата ви музика. Колко различно беше сега, когато можехте да го правите само онлайн?

Най-добрият вариант е и винаги ще бъде да виждаш, чуваш и усещаш непосредствената реакция на публиката пред себе си. Но понеже това не беше възможно в продължение на много време, да подготвим онлайн концерт и да видим крайния резултат точно такъв, какъвто сме си представяли, също беше невероятно преживяване.

А какво ви липсва най-малко от концертите на живо?

Постоянното пътуване, ха-ха.

През април ще ви видим в България, а през септември празнувате 20-годишнина! Какво следва за EPICA?

Да, да се надяваме, засега всичко изглежда наред. В момента работим по специален проект по повод 20-годишнината – нещо, за което много се вълнуваме и каквото не сме правили никога преди по този начин. Убеден съм, че хората ще са доста изненадани. Като част от празненството планираме да пуснем и някои стари, неиздавани преди неща.

Знам, че когато пишеш музика, черпиш вдъхновение от филми, книги, фолклор. Има ли тема, за които би искал да пишеш, но все още не си?

Винаги, когато реша, че вече съм писал за всичко, за което съм искал да пиша, се появява нова тема, ха-ха. Така че все още не съм се изчерпил. Но разбирам, че искам да пиша за нещо едва когато усетя нуждата да го направя, затова не мога да дам отговор в момента.

Simone веднъж сподели, че сте се карали за името на парчето “Unleashed”. Заедно сте от 20 години, кое е най-трудното решение, което е трябвало да вземете като банда? Нещо не толкова лесно като това да се съгласите как ще се казва дадена песен…

Вече почти бях забравил за тоя случай. Сега, като го казваш, се сещам, че наистина парчето се казваше по друг начин в началото. Естествено, изравяли сме се пред далеч по-големи предизвикателства в кариерата си. Когато например Simone влезе в болница в Мексико по време на първото ни турне или когато трябваше да отменим друго турне едва в началото заради сериозен инцидент с бащата на член на групата. Такива неща са много по-трудни, но същевременно ни сближават като банда.

Обмисляте ли присъствието на гост-певец или музикант в предстоящия албум? Ако можеше да си избере някого, който ви вдъхновява, кой щеше да бъде?

Хора, с които бих искал да работя, но все още не съм, има много, но да се надяваме, че някои от тези желания ще се сбъднат в бъдеще.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото