Един басист разказва…

Основната цел на тези истории е да забавляват. Повечето от тях са лично преживени и може би съвсем малко украсени.

 

Историята е от древните времена, когато тъкмо бях станал първокурсник във ФМИ. Все още не си бях намерил среда в София, че като по-тъпичък не успях да вляза от първия опит и съучениците ми вече бяха втори курс, а с колегите все още се опознавахме. Та във фоайето виждам обява „Група търси басист“ и телефон за връзка. Не бях свирил от сума ти време и реших да се пробвам. Звъня на посочения телефон, вдига ми женски глас. Като разбра за какво звъня се ентусиазира, пита ме мога ли да науча две песни за след три дена и си бихме среща на подлеза на НДК.

Поразучих си аз песните, отивам на въпросното място, там вече ме чака високо русо момиче. Щом ме видя с баса на гърба правилно предположи, че съм за срещата и тръгнахме към репетиционната. Там бяха останалите от групата – чернокосо момиче и барабанист, за който признавам, че нямам никакъв спомен. Запознах се с хората, започнахме репетицията – оказа се, че русата мацка пее, а чернокосата освен че пее свири и на китара, а освен това бяха и сестри. Леко се притеснявах, но пък Breaking the Law и Wasted Love ми бяха достатъчно познати, тъй че дори и когато грешах успявах да позамажа. След като минахме няколко пъти през тези парчета се опитахме да свирим някакви други неща, които всички да знаят. Двата часа минаха бързичко и сестричките се оттеглиха на съвещание. След по-малко от минутка дойдоха при мен с думите:
– Живеем наблизо, да ходим до нас да пием по бира и да си поговорим
Не чаках втора покана, отидохме у тях, русокосата девойка донесе три бири от хладилника, отвори ги, изпи първата на екс, запази си втората и раздели третата между мен и сестра си. Поговорихме си малко общи приказки и после чернокосата оцени репетицията:
– Добре се получи, ако искаш, може да свирим заедно.
Аз не очаквах да получа позицията толкова лесно:
– А няма ли да прослушвате и други хора?
Русата се засмя:
– Ами то още двама човека се обадиха и се разбрахме за репетиция. Единият не дойде, а другият като разбра, че трябва да свири с момичета се отказа и си тръгна.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото