Интервю с басист (Митака, Required*)

Продължаваме с басистите, дойде ред и на Митака от Required*, Велико Търново. Тях ще можем да слушаме в събота на фестивал „На Зелено“ в Стара Загора 21-23 юни

Недко: Здравей, би ли се представил?
Митака: Здравей, Митака съм, но приятелите от интернет ме знаят и като Клиф.

Недко: Откога свириш на бас?
Митака: Държа бас от края на миналия век, но това със свиренето е сложна тема. Реално едва от година започнах да се уча да свиря малко по-целенасочено и систематично.

Недко: А как разбра, че това е твоят инструмент?
Митака: Ами от една страна е много подценяван инструмент, от друга страна супер ме радва поддържащата му роля. Някак си малко хора заслушват баса в една група, но ако липсва, половината кеф от музиката заминава.

Недко: А свириш ли и на други инструменти?
Митака: Всеки басист трябва да може да свири поне началото на Pull Me Under на китара 🙂 Та у дома измъчвам една класическа китара, освен това мога да вдигам шум с кречетало (ама това май не се брои)

Недко: Кои са ти любимите басисти?
Митака: На първо място слагам Клиф Бъртън (тийнейджърска любов си ми е), на второ — всички останали рицари на дебелите струни 🙂 Имам си любими бас линии от толкова много басисти, че мога да изброявам поне до утре.

Недко: А любими изпълнители въобще?
Митака: Последните 10+ години съм на принципа „има две групи – Pink Floyd и останалите“. Иначе съм доста всеяден, продължавам да слушам метъл групите, които съм слушал преди хиляди години – Metallica, Pantera, Helloween, Iron Maiden, Iced Earth, Blind Guardian (и не само). Oт хипарския ми период се връщам да си припомня неща като Shocking Blue, Jefferson Airplane, The Doors, Grateful Dead, Velvet Underground и т.н… Като съм в подходящото настроение пък слушам разни хави, дето нямат нищо общо една с друга, като Crippled Black Phoenix, Tool, Thrax Punks, SOAD, Nightwish, Stoned Jesus, RHCP, Kultur Shock, Ravi Shankar, Naxatras, тибетски мантри, Pearl Jam… Също задължително трябва да спомена най-любимата ми пародийна банда – Nanowar of Steel. От родните изпълнители Ер Малък ми бяха ученическата любов, но последните години съм ги заменил с повечко Контрол. От бандите от онези времена се кефя на Милена, Ревю и Нова Генерация. Много се радвам и на Балканджи. Любимата ми млада банда са Cool Den, а последната наша група, която ме зашемети, беше ТДК. И се извинявам на всички изпуснати групи и изпълнители.

Недко: Недко: Кой е бас рифът, за който можеш да кажеш „това бих искал аз да съм го измислил”?
Митака: Този път ще изненадам себе си, като няма да отговоря Pulling Teeth 🙂 Интрото на White Rabbit на Jefferson Airplane е може би любимото ми бас рифче, което усетих все едно аз съм го мислил… Звучи някакво супер простичко, но като го чух за пръв път, само аз си знам какво ми беше отвътре и колко пъти съм си го въртял после.

Недко: Ако може да се върнеш в миналото, на кой концерт би желал да отидеш?
Митака: Айде сега само един концерт, даже и златните рибки дават по три желания… Първо ще спомена концерта на Metallica в Стокхолм на 26.09.1986. После този на Pink Floyd в Помпей и за десерт ще посетя оригиналния Уудсток.

Недко: А кой е концертът, който ще остане в сърцето ти завинаги?
Митака: Стената в София. Макар че то не беше точно концерт, то си беше цял спектакъл и грандиозно шоу. Интересното е, че напоследък не се кефя вече на чак толкова големи концерти, предпочитам по-камерни зали или ако ще е на открито, по-добре някоя поляна, отколкото стадион.

Недко: А кой е любимият ти концерт, на който ти си бил действащо лице?
Митака: Определено този на Nanowar of Steel в Микстейп преди няколко години. Вярно бях действащо лице като организатор, не като участник, но си го броя на сметката 🙂

Недко: Какво можеш да ни разкажеш за групата си?
Митака: Както се бъзикаме, ние сме фирмено-семейна група. Двама братя, мъж и жена и трима колеги – общо пет човека. Събрахме се преди близо три години да посвирваме след работа без някакви кой знае какви цели, но постепенно нещата тръгнаха в посока да правим наши песни и много да си ги харесваме. Освен това, съдейки по реакциите на хората, публиката също ни харесва. Другото интересно е, че обикновено в групата започват трима китаристи и който свири най-зле на китара отива на баса. При нас започнахме трима басисти и в крайна сметка другите младежи поеха китарите.

Недко: Освен Е научи ли други ноти и кога?
Митака: Е как много ясно – A и D. То това са първите три урока, а след това не остава време да учиш нови неща от участия и събития!

Недко: Кой ти е любимият виц за басисти?
Митака: Както съм казвал нееднократно, няма такова нещо като вицове за басисти, всичко е истина 😛 Иначе от любимите ми истории е за групито, което преспало с някакъв басист, защото мислила, че е важен за групата.

Недко: Може ли да има рок група без басист? Знаеш ли някоя такава?
Митака: Може, ама защо някой би го направил?!? Иначе вероятно най-известната такава група е The Doors, освен тях се сещам и за Black Keys и White Stripes (въпреки мега популярното бас рифче от Seven Nation Army).

Недко: Как успяваш да съчетаваш музикалното поприще, професионалната кариера и личния живот?
Митака: За да ми е по-лесно, свиря с колегите и жена ми, така никой не ми мрънка, че не си изпълнявам задълженията на другите фронтове.

Недко: Предвид участието ви на фестивала “На Зелено”, запознат ли си с казуса Бедечка?
Митака: Проблемът е същият като в редица други градове (например гората на Картала във Велико Търново, Южен парк в София и т.н…) – реституирани са имоти в границите на градски паркове. Собствениците искат промяна на терените, за да може там да се строи, граждански сдружения искат от общините замяна на тези имоти и обезщетение за собствениците, но парковете да си останат паркове. В Стара Загора, въпреки че някаква част от терена вече е застроена, все пак по-голямата част от парка поне на този етап изглежда е спасена. Борбата все още продължава.

И няколко блиц въпроса

Недко: Precision или Jazz?
Митака: От скоро съм с Precision, а доскоро не знаех какви са разликите.

Недко: Перце или пръсти?
Митака: Пръсти (ама това е само защото не мога да свиря с перце)

Недко: Пица или Бургер
Митака: Пица!

Недко: Бира или Вино?
Митака: Зелен чай с жасмин.

Недко: Книга или Филм?
Митака: Книга!

Недко: Компютърни или настолни игри?
Митака: Ако има компания, настолни, ако съм сам – компютърни.

Недко: Море или планина?
Митака: Планина.

Недко: Екскурзия в България или в чужбина?
Митака: България.

Недко: Чък Норис или Джеки Чан?
Митака: Никой не е по-голям от Чък Норис, освен Джеки Чан 🙂

Недко: Скарлет Йохансон или Дженифър Анистън?
Митака: Дженифър.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото