Зимни вечери – INSOMNIUM и TRIBULATION за пръв път в София

INSOMNIUM 20180323BGЕ, и тази година март месец не изневерява на своя изменчив характер и, дни преди дългоочаквания концерт на INSOMNIUM и TRIBULATION в София, решава да ни изненада със снежна виелица над столицата (тъкмо като за първа пролет) – сякаш за да предизвести пристигането на финландци и шведи и да създаде перфектната атмосфера за представлението им. И така, на 23 март, докато снегът продължава да се сипе навън, няколкостотин души се събират под покрива на Mixtape 5, за да споделят общата си страст към скандинавския метъл.

Вратите на клуба се отварят малко след обявеното време (19:00) и още в същия момент отпред се извива дълга опашка от желаещи да посетят събитието. Все пак влизането се осъществява безпроблемно и сравнително бързо – проверката преминава през всички традиционни етапи и ето че най-накрая се озоваваме в постепенно изпълващата се голяма зала. Мърчът е богато зареден (на щанда се появява продавач едва към средата на сета на TRIBULATION, та чак тогава успяваме да се снабдим с различни благини, но това са бели кахъри на фона на общото преживяване), барманите работят скоростно, сцената е вече подготвена – предпоставките за една силна концертна вечер са налице.

Точно в 20:00, сред дим и аромат на тамян, излизат театралните TRIBULATION – те успяват да запълнят 50-минутен сет, акцентирайки върху последните си два албума (“Down Below” (2018) и “Children Of The Night” (2015)). Стартирали като блек/дет банда, днес шведите са изоставили почти до краен предел екстремните влияния и дори е трудно да бъдат наречени метъл. Вместо това ставаме свидетели и слушатели на опростения готик рок на четирима души в кожа и корпспейнт, залагащи сякаш повече на имидж, сценично поведение и атмосферичност, отколкото на кой знае какви технически умения. Нека това не звучи грешно – за да постигнеш това полутрансово състояние, което мрачната, мелодична музика на TRIBULATION успява да създаде, е необходимо специфично умение и бандата показва, че е изключително веща именно в него.

Сетлист:
“Lady Death”
“Melancholia”
“In The Dreams Of The Dead”
“Rånda”
“Ultra Silvam”
“Nightbound”
“The Lament”
“Strange Gateways Beckon”

DSC_1903Три години след отменения концерт с WOLFHEART на същото това място, на BGTSC най-накрая се удава възможност да организират първото акостиране на INSOMNIUM на българска земя. Страната ни попада във финалния етап на започналото още в края на 2016 г. турне в подкрепа на 40-минутния концептуален епос “Winter’s Gate”, една-единствена песен, съставена от седем части. Именно с нея скандинавците поставят началото на изпълнението си – повече от час и половина първокачествен фински мелодичен дет метъл. Веднага прави впечатление отсъствието на Ville Friman – творческият двигател на INSOMNIUM често няма възможност да съчетае личния си натоварен график с пътуванията на бандата, а с редовната задача да го замести като китарист и вокалист (за чистите вокални партии) повече от перфектно се справя Jani Liimatainen (CAIN’S OFFERING, ex-SONATA ARCTICA и др.). Сработването на останалите трима с Jani е на изключително високо ниво и затова липсата на един от основните членове не се усеща – напротив, INSOMNIUM демонстрират солидно присъствие и видимо се забавляват на сцената, изгаряйки солидно количество калории, докато могъщият глас на Niilo Sevänen не спира да ни приканва към съучастие в шоуто. Тълпата, изпълнила Mixtape 5, изглежда, няма нужда от твърде много покани – творчеството на бандата явно е добре познато на по-голямата част (ако не и на всички?) от хората и те неизменно „съдействат“ с мощни възгласи или заформят мошпитове в подходящите за това моменти. А те бяха не един или два – след като затварят зад себе си портите на зимата с последните ноти от “Winter’s Gate”, INSOMNIUM ни връщат и към по-ранните си издания. Прозвучават превърнали се в задължителна част от сетлиста на групата парчета като комбинацията от интрото “The Primeval Dark” и “While We Sleep”, неравноделната “Mortal Share”, “Weather The Storm”, която звучи страхотно и без помощта на Mikael Stanne от DARK TRANQUILLITY, “Down With The Sun” и т.н., и т.н., докато не настава време за кратък бис, след който с последни сили заедно да се хвърлим във вихрената “Only One Who Waits” и да поставим край на тази запомняща се вечер.

Сетлист:
“Winter’s Gate”
“The Primeval Dark/While We Sleep”
“Mortal Share”
“Down With The Sun”
“Weather The Storm”
“Ephemeral”
“The Promethean Song”
“Only One Who Waits”

Очаквайте съвсем скоро всички наши снимки от събитието!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото