Дебютен сингъл от новия албум на VEMOD

Норвежкото блек метъл трио Vemod ще издаде дългоочаквания си нов албум „The Deepening“ в началото на 2024-та година. От лейбъла им Prophecy Productions споделят, че предварителните продажби ще стартират по-късно днес, а вече можем да слушаме и първи сингъл от творбата. Песента се нарича „Der Guder Dør“ и може да се запознаете с нея благодарение на красивата визуализация долу. Видеото е дело на Vilde Dyrnes Ulriksen, базирано на материал от J. E. Åsli.

Vemod в никакъв случай не са случайна група. Норвежците съществуват в гранични простраства и кръстопътища от места. Триото е изковало своя втори албум „The Deepening“ от същия звуков гранит, от който е създаден предшественика му „Venter På Stormene“. Основата му лежи в Namsos, където в началото на века Vemod започва съществуването си като проект на тогава 12-годишния Jan Even Åsli. Най-близкият голям град е Трондхайм, където силно индивидуалната местна блек Nidrosian блек метъл сцена (името препраща към старото название на града), дава на Vemod първата музикална референция, въплътена в демото „Kringom Fjell Og Skog“ (2004).

Седем години по-късно, когато норвежците се появяват отново с песента „Moestæ Qverelæ“ и демото „Vinterilden“ през 2011 година, те са се променили значително. Триото е прави крачка извън познатото дотогава, подсилвайки елементите, които присъстват в ранните им опити – в широката гама от ярки звукови образи изпъкват пръски от величието, напомнящо на ранните In The Woods…, нотки на меланхолия и остро интровертно съзерцание.

Музикалният преход на Vemod намира сравним паралел с развитието на френските пионери Alcest, макар да няма директно влияние в двете посоки. В крайна сметка норвежците са пионери в така популярни в днешно време стилове като блекгейз и пост-блек метъл, макар те никога да не се вписват в нито един от тях. С дебютния си албум от 2012 година „Venter På Stormene“, бандата отваря пътища към нови места: следват умопомрачително представяне на фестивала Beyond The Gates  през 2013, както и легендарно специално шоу сред националните съкровища на Vigeland Mausoleum по време на Inferno Festival 2014 в Осло.

„The Deepening“ ще включва следните песни:

01. Mot Oss, En Ild
02. Der Guder Dør
03. True North Beckons
04. Fra Drømmenes Bok I
05. Inn I Lysande Natt
06. The Deepening

Бонус само в артбук изданието:

01. Tiders Tunge Taler

Албумът ще бъде достъпен във формати на дигипак диск, артбук издание с два диска, плочи в различни разцветки, както и на аудио касета.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото