„300” бяха поведени от ROTTING CHRIST в епична битка за себеоткриване

Няколкостотин верни фенове на екстремния метъл и истински ценители на хубавата музика очакваха с нетърпение датата 12 април 2014 год. – поредното гостуване на гръцките титани Rotting Christ у нас! Да, отново април, както всеки един път досега… Несъмнено обаче, сега се предвиждаше клуб R.B.F. да се пръска по шевовете, имайки предвид изключително силния им настоящ албум “Kata Ton Daimona Eaytoy”, затвърдил любовта на верните фенове и спечелил сърцата на много нови такива.

Напоследък се забелязва чудесна организация по някои от концертите у нас, като този не прави изключение. Всичко вървеше като по часовник, без видими за тълпата проблеми, а по-късно стана ясно, че и звукът е доста добър из цялата зала (нещо, с което R.B.F. не се слави). Общо взето – атмосферата беше супер.

Murder of Crows

Минути след като удари 20:00 часа, а ние още допивахме последни глътки бира отвън, из клуба започна да се носи тресня – на сцената вече бяха Murder Of Crows. За някои името може би е бегло познато, но в дарк дуум дет проекта са се събрали изключителни музиканти от Center, ITSI…  И все по-често ще ги виждаме с изяви из родните клубове. Злата участ на ‘първата банда’ не ги подмина – по това време вътре имаше едва шепа хора, но постепенно настроението нарастна, като видяхме хедбенг и мятащи се гриви пред сцената. Добрич силно подкрепя своите съграждани, както и ние!

Втората подгряваща банда от родна страна бяха бургаските блек метъл зверове Dimholt! Като изключим хедлайнерите Rotting Christ, те бяха втората най-очаквана група за вечерта. Едва завърнали се от мини-турне из Румъния, момчетата се раздадоха до последно, като непрекъснато получаваха адмирации, придружени със скандирания “Dimholt!” и “Още!”. За времето, с което разполагаха успяха да ни зарадват с 5 парчета от предстоящия си дебютен албум “Liberation Funeral” (който излиза официално днес и всеки желаещ може да се сдобие с него лично чрез групата). След погрома, в социалната мрежа се срещаха коментари като: „Дано някоя BG група го докара до ниво да е издавана от голям лейбъл и самостоятелни турнета, че отдавна не е имало…”. Бургазлии трябваше да подгряват гръцките колоси и на следващия ден в съседна Сърбия, но по стечение на обстоятелствата шоуто бе пропаднало. Остава ни да се надяваме Сакис и компания да са обърнали нужното внимание на Dimholt и… кой знае…

Гръцките трашъри Chronosphere си бяха една малка атракция за вечерта. Обсъждани бяха както външният им вид, така и годините и музикалните възможности. Четворката от Атина изкърти мощно почти пълния клуб R.B.F. със здрав и енергичен траш метъл, подплътен с атрактивен външен вид и доста силно сценично присъствие. В сетлиста им присъстваха парчета както от настоящия “Embracing Oblivion”, така и от предното издание на бандата “Envirusment”. Млади и нахъсани с голям потенциал!

Rotting Christ

Месеци чакане и епичният момент настъпи! Мистериозно, в ролята на интро зазвуча “Χ Ξ Σ (666)”. Сцената се изпълни с дим и само миг след това прозряхме силуетите на Rotting Christ! Залата избухна в неистови викове, а фронтменът Сакис Толис ни отвърна със „Здравей, България!”, което разтопи и най-коравото сърце в клуба. Последвалата “dub-sag-ta-ke”, а после и “Athanatoi Este” ни взеха и силите, и гласовете от дране, редом със Сакис! Едва 3-4 песни, а всички над 300 човека вече се раздаваха максимално. Непрекъснати вихрушки от коси, стабилно пого на по-тежките и бързи рифове и страх, огромно чувство на страх, че скоро всичко ще свърши. Бяхме предупредени, че сетът за София ще бъде ексклузивен – така и беше. Разходихме се с тежки стъпки и притаен дъх из стари класики като “Forest Of N’Gai”, „Societas Satanas“. Марширувахме заедно със Сакис на “Noctis Era”, „King Of A Stellar War“ и се пренесохме в един мистичен свят под звуците на „In Yumen-Xibalba”, „Enuma Elish“. Атмосферата се менеше непрекъснато – от чувството, че си на бойното поле, биейки се редом до своите братя и сестри, до божествено извисяване из света на гръцките колоси на Олимп! Чувства, които не могат да бъдат описани с думи дори от най-добрия поет. Титаничната четворка нямаше нужда да подканва никого в клуба, защото самите те бяха достатъчно добри в сценичното си поведение и разпсъскваха неистовата си енергия и задоволство от българската публика непрекъснато, а Сакис не преставаше да се обръща към нас с израза „Братя и сестри…”, който ни надъхваще все повече и повече. Разбиха ни и ни оставиха без дъх, а ние им отвърнахме със заслуженото уважение и любов!

Rotting Christ

След приблизително дручасов сет и 18 песни бе време да оставим атиняните да си поемат глътка въздух, защото тепърва ги очакваше афтър парти с обезумяли от любов фенове. Пък и всички ние не си усещахме нито крайниците, нито нищо. „Бира! Искам бира! Трябва да седна!”, си мислех малко след като ми премина цялата еуфория. Запътихме се към бар The Black Lodge, където се заредихме с ледена бира и зачакахме нетърпеливо Сакис, Демис, Вангелис и Джордж да се присъединят към нас. Партито продължи почти до изгрев слънце на 13-ти април.

На следващия ден ми трябваше известно време, за да се осъзная какво ми се е случило предната вечер… Огромна доза задоволство, невероятни, несравними усещания, сладки приказки с Rotting Christ – едни от най-милите и готини хора, които познавам. И съвсем не на последно място – капка тъга! Защото всички приключи така бързо и неусетно… До следващия път!

Rotting Christ

ROTTING CHRIST setlist:
01. Χ Ξ Σ (666)
02. dub-sag-ta-ke
03. Athanatoi Estе
04. Κατά τον δαίμονα του εαυτού (Kata Ton Daimona Eaytoy)
05. Nemecic
06. Forest Of N’ Gai
07. King Of A Stellar Wаr
08. The Sign Of Evil Existence
09. Transform All Suffering Into Plagues
10. Fgmenth, Thy Gift
11. Societas Satanas (Thou Art Lord cover)
12. In Yumen – Xibalba
13. Grandis Spiritus Diavolos
14. Χαος γενετο (The Sign of Prime Creation)
15. Non Serviаm
16. Enuma Elish
17. Noctis Era
18. Archon

Очаквайте още снимки в ГАЛЕРИЯТА

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото