За обикновените необикновени UPYR и чешкото бунтарство

gattaca event

Мразовита се оказа вечерта на 28-ми октомври, особено за такива като мен, вечно притесняващи се да не закъснеят, които висват пред клуба почти час по-рано. Още с влизането в Mixtape обаче се сгрявам от купчината грейнали насреща ми плодове с надпис „Free fruits“ и усмихнатите момичета, които предлагат мъфини. И колкото и да не харесвам „тъмната“ страна на Mixtape-а, наречена B-side, ме завладява чувството на уют и спокойствие. Интересно хрумване на организаторите от DIY Conspiracy, което обаче ни даде усещането за онази мека есенна топлина, която природните стихии все по-рядко ни дават възможността да усетим. Другата интересна изненада, която бяха подготвили DIY Conspiracy, беше смесицата от музикални стилове, граничеща със самоизключване.

Този ми материал малко ще се отклони от формата „репортаж“. Мисля, че този концерт беше една невероятна провокация със силно послание. Стиловите ограничения и разграничения нямат особено значение, когато искаш да отвориш ума и сетивата си. Когато сме заедно в различията и заставаме с чисти сърца зад нещо. Да успееш да се чувстваш на мястото си, приет и част от цялото, дори „сред различни“ от теб. Озъртайки се да осъзнаеш, че твоето място може да е навсякъде, стига да успееш да излезеш от собствените си ограничения. В противен случай, ако се барикадираш зад стените си, рискуваш да изгубиш много от очарованието на света около теб, а рискуваш и никой да не те забележи и чуе. Точно както вокала на REMEK, който крещеше своите послания без микрофон и останал без дъх. Такава асоциация ми навя. На човек, зазидан сред своите стени, който се опитва да каже нещо на света. Със сетни сили, с цялата плам и енергия на изтощеното си тяло и трескав мозък. Но всеки, скрит зад своите стени, трудно чува гласа на истината. Още повече, че тя често говори чрез ума на луд.

Може би и заради това вокалът им покани присъстващите на сцената до него. Каза нещо от сорта, че така атмосферата ще е по-приятелска и задушевна. Е, малко бяха желаещите да се приобщят. И тук не става въпрос за някакъв „стаден инстинкт“. Става въпрос да използваш индивидуалността си, за да прозреш дълбочината на заразата плъзнала в този свят.

Самобитната чешка комуна GATTACA/REMEK (както си я нарекох) я виждам и чувам за първи път. И даже и сега след като ги чух и видях ми е малко трудно да ги разгранича. „Вина“ за това има и фактът, че членове от едната банда свиреха и в другата. Но може би това беше техният начин на изразяване. Особено със закрилия концерта хип-хип проект на барабаниста на GATTACA в дует с едно очарователно създание. Веднага след сета на UPYR беше меко казано нестандартно, но ни показа, че дори сред мрака и страданието, винаги може да се намери малко време за танци и искрено забавление.

UPYR-ът се разбуди… Бавно протегна поизтръпналите си крайници и макар съвсем неглиже, като след ставане от дълъг сън, стовари върху нас цялата си сънлива ярост. Отвя ни с огнения си дъх и ни запрати в дълбоката, мрачна бездна.

Обикновените-необикновени UPYR. Дори самият факт да си някъде и да делиш едно пространство с тях вече зарежда. Този път нямаше специални ефекти, нямаше звездни прожектори, декори и грим.
Обикновени в своята необикновеност петимата музиканти бавно, пласт след пласт, свличаха емоциите от нас, докато ни оставиха богохулно голи, премръзнали и безчувствени. И въпреки всичко UPYR е Огънят. Точно когато се чувствахме най-сами и объркани, те ни сграбчиха за ръка и ни захвърлиха посред клокочеща, кипяща Геена. Сгряха ни. Показаха ни мрачното очарование и топлинка на черните пламъци. UPYR умеят да оставят след себе си физически и емоционално изцедени, но щастливи хора. Умеят да създадат онази магия, при която обмена на енергия и емоции артист-публика е един безконечен поток. Едните дават, другите получават, след това е обратно, и сред яростта се ражда хармония. Очарованието и изненадите на тази група никога не свършват.

След всичко това усещам надигащия се въпрос – как се вписаха UPYR сред бунтарски пънк и хип-хоп?! Вписаха се перфектно, защото знаят как да си поиграят с емоциите ви и да ви оставят сами да си ги върнете в точния момент, когато имате нужда от тях.

Благодаря UPYR, благодаря DIY Conspiracy за уникалната вечер, в
която Мракът доби цветове!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото