„Zos Vel Thagirion“ – DEVATHORN / INFERNO (Split 2018)

inferno-split…и Блек метълът никога няма да бъде същият… Откакто се появи „Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)“, а може би откакто изобщо INFERNO са част от тази сцена. След изключителния последен албум чешките окултисти са готови да ни провокират да продължим своето пътуване към дълбините на неизследваните пластове на окултното и Хаоса. Този път със сплита „Zos Vel Thagirion“ в колаборация с гръцките си колеги DEVATHORN.

Уникалната колаборация между двата окултни кръга ще излезе на 11 декември 2018г. чрез W.T.C. PRODUCTIONS. Четири композиции, които хем ще прочистят съзнанието ви, хем ще ви накарат да се чувствате още по-объркани и жадни за скритото знание.

Ритуалстичният, дисонантен блек метъл е едно наистина интересно явление на сцената, а INFERNO издигат този стил на все по-високи нива на майстроство и професионализъм, отвеждайки сетивата и ума ни до предела. Онзи предел, за който понякога се питаме дали съществува и бихме ли имали смелостта да отворим очи и да поемем към Бездната. Вероятно е по-лесно да ги затворим и да скочим, наслаждавайки се поне на краткия миг на летене, но INFERNO ни превеждат през мрачните, прашни и мъхесто-лепкави пластове на Лъвкравтския свят бавно и ласкаво. За да усетим дъха на Древните, да почувстваме хладната прегръдка на сгъстената атмосфера, която с всяка крачка се уплътнява все повече и повече. Да изпитаме необяснимата тревога, че нещо ни дебне там… някъде. Че нещо ужасно (може би) ще се случи, но жаждата да знаем, да разберем, ни тласка напред. Докато стигнем сърцето на Хаоса, там където хем ще ни е трудно да дишаме, хем сетивата ни ще са изострени както никога до сега, за да видим и чуем. Сред Великото Нищо, сред необятното черно и вечния Мрак.

И ако 15-минутното „The Solitary Immersion into Autarchic Silence“ е въведението, пътуването към Бездната то със започването на „Zos Vel Thagirion“ направо можете да усетите сладникавия вкус на застоялия въздух и пронизващите погледи на съществата, които дебнат в Мрака зад гърба ви.

Adramelech и колегите му използват всички възможни музикални похвати, вокални техники и перкусии, не само, за да обрисуват всичко това, но и за да го направят осезаемо, да го облекат в образ и форма, и почти да го материализират. Като мисъл-форма, която оживява в бленувана мечта. Само дето тук мечти няма. Тук има един паралелен, митичен, но болезнено осезаем свят, за тези които се осмелят да го обезпокоят и да влязат в неговите владения.

Контрастът между почти класическият блек метъл на DEVATHORN и ефирният „Inferno“ стил на INFERNO изпълва албума с магически заряд и приковаваща енергия. „Omphalos“ на DEVATHORN е с подчертано трайб звучене, което обаче дава онази силна, първична енергия, от която общата инвокация се нуждае. Не само, че ще изслушате „Zos Vel Thagirion“  почти на един дъх, но ще си го пускате постоянно, защото ще ви се иска да доловите още нещо, там между звуците и монотонността на инвокацията. Да преживеете нещо още веднъж… Да научите още нещо за себе си.

Този сплит е едно от онези древни същества, изплували от световете на Лъвкрафтовия Хаос и заклинателните формули на Austin Osman Spare, примамващи ви със своя шепот и неустоимо омайни тайни, да прекрачите в техия свят. Свят, от който след това излизането е почти невъзможно… Отпуснете се, отворете сетивата и очите си и се доверете на INFERNO и DEVATHORN. Те знаят на къде ви водят и какво искат да ви разкрият.  Оставете се да ви омагьосат… „Zos Vel Thagirion“ e обсебващ… Знанието на Древните е за смелите.

inferno-sigil

„Zos Vel Thagirion. Zos Vel Sorat. Zos Vel Drakon.“

––––––––––
10/10

Официални ресурси:
DEVATHORN @ Facebook
INFERNO @ Facebook
W.T.C.Productions @ Facebook

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото