WITCHERY – „I Am Legion“ (2017)

WITCHERY сwitcheryiamlegioncdа деликатна тема. Факт е, че са монолитно явление в траша, а голяма част от албумите им са в графата с класики, но все пак остават в сянката на световно известни групи от жанра. А и неизменно ефектът от дузина музиканти, които идват и си отиват оказва влияние върху творческия процес. Наред с това се забелязва тенденция, която може би е нож с две остриета – говорим за група с доста изменчив състав; визирам ненормално добри вокали и барабанисти, които са били част от него – като започнем от незаменимия Toxine, Emperor Magus Caligula и стигнем до Legion и т.н., музиката им отразява всяка една промяна. В момента, да се надяваме и за в бъдеще, честта се пада на младия Angus Norder.
И ето почти двадесет години по-късно, дали можем да съпоставим “Dead, Hot And Ready“ или “Don’t Fear The Reaper” с новия им албум?
Винаги когато има нов вокалист групата променя по малко стила си, за да може да се създаде симбиоза между вокалите и музиката. Трудно е да се опише, но е силно осезаемо. Не винаги се е получавало по този начин в WITCHERY. Спорно е да говорим за стойността на последните им неща – от една страна нищо не може да се сравнява с чистата форма на звучене в най-ранните, от друга шведите продължават еволюцията си, например само в „Witchkrieg’‘ участват шестима брилянтни гост-музиканти (Lee Altus, Kerry King и др), което напълно компенсира вокалите. Но това са лирически отклонения…
Да си дойдем на думата – “I Am Legion” e осмият студиен албум на бандата. Той излезе на 10 ноември чрез Century Media Records. Когато чух „True North” предположих, че творбата им ще е по-скоро ориентирана към blackened death, а не thrash/ speed. За пръв път в този албум те използват толкова мелодични елементи, макар и интрото на “True North” бегло да ми напомня на „Аshes”, но само в тази част. Любимата ми композиция е “Faustian Deal”, поради непривичната си хармоничност и съчетание на елементи от мело-блека. В тази композиция китарите са от различна висота с повече въздуWitchery-500x333-500x333х и собствена техничност. С “Of A Blackened wing“ всичко се връща някак си по старому – отново попадаме в тъмната анархична вселена на WITCHERY. Има две инструментални композиции, перфектно вписващи се в концепцията за докосване до света на маршируващи в подземни галерии, реещи се в ледения мрак армии от демонични създания – “Great Northern Plague’’ и ‘‘Legion’’. Съвсем скоро. Те чакат своя предводител. ‘’Ravens call – welcome, night- The uninvited one has arrived!’’. WITCHERY са майстори на музикалната манипулация – напрежението преди покъртителните сола (в “Of A Blackened wing“ то е в самия край на композицията), внушителните бластове, които пък са препратка към онези моменти, в които speed-метъла бе втората им природа – точно те ускоряват пулса и ни карат да настръхнем, губейки представа за реално време и пространство. Всичко е изсвирено с хирургическа точност.
Нещо, което липсваше на „In His Infernal Majesty’s Service“, е основата в “I Am Legion”. Той е солидна доза диаболистичен траш, значително по-тежък, по-бърз и модернизиран, но категоричен – както се предполага за група от нивото на WITCHERY. За пръв път след Toxine, има перфектен синхрон между музиката и вокалите. Проблемът се реши. Това е много по-голямо от NEKROKRAFT и Angus Norder опроверга всяка безпочвена проява на скептицизъм, използвайки две различни вокални техники. В едно интервю с UBERROCK басистът Sharleen D’angelo казва нещо много релевантно: “Като метъл фенове понякога можем да бъдем крайно консервативен, и в някой случаи регресивен вид“. Смятам, че това е една от основните причини някой да бъде негативно настроен към албума, и изобщо всичко засягащо промени в old-school групите. Но напълно разбирам и сантименталностите, що се отнася до това.
С „I Am Legion“ шведите не залагат на сигурно. И резултатът е сред най-добрите албуми за годината. Възхищавам се на групи, които успяват да поддържат специфичното си звучене без да го правят клиширано. Вярно е, албумът се отдалечава от първоначалните композиции, но определено е сериозна стъпка в правилната посока. В предвид, че 2018 се очертава интересна година откъм концерти, много се надяваме WITCHERY да бъдат сред групите, които ще ни навестят.

Оценка: 10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото