Северно вселеноразрушение с AMON AMARTH, HYPNOS и VIOLENTORY

Северните ветрове грубо нахлуват, носейки студ, мраз, дъжд и мноого метъл. Касапницата, която ни очаква на 30. април в столичната зала „Универсиада“ само заковава още един пирон върху стената на екстремната концертна история в България. И как не – предстои ни да се срещнем за втори път с шведските викинги Amon Amarth, следвани от чешките дет легенди Hypnos и родните надежди Violentory.

Violentory в действие

Безпроблемно случилият се концерт говори за нищо друго, освен за купон от класа. Така началото се поставя в 19,30ч., когато на сцената излизат познатите ни момчета от Violentory. За сравнително краткото им предоставено време родните метъли успяват да загреят публиката, не разочаровайки фенската си агитка (стекла се от различни краища на България), и спечелвайки нова такава в лицето на незапознатите с черноморското чудо.  През дадения половин час минаваме през най-високите точки от дебютния албум на Violentory, ‘Theory of life’, спряган за един от най-добрите български албуми за изминалата година. И неслучайно е така. Силен и обещаващ  здрав метъл с груби вокали е специалитетът на заведението. Може би тук е и мястото да спомена, че шоуто снощи бе заснето, за да бъде включено в следващото мултимедийно издание на бандата. Който е пропуснал – ще навакса, а който е отбелязал присъствие от самото начало на вечерта – ще усети отново магията на добрия български метъл.

След недълга пауза единият от трите сета барабани на сцената вече го няма, а пред огромния син транспарант застават черно-белите лъвове на Hypnos. Докато все още си мисля как това лого ми напомня за някой от лагерите в „Игра на тронове“, пред нас вече Hypnos са хванали инструментите. Бандата е с над 15-годишна история и още почти толкова предистория с Krabathor. Така и за отреденото си време на сцената, чехите препускаха през дискографията си, стараейки се да запознаят българите със своя дет метъл. Ответна реакция, разбира се, има и бързо се заформят пого-та, водени под суровия ритъм. Момчетата не само показаха професионализъм и оставиха чудесно впечатление, ами и подбудиха в мнозина от нас онова познато нам чувство, когато още преди да е свършило шоуто бандатата така те е грабнала, че нямаш никакво търпение да я видиш пак. Фронтменът Bruno сподели, че предният път, когато е посетил България, е било, когато е бил на 15 – със семейството си в Мичурин. Дано не чака пак толкова, за да се завърне и да ни „метълизира“ по чешки!

Сетлист на Hypnos:

1. Urbi at Morbid (intro)

2. Burning Again

3. Cleansing Extrema

4. Crystal Purity Of Treachery

5. Journey Into Doom

6. Nailed To the Golden Throne

7. Inverted

8. Breeding The Scum

9. Orthodox

10. In Blood We Trust

След краткотрайна пауза светлините в залата угасват и силуетите на северните викинги от Amon Amarth започват да се материализират на сцената. Още с първите няколко ноти на „Father of the Wolf“. След тази толкова ритмична и увличаща песен Johan Hegg приветства българската публика на роден език, като след краткотрайната реч салютира – „Наздраве!“, отпивайки от голям, обкован рог. Следващите няколко песни очертават „баладичната“, както Johan я нарече, част на вечерта. Светлините в залата отново угасват, а фронтменът остава сам на сцената, обръщайки се към публиката, подканвайки я да се развихри. И точно това и правят родните фенове – „завихрят“ прекрасно пого под звуците на „Guardians of Asgaard „! Неоспоримо последвалата песен бе кулминацията на вечерта. Публиката подскача и размята коси, а някои от феновете на първите редове се чувстват като героя от песента – все едно получават „Blood Eagle“ ! Шведите заслужено ни дават „почивка“ в следващите минути, изпълнявайки по-бавни (ако това описвание въобще пасва за тях) парчета. През цялото време викингите поддържат контакт с публиката, а Hegg говори с нас при всяка отдадена му възможност. Залата утихва, а фронтменът подканва феновете да се впуснат в приключението на Surtur с култувата „Destroyer of the Universe“ от предпоследния им албум. Времето напредва, а българската публика остава най-енергичната, дори след толкова епична музика. „Amon Amarth“ и „We want more!“ скандират родните фенове, тропайки с кубинки и тресящи цялата зала, докато чакат бис.
Шведите не ни държат в напрежение и бързичко се връщат на сцената. Този път фронтменът държи копие на Mjölnir, чукът на Тор, а публиката вече знае, че следва може би една от най-емблематичните им песни – „Twilight of the Thunder God„. С размах на магическия чук, Johan дава началото на края. Последното парче на която и да е група винаги е най-силно за българите – независимо колко време е минало, какво дадена група ни е предложила, независимо колко сме изморени – винаги се раздаваме най-много накрая. Затова и цял свят ни е признал за най-добрата метъл публика! Такъв е и случаят с „The Pursuit of Vikings“ , с която сетлистът на викингите завършва.

Дори след края на концерта, викингите продължават да ни радват – Johan Hegg слиза пред публиката и минава покрай цялата първа редица от фенове. А ние очакваме тяхното завръщане, за да можем отново да се веселим както днес!

Сетлист за Amon Amarth:

1. Father of the Wolf

2. Deceiver of the Gods

3. Death in Fire

4. For Victory or Death

5. As Loke Falls

6. We Shall Destroy

7. Guardians of Asgaard

8. Blood Eagle

9. Warriors of the North

10. Runes to my Memory

11. Varyags of Miklagaard

12. Last Stand of Frej

13. Destroyer of the Universe

14. Cry of the Black Birds

15. War of the Gods

16. Twilight of the Thunder God

17. The Pursuit of Vikings

 

Тук може би е и мястото отново да споменем, че концертът бе организиран както подобава и мина безпрепятствено. Благодарности на BGTSC за поредния добър концерт!

Очаквайте снимки в Галерията ни съвсем скоро!

Репортажът е резултат от съвместната работа на Rada и HumanStrain.

 1. #1 написан от Kris (преди 10 години)

  Шведи са.

  • #2 написан от HumanStrain (преди 10 години)

   Моя грешка, извинявам се, писах частта в присъница и съм се отнесъл нанякъде…..

  • #3 написан от Rada (преди 10 години)

   Някои сме си го написали вярно, хаха 😛
   Шегувам се.. Айде дано скоро пак да ги видим, не ми се чакат още 3-4 години (:

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото