Завръщането на гладния звяр – концерт на BENIGHTED в София

Месец март започва с края на работната седмица и предстои удължен уикенд (заради Националния празник), изпълнен със събития. Концертната програма за периода 01.03. – 04.03. е повече от богата, като първото шоу е дългоочакваната визита на френските екстремисти Benighted. Близо осем години след първото си участие в София, квартетът от Сен Етиен стъпва на родна земя. Бандата е поканена от EventEase, а мястото на събитието е клуб „При Черепите“.

Ритъмът на работния ден е като атака на двойните каси на Kevin Paradis – поглеждаме часовниците и осъзнаваме, че моментът да се стрелнем към „Черепите“ е настъпил. Подраняваме и хващаме щрихи от настройката на звука на съпорт бандите – доказаните ветерани Past Redemption и набиращите скорост Scolos, на които между другото, им предстои и издаване на албум. Последните приготовления минават доста бързичко и клубът започва да се пълни с нетърпеливи фенове. Точно навреме, защото на сцената се качват Scolos.

Наблюдавам ги с особено любопитство. Опитвам се да се върна назад в спомените си, но не мисля, че съм имал възможността да ги гледам пред публика. В настоящия си състав групата включва музиканти с достатъчно опит в различни други проекти. Затова и не ме изненадва отличното им начало през тази вечер.

Петорката се фокусира върху парчета от предстоящия си албум “ArthroGod” и изобщо не губи време в излишно размотаване. Песните на Scolos са хубава смесица от техничен и агресивен дет метъл, като на преден план изпъкват дълбоките вокали на Kveldulf. За съжаление част от китарните идеи остават на заден план – основно доминираща е китарата на Явор, докато партиите на Джулиано се губят в общата картина. Ритъм секцията, движена от Велин и басистът Luigi, е безпогрешна. На Scolos са отредени около 40-на минути, в които групата представя парчета от предстоящия си албум, както и една стара песен от демото “Infinite Recursion”. С показаното в мартенската вечер, Scolos са доказателство, че родната дет метъл сцена е в добри ръце.

Сетлист на Scolos:

01. Progression Towards Divinity
02. Domain Оf Shadows
03. March Оf Тhe Firespawn
04. The Undead
05. ArthroGod
06. Funereal Void
07. Divine Madness
08. Insidious Sentience

Почивката след откриващата група е кратка. Без много допълнителни настройки и губене на време, Past Redemption започват своето участие. Столичани са група, която няма нужда от допълнително представяне. Тяхното име е достатъчно познато за феновете, а тежестта в музиката им е пословична.
Четиримата музиканти не се церемонят особено и стоварват като булдозер сет от петнадесет парчета. На Past Redemption също им предстои да издадат нов албум, като тази вечер получаваме малка извадка от него. Освен песни от предстоящото си издание, Past Redemption ни разхождат из цялата си дискография, като поднасят и собствена интерпретация на знаковата класика “Suffer The Children”. С изпълнението си тази вечер, квартетът предоставя още по-значителна доза от необходимия заряд за концерт от подобен калибър. Безкомпромисният им дет метъл говори сам по себе си. Поредно добро и изпълнено с настроение представяне от Алекс (на квадрат), Митака и Стивън!

Сетлист на Past Redemption:

01. A Lesson In Exploitation
02. Extreme Madness
03. Homicide
04. Fraud
05. Eerie Hole
06. Final Redemption
07. Entangled Schizophrenic
08. Under The Hammer
09. Decomposed
10. Revelation
11. Passion
12. Pile Of Guts
13. Suffer The Children
14. I Am
15. The Doom Of Them All

Минава 22:15. Арената отдавна е разчистена и подготвена за френските гладиатори. Под бурните възгласи на хората пред тях, Benighted застъпват и се отприщва апокалипсис. Буквално. Публиката посрещна толкова екзалтирано любимците си, че вероятно стана причина за лек технически проблем, който не успява да сломи духа на квартета. Изневиделица китарите и басът тотално изчезват, а фронтменът Julien Truchan приветства бурната реакция на феновете с кратка шега. Следва корекция, пренастройка и рестарт на вихрушката.

Benighted поднасят селекция от най-тежките си извращения. Акцентът пада върху по-късното творчество на французите, като най-силно застъпени са албумите “Necrobreed” и “Obscene Repressed”.

Наблюдавам събитията скрит в дъното на клуба, защото отпред наистина е касапница. Мисля си, че Benighted са прекалено тежка хапка за моя вкус, но категорично се възхищавам на страстта, енергията и отдадеността на четиримата на сцената. Отлично сработени и заразително отдадени, Benighted са еталон за ефективна концертна група, която има целия необходим арсенал, за да превърне своето изпълнение в паметно изживяване.

Ако някой си е мислил, че отсъствието на чудовищния барабанист Kevin Paradis ще се усети, то видяното и чутото тази вечер едва ли е оставило горчивина. Да, Kevin е от онези емблематични барабанисти, които правят присъствието си значимо, но неговата липса бива чудесно компенсирана от германеца Flo Musil (познат от банди като Schammasch, Agrypnie, The Negative Bias, Zombie Inc. и Schirenc plays Pungent Stench). Както подчертава Julien, Flo не е присъствал на нито една репетиция на Benighted преди този концерт, но изпълнението му е фамозно. Дори за самите Benighted, както се оказва.

Кипящ от енергия, Jullien не спира да жестикулира към феновете, подканящ ги да се включат в заформилия се пред сцената непрестанен мошпит. Ураганът от тела е всепомитащ, напълно в унисон с канонадата на хедлайнерите.

Опустошението приключва под звуците на “Asylum Cave” и “Let The Blood Spill Between My Broken Teeth” и победоносният втори марш на Benighted в България приключва. Групата се оттегля под овациите на екзалтираните фенове, а на нас ни остава просто да се опитаме да съберем мъничкото останали здрави части по себе си!

Сетлист на Benighted:

01. Intro / Martyr
02. The Starving Beast
03. Cum With Disgust
04. Forgive Me Father
05. Intro / Implore The Negative
06. Nails
07. Intro / Reeks Of Darkened Zoopsia
08. Intro / Collapse
09. Necrobreed
10. Experience Your Flesh
11. Slut
12. Muzzle
13. Versipellis
14. Intro / Asylum Cave
15. Let The Blood Spill Between My Broken Teeth

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото