Епично шоу на EPICA разтърси София

Колелото на концертния живот у нас се завърта все по-солидно. Поредното доказателство за това бе взривяващото шоу на нидерландските симфо метъл майстори EPICA на столичния стадион „Юнак“. Като ирония на съдбата звучи „концерт на EPICA на стадион „Юнак““. Кокетното местенце в Борисовата градина стана арена на грандиозен концерт, който ще се помни дълго. Датата – 30-и април, събота, началото на втория пореден дълъг уикенд. За подгряваща група бяха избрани българите SEVI. София пък бе избрана за първата дата от турнето по повод най-новия албум на нидерландците „Omega“, излязъл миналата година – още един факт, който предполагаше силно изпълнение.

Времето предразполагаше събития на открито – прохладно, свежо благодарение на падналия преди концерта дъжд. Като прибавим ентусиазираните фенове, зажаднели за концерти на открито, предпоставките за силно шоу бяха налице. Малко преди обявения предварително начален час пристигам пред стадиона и установявам, че пред входа има доста хора. Влизането ставаше бавно, но без особени проблеми. Въпреки затрудненията не забелязах сериозно недоволство сред желаещите да влязат. На специално разположено място се предлагаха различни артикули на двете банди, баровете работеха на пълни обороти, а подходяща фонова музика спомагаше за доброто настроение на присъстващите.

С леко закъснение от предварително обявения час 19:00 на сцената се качиха SEVI и забиха мощно и безкомпромисно както само те си могат. Без никакво съмнение това е една от най-качествените, талантливи и непрекъснато развиващи се български групи в българския рок в момента и с това си изпълнение го доказаха за пореден път. Този път фронтдамата Светлана Близнакова бе една идея по-обрана от към сценично поведение, но отново демонстрира енергия и раздвиженост, без да губи гласа си. Останалите ѝ импонираха с хъс и желание за изява и като цяло изпълнението им се получи. Изпълниха и основната си задача за вечерта – да подгреят публиката, която, особено в предните редици, се раздаде сериозно. Сериозно себераздаване имаше и от страна на групата, но това за тях е нещо характерно и не е неочаквано. Отреденото им време бе около 40 минути и те бързо изтекоха. Поклон, снимка с публиката и… край! Музикантите слязоха от сцената под заслужените овации на зрителите и отстъпиха място на хедлайнерите.

Сетлист:

  1. „Follow Me“
  2. „Am I Alive?“
  3. „Never Again“
  4. „Dark Knight“
  5. „The Art Of War“
  6. „Don’t Hesitate“
  7. „One Time Thing“
  8. „Hate You“
  9. „To Hell And Back“
  10. „The Battle Never Ends“

Кратката пауза бе използвана за последни уточнения и подготовка на сцената, а присъстващите се възползваха да „презаредят батериите“ с някоя и друга напитка и приятни разговори.

Точно в 20:10, както бе обявено, музиката спря, сцената притъмня и под звуците на симфоничното интро „Alpha“ музикантите от EPICA започнаха да излизат, под възгласите на възторжените почитатели. Последна на сцената се качи вокалистката Simone Simons и така бе дадено начало на шоуто. Дългата принудителна почивка очевидно се бе отразила изключително положително на мотивацията и желанието за свирене пред публика на групата, която показа отлично настроение, хъс, енергия и перфектна сработка. Чаровната Simone и колегите ѝ не спряха да се движат, да правят различни номера и трикове с широки усмивки и да се раздават като за последно. Simons  показа, че не е загубила умението си за владеене на зрителите и при всеки нейн жест присъстващите полудяваха. Бандата бе подготвила микс от стари и нови песни, като след второто парче певицата сподели от името на всички, че са много доволни отново да са на сцена пред публика и че не им се е случвало от дълго време. С много настроение, шеги и закачки премина изявата на нидерландците. Публиката също се раздаваше, което вдъхна допълнителна енергия на музикантите.

Времето си течеше, песните следваха една след друга – “Sensorium”, “Unchain Utopia”, “The Obsessive Devotion”, “Skeleton Key”. Неусетно се приближихме към кулминацията, в която се превърна вечната “Cry For The Moon”, изпълнена и с помощта на присъстващите. И след още една песен – “Omega” – дойде краят на основната част. Музикантите се скриха зад сцената, но без да се бавят, отново излязоха. Освен традиционните благодарности („вие сте фантастични“), клавиристът сподели, че следващата песен (и първа от биса) „Code Of Life“ никога не са я свирили на живо, но специално за нас ще го направят. Преди “Beyond The Matrix” вокалистката се пошегува, че е време да раздвижим натрупаните покрай корона вируса килограми с малко физически упражнения и покани присъстващите да подскачат заедно с групата. Което и се случи секунди по-късно. А действителният край на шоуто дойде с фамозно изпълнение на “Design Your Universe”. След последния акорд групата се събра в центъра, поклони се, направи си традиционното „селфи“ на фона на изцедените присъстващи, а към зрителите полетяха различни предмети и няколко щастливци се сдобиха с перца, палки, сетлистове, кърпи и дори бутилки с вода.

Сетлист:

  1. „Alpha“
  2. „Abyss Of Time“
  3. „Sensorium“
  4. „Freedom“
  5. „Unchain Utopia“
  6. „The Obsessive Devotion“
  7. „Storm The Sorrow“
  8. „Kingdom Of Heaven part 3“
  9. „Skeleton Key“
  10. „Cry For The Moon“
  11. „Omega“
  12. „Code Of Life“
  13. „Beyond The Matrix“
  14. „Design Your Universe“

Концертът с право може да влезе в графата „концерти на един дъх“. Групите излязоха и ни отнесоха главите. Всички напуснахме стадиончето с усмивки на лица и заредени с положителни емоции. Епично преживяване, което със сигурност ще помним дълго.

Очаквайте и много снимки от събитието на нашата фейсбук страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото