За връзката между висшата математика, рока, светлината и ТУ рок фест 3: Еволюция, 2014

ТУ Рок Фест 3: Еволюция

 

„Той нямаше достатъчно въображение за да стане математик, затова стана поет…“  Давид Хилберт

 

Толкова много има да се говори за взаимовръзката между въображението, техническата мисъл и твърдата музика, че това е съвсем отделна тема за дискусия… Въпреки това всеизвестен е факта, че произхода на думата „инженер“ се корени в латинската дума за откривател, изобретател, а немалка част от музикантите, поставили начало на нови жанрове, прокарали нови идеи в рок музиката са точно хора с богато въображение и идеи.

Такива мисли се въртят в главата ми на път към Техническия университет привлечена неудържимо от носталгията по студентските години и от прекрасната възможност да послушам малко класически хеви, пънк и да погледам младите музикални надежди на града и страната, представени на третото издание на ТУ рок фест – Варна. За съжаление пропускам изпълнението на чудесните младежи от група Шепот, но чувам достатъчно от чистия момичешки глас на вокалистката Габи, леещия се мелодичен рок и по тийнейджърски проникновени текстове. Веднага разпознавам в група Шепот младежите, които съвсем случайно слушах за първи път миналата година, при участието им на сцената на празника на Аспарухово. Още тогава привлякоха изключително разнородна публика, както и моето внимание. Съвсем заслужено младите музиканти са спечелили приза за най-добра рок група на Варна. Следва жежкия трибют на Дистърбд изпълнен от добре познати на Варненската сцена музиканти.

При дълги години липса на мащабни периодични рок събития в града, рок фестивалът на Техническия университет е истинска радост за феновете на всякакви възрасти. Организацията е перфектна, озвучаването – безукорно, публиката е ентусиазирана и готова за няколко часа рок и забавления, а бира има в изобилие – какво повече може да желае човек 🙂 Още първото издание на ТУ рок фест от 2012-а година се отличаваше с чудесна организация и атмосфера. Целите и формата на фестивала са свързани с популяризирането на младото поколение рок творци. Всяко издание се води от специално поканени ментори от класическата и утвърдена рок генерация. Менторите на издание 2014 са Милена Славова и Митко Кърнев. Всяка година се дава и различно име, което обобщава конкретните идеите на изданието. Първият ТУ рок фест – 2012 носи името „Да разцепим мрака“, второто – „Поколения“, а името на настоящото издание говори за прогреса на фестивала и излизането му от рамките на локално явление – „Еволюция“.

Милена Славова

След прецизно съобразена пауза, за превключване между стиловете и да се срещне и поговори човек с познати и приятели, реда от музикални стилове преминали вече през мело рок, ню метъл продължава със скоростния метълкор на победителите от вчерашното издание на кастинга за ученическа група Рок от бъдещето. Според журито и публиката след съвсем заслужената победа, пловдивчаните As Orchids Withers нажежават атмосферата с енергично и динамично шоу. За заинтересованите, дебютът на пловдивските ученици в София ще се състои на 11-ти октомври в клуб Mixtape 5 в компанията на едни от най-мощните металкор/дет банди в страната.

Оглеждам се и установявам, че поляната между факултетите по електроника и икономика е пълна с хора. На сцената се качват А-Морал и тук забелязвам първите опити за оформяне на пого пред сцената. Разбира се, съвсем очаквано имайки предвид вихрещия се на сцената хардкор пънк. Изслушваме парчета от албума Живот на кредит, както и от предишния албум на групата с поразително актуални текстове на социални теми. След 2 000 000 дни, емоциите започват постепенно да се успокояват в очакване на първата специална гостенка и ментор на 3-тото издание на фестивала Милена Славова.

Не съм присъствала на фестивал, нито в България или извън, който да може да се похвали с подобно футуристичното лазерно шоу, на което сме свидетели. Заслугата има създателят на грандиозното светлинно шоу на връх Царевец, Анди Фокнър. Зелените светлини създават илюзорен фосфоресциращ покрив над главите ни, след което се трасформират в търкалящи се топки светлина и завършват с мрежа от разноцветни лъчи изпратени в атмосферата.

Трудно ми е да откъсна очи, но на сцената излиза Милена, с чаровната си усмивка за да продължи непрекъсващия си диалог с публиката. Представители на всички възрастови групи припяват текстовете, които и днес имат същия смисъл и въздействие както и преди 20 години на фона на звучния, увлекателен олд скул пънк. Скоро и аз пея с пълен глас, подскачайки из тълпата „Искам, искам… „ а пред сцената се вихри яко пого, в което вилнеят и размятват коси младежи в ранните тийн рамо до рамо с прошарени метъли на средна възраст.

Следва импровизирана церемония за обявяване на специалните гости на феста – Милена Славова и Блейз Бейли, за почетни членове на студентската общност. Това им дава изключителни права на територията на ТУ – Варна, като намаление за студентския стол, градския транспорт и честта да са част от прекрасната общност на много младите, умни и забавни бъдещи инженери учещи в ТУ – Варна 🙂

След много усмивки, прегръдки и целувки, постепенно на сцената остава Блейз Бейли. Към него се присъединяват момчетата от John Steel. Симпатичният и енергичен човек на сцената е един от най-изключителните класически хеви метъл вокали на последните почти 3 десетилетия. Блейз Бейли е чест и желан гост в България още от годините, в които е част от гигантите Iron Maiden. През последвалите две десетилетия не спира развитието и неспирното си израстване с групи и проекти, които дори не бих могла да изброя тук. Само през последните три години Блейз Бейли записва над 10 албума като основен и гост вокалист в изключително разнообразни проекти, от класическия хеви метъл, където е виртуоз до чувствени акустични изпълнения. За българската публика особен интерес представлява съвсем новия албум на Блейз Бейли съвместно с момчетата от John Steel с обещаващото име Freedom.

Оставам много приятно изненадана от завладяващото едноименно парче Freedom. Плътен, хеви метъл, с пъргави класически сола и прецизното сливане с плътния, мощен вокал на Бейли. Чудесно е, че хубавата музика не спира, представянето на албума продължава в същия дух, публиката пее текстовете на съвсем нови песни и подканвана активно от Блейз Бейли взема живо участие в изпълнението на следващото парче Nightmare. В края на песента се заслушвам и ви става наистина забавно – Блейз Бейли пее с безукорното си британско произношение на съвсем български „Кошмаааар! Кошмааар!“. Силата на въздействито търпи рязка градация с авторските парчета на чудесната комбинация от музиканти на сцената като достигаме до апогея на емоциите си с Fear of the dark. Към музикантите на сцената се присъединява и Боголюб Матич като втори вокал. Продължава чудесна селекция от песни на Iron Maiden, която завършва с невероятния кавър на UFO – “Doctor Doctor”.

С характерния си стремеж към перфекционизъм, ръководството на Техническия университет не ни пуска да се разотидем преди са взривили всичките ни сетива. Разноцветна заря се изсипва над главите ни с впечатляващата продължителност на Can I sit next to you girl заливаща ни от уредбата.

Изпращат ни пъстроцветните лъчи, блуждаещи в небето, на най-забележителното светлинно шоу на което съм присъствала. Вървя си по пътеката в парка на ТУ-Варна, на душата ми е леко, в главата ми още се пее за доктори, но отнякъде се прокрадва леко недоволство… Защо, питам се аз, някой от моите първи учебни дни тук не е завършвал така?!?! Изпитвам лека завист, но радостта, че бъдещите инженери на този град имат възможността да са свидетели и да участват в това събитие надделява. С нетърпение очаквам ТУ Рок Фест 4!

ТУ Рок Фест 3: Еволюция

 1. #1 написан от Никсън (преди 7 години)

  Трибют групата, беше на Дистърбд, но то е все тая -Годсмак=Дистърбд

  • #2 написан от Rhiannon (преди 7 години)

   Извинявам се за грешката 🙂 Не присъствах на трибюта и в интерес на истината, често чуваме и Дистърбд, Годсмак и доста други трибюти на същите музиканти – не че искам да се оправдая за грешката. Веднага поправям 🙂

 2. #3 написан от Анонимен (преди 7 години)

  Извинявам се предваритено 🙂 Става дума за втората група , излязла след Шепот ( спомената тук като трубют на Дистърбт или Годсмак 🙂 ) Бях на феста и я предствиха като Парадокс . Това е тяхното ново име и са спечели на ТУ рок фест 2013 награда за най-добра варненска група .

  • #4 написан от Rhiannon (преди 7 години)

   Фокусът на репортажа, както и на самия ТУ Рок Фест 2014, доколкото разбирам е подкрепа на младите музиканти изпълняващи авторска музика и представянето им на една сцена с утвърдени световни и български рок изпълнители. Тази година наградите бяха най-добра ученическа рок група и определено подкрепям избора на журито 🙂 Не мога да коментирам миналогодишното издание, но снимки от първото издание от 2012 година, на което присъствах, може да разгледате съвсем скоро в галерията към статията 🙂

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото