WOLFHEART в София – наслада за сетивата

Денят беше четвъртък, 9-ти май 2024 г., един сив, мрачен и дъждовен ден. Ден, който приветства за 2-ри път в България и за 1-ви път като хедлайнъри финландските мелодични дет метъли WOLFHEART. Те щяха да бъдат подгрявани от две български банди – EUPHOBIA & ZIMA. Всичките бяха тук по покана на BGTSC, мястото беше добре познатият на всички клуб Mixtape 5.

След кратко забавяне, малко след 19:00, вратите на клуба отвориха пред не повече от 30 човека. Влизането в пространството пред сцената се забави заради саундчека на ZIMA, имаше огради, непозволяващи да се преминава по-напред.

Така в 19:35 на сцената вече бяха родните надежди ZIMA. Отличаваха се с тежки вокали, както и леки такива. Още с началните акорди на откриващото парче „The Creation” бандата показа безкомпромисния си звук пред около 50 човека в клуба. Продължиха с „Ghosts of Yanina”, редуваха тежки партии с леки, както и с много дълбоки сола. Техният melodic death метъл взриви сцената. Клубът лека полека започна да се изпълва с фенове на тежката музика, които първоначално стояха доста по-назад. Мелодичните китари изпълваха пространството, а вокалите режеха през сърцето като скалпел. Последва дръм соло от младата надежда в групата Светослав Петров. Микрофоните бяха доста надути на неговото изпълнение. Чуваше се едно странно кънтене, вероятно е бил търсен ефект от негова страна. Вокалистката Рони Велева представи членовете на бандата. Дейно участие с вокални умения взимаше и ритъм китаристът Николай Велев. Рони сподели, че следващото парче „Distant Lands” ще е далече по-бавно от предишните. То обаче започна доста мощно с много тежки рифове, които можеха да махнат главите на присъстващите в залата. Следващата песен беше на български език – „Спомени“, за разлика от останалите, които бяха на английски. Последната песен от групата беше “Aurora”, на която Светльо се разцепваше на дръм секцията, а Ники мачкаше със своите тежки вокали. Последва мощен инструментал, с който бандата завладя и последния човек, който ги гледаше в залата тази вечер. Така, след близо 40 минути стегнато свирене бандата остави отлични впечатления при дебюта си и се оттегли с пожелания за много нови срещи с феновете, заставайки пред тях за снимка за спомен.

 

Малко след тяхното изпълнение на сцената вече бяха музикантите от EUPHOBIA. След последните трусове в бандата и напускането на всички членове, освен основателя и вокалист Ники, празнините очевидно бяха запълнени  с нови енергични момчета, които щяха да ни махнат главите малко по-късно.

Точно в 20:15 EUPHOBIA започнаха солидно техния сет. Песента беше „Maligna„. Брутална комбинация от дет метъл с тежки технични траш елементи зазвуча за радост на по-голямата част от хората в клуба. Ники умело дирижираше цялата банда. Следващата песен беше „Frog”. В песента се редуваха доста технични рифове с, наистина, брутално звучащи пасажи. На моменти феновете имаха чувството, че усилвателите ще гръмнат. Бруталността продължи с пълна сила и при останалите песни. Дойде време и за „Hater, а залата вече започваше да се изпълва драстично с фенове.  Направи впечатление, че доста са втежнили звука спрямо предишни техни концерти. Ники си пожела един лек съркъл пит, но, уви, нямаше желаещи. Последва „Wolf Among Sheep” и кратко представяне на останалите музиканти от групата – бас – Алекс, китара – Stone Angel и на барабаните – Боби. С призиви за още по-голяма подкрепа вокалистът на групата обяви следващата песен, а именно, „Madness” – композиция от последния едноименен албум на квартета. Убийствена песен, която имаше за цел да откъсне главите на всички присъстващи. Последваха приветствия и хвалебствия както за организаторите, начело с Бойко Гюров от BGTSC, така и към останалите банди, които бяха част от това събитие –  WOLFHEART и ZIMA. Дойде ред и за последното им парче „A Gun and a Bottle of Whiskey”. След неговия край групата си направи снимка за спомен със събралите се фенове.

Всички вече бяха в очакване на гостите от Финландия, а именно WOLFHEART. Самата банда оправяше микрофоните, слагайки най-различни животински черепи на стойките зад тях. Следваха последни настройки на инструментите и концертът можеше да започне.

Така началото на техния сет беше дадено в 21:15 – точно по график – и беше наистина вихрено и накараха всички в залата дружно да куфеят под звуците на The Hunt. Клубът вече беше доволно пълен. Tuomas Saukkonen & Lauri Silvonen ни въведоха из дебрите на финландския метъл. Vagelis Karzis (exROTTING CHRIST) свиреше соло след соло, кое от кое по-впечатляващо. Последва бомбастично интро за начало на следващата песен „Wolfs of Karelia”, излязла от инструментите им. Дейно участие взимаше и басистът Lauri като втори вокалист. Барабаните отвяваха всички с мощните си откоси. Феновете бурно аплодираха бандата след всяка песен. Следваше Abyss. Последва брутално начало, а завършекът бе толкова мелодичен, че пренесе публиката в друго измерение. Още една класика от репертоара на WOLFHEART. Убийственото соло беше последвано от насечени технични рифове, които смаяха публиката в столицата.

„Breakwater” – много агресивна композиция според Lauri. Впоследствие се оказа точно така – комбинация между melodic death метъл и адски агресивни китарни партии. Феновете максимално се раздаваха, а квартетът им отвръщаше със същото неподправено отношение. Следваше прочувствена мелодия, на която всички леко си отдъхнахме.

Това беше своеобразно затишие пред буря, която се задейства още с първите акорди и ни накара да се борим с всички сили да оцелеем.

Следваше Cold Flame, от последния албум на бандата „King of The North”, където истинска вихрушка се изви на сцената. Тази брутална касапница накара всички да мятат коси и да се кефят неистово на случващото се в залата. Tuomas излезе още по-напред за радост на всички. Той почти стигаше до транс на моменти.

Strength and Valor – композиция от първия албум на групата. Lauri и Tuomas се надпяваха постоянно, а солата на Lazaris докарваха публиката до екстаз. The King беше следващата песен от финландските машини. Феновете гледаха в захлас случващото се, след като нова адски мощна бомба прозвуча бандата искаше да срути клуба. След това Мr. Saukkonen обяви Boneyard за последната им песен за тази вечер. А тя беше едно истинско състезание на членовете на групата по по-бързо свирене. То спомогна за още по-голямото настроение на феновете в залата. След това квартетът слезе от сцената и се прибра в бекстейдж зоната, но за кратко, защото бандата се завърна на бис за още един финален акорд от тяхното шоу – The Hammer. Групата призова за мошпит феновете и той не закъсня. По средата на песента Lazaris скочи от сцената директно в публиката отпред и толкова мощно забиваше, че всички се изненадаха колко са здрави струните на китарата му. Погото пък за момент спря, за да могат всички да гледат  изпълнението му.

По този доста нетрадиционен начин завърши тази толкова бурна метъл вечеринка в центъра на София. ZIMA, EUPHOBIA и WOLFHEART показаха голямо майсторство и ни оставиха без дъх от началото до края на вечерта. След края на шоуто им гостите от Финландия почти веднага се бяха наредили пред мърч зоната, за да се снимат с всеки който пожелае.

ГАЛЕРИИ


WOLFHEART

EUFOBIA

ZIMA

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото