Ако ви се слуша нещо много различно и отпускащо, „Same zgode” е вашият албум. Irij е самостоятелният проект на вече бившата цигуларка на Eluveitie, Meri Tadić . “Same zgode” е логичното продължение на дебютното EP от 2009г. След напускането на Eluveitie, Meri каза, че сега ще се отдаде изцяло на своята група от един човек. Желаем й още повече успех в начинанието, защото до момента определено й се получава!

„SAME ZGODE. koje se ne mogu dogoditi!“- „Само събития, които няма възможност да се случат!“ В малко повече от 50на минути симпатичната музикантка ни представя музиката си по интересен начин, пренасяйки ни в собствения й свят. 13 песни: ритмични инструментали и красиви емоционални песни, почти всички от които на хърватски език, на който, интересно, почти всичко му се разбира от ухото на български / балкански слушател. Можем да чуем балкански влияния, но не от онези неверни и неприятни представи за фолклорна музика, които се срещат днес. Музиката на Irij съчетава весели мелодии и интересни истории с акустични китари, весели цигулки, електронни елементи и запомнящ се ритъм, което няма как да не те накара да си тактуваш с пръсти. Леката екзотичност, която се усеща между нотите, прави творбата още по-привлекателна.

„Same zgode” започва с едноименното парче и продължава със спечелилата ме от първо слушане „Nevenko”. Личните ми фаворити обаче са: по-бавната и нежна „I”, която разказва „da je znala, da je ne vidjala”, и „Irudice”, които заедно успяват да придадат онова усещане за завръзка и кулминация на творбата. „II” се характеризира с отчетливи мъжки вокали (Joza Tadic от Monoton Grooveslade) и запомнящо се бързо припяване на хърватски на един тон от страна на Meri. ”Same zgode” завършва с леко протяжната „.dogoditi!„, простираща се в цели 17:55минути песен, по-голямата част от които в неразбираема за мен тишина..пък то накрая се оказва, че имало скрита песен (outro) ! 🙂

Този албум е точно онова нещо, от което имах нужда напоследък. Бавната нетрадиционна музика с рок и етно влияния успя не само да ми влезе под кожата, ами и да ме докара до едно спокойно транссъстояние, в което несъзнателно изключваш мислите си и се съсредоточаваш изцяло върху слушаното от теб.

„Same zgode” излиза официално на 27 януари 2014г.

9/10