Sombre Martyrium in Sofia

Сряда вечер, може би не най-удачното време за дет метъл концерт, с което донякъде си обяснявам и сравнително ниската посещаемост. Sombre Martyrium tour прави София и Live and Loud Club част от нечестивия поход на Relics of Humanity и Dead Congregation.

Организацията на концерта е на чудесно ниво, вратите са отворени в 21:00, а първата банда излиза не повече от 20 минути по-късно на сцената.

Родните Grimaze са уверени и талантливи млади музиканти, в чиято музика се чуват основно вдъхновенията им. Безспорно способни на повече от имитаторство, през голяма част от времето това което чувах от тях ме караше да си мисля за Gojira и Meshuggah. Други реверанси към големи имена също са налице, като Death и Decapitated в определeни моменти от сета им, впечатление допълнително подсилено от симпатична заигравка в края на сета им.

Grimaze

Щом имаш таланта да пресъздаваш толкова самобитни банди в собствената си авторска музика, несъмнено можеш да използваш наученото от тях и да създадеш собствен стил, което им желая. Енергията им на сцената също е признак на това което предстои, и се надявам в бъдещи сценични и студийни изяви да чуя повече от тях.

Relics of Humanity от Беларус излизат след Grimaze и кратка почивка, и наказват присъстващите с безумно тежък brutal death сет. Музиката им звучи като нечестива танкова бригада излязла от недрата на земята, определено свежа глътка въздух, не мисля че подобни банди гостуват у нас твърде често.

Relics Of Humanity

С два албума под пояса си, Relics of Humanity знаят как да сеят хаос и музиката им чудесно би послужила за саундтрак на края на света, който няма да е бърз и безболезнен, ами изпълнен с непознати за сетивата и здравия разум катаклизми. Приятна изненада за мен, макар и да не съм твърде близък с техния тип дет метъл.

Ако момчетата от Беларус описват края на света в много детайлен и мрачен пейзаж, то Dead Congregation рисуват погребението на всичко човешко, само в сиво и черно.

За повече от десетилетие са свирили из цяла Европа и на няколко немалки форума из щатите и са несъмнено познати на феновете на този тип death metal – гробовен и нечестив. Това което Incantation създадоха е доошлайфано от Dead Congregation и още други окултисти, но гърците определено изпъкват със подхода към атмосферата и текстовете си, богато пропити с православна тематика.

Dead Congregation

Шоуто им ни разходи из по-голямата част от дискографията им – безмилостна китарна атака от A.V. и T.K. с тремоло рифове и ужасяващи сола, компетентно подплатена от G.S. на бас и едно от най-впечатляващите изпълнения от барабанист в лицето на V.V. Енергията и атмосферата на това което можете да чуете от вече приличния каталог на Dead Congregation беше безупречно стоварено върху клетниците в Live and Loud
миналата сряда.

Забележки откъм организацията на събитието няма, звукът за мен беше кристален и успявах да различа всеки инструмент ако се заслушам за него, което говори доста, предвид стила на гостуващите банди.

Единственото разочарование беше сравнително слабата посещаемост, което е разбираемо заради неблагоприятния за концерти делник в средата на седмицата. Надявам се този концерт да не е единственият от този порядък и да виждаме повече подобни групи които се радват на успехи из ъндърграунда и тук.

Репортер: pestilence

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото