Интервю с Werther Ytier (DAGOBA)

 ТекущатаDagoba-1 2017-а година е от огромно значение за френските метъли DAGOBA. Музикантите навършват 20 години заедно, подписаха договор с голям лейбъл в лицето на Century Media и издадоха седмия си студиен албум, който носи гръмкото име “Black Nova“. Също така, тук е мястото да напомним, че французите ще гостуват у нас за пръв път на 24 януари като подгряваща банда на KREATOR. Имахме удоволствието да се свържем с басиста на групата Werther и да си поговорим за случващото се около бандата. По-долу може да прочетете интервюто, което той даде за Metal Hangar 18.

По-рано тази година подписахте със Century Media за новия Ви албум ‘‘Black Nova’’. Как точно се случи това?

Беше повече от ясно какво искаме – световно разпространение на музиката ни. Имахме няколко варианта за ‘’Black Nova’’. Трябваше да променим нещо, тъй като нещата със старата ни звукозаписна компания не се получаваха. Миналата година срещнахме със шефът на Sony Music France. Той наистина искаше да работи с нас и да издаде новия ни албум. Беше повече от решен да инвестира в групата и новата ни музика. Той и нашия мениджмънт проведоха разговор със Century Media, в който обсъдиха световно разпространение на ‘’Black Nova’’. Екипът на Century Media ни познава от години. Пуснахме им новия ни албум и те го харесаха, а след това им обяснихме за бъдещите ни концертни планове. И така, сега DAGOBA е под крилото на Century Media. Адски много сме ентусиазирани да работим с тях, тъй като те са един от най-извесните лейбъли в рок и метъл средите.

Личното ми мнение е, че творбата е доста разнообразна. Вплели сте по доста интересен начин груув и електронните елементи. Ти самия по какъв начин би описал диска?
Новият ни албум ‘‘Black Nova’’ включа елементи от всичките ни творби. През годините научихме и преживяхме много неща и смятаме, че сме готови да включим толкова много елементи в песните ни. Бих го нарекъл просто метъл, тъй като имаме доста разнообразен вксу. Груувът и електронните неща са ключови елементи за нас, но с ‘’Black Nova’’ направихме голяма стъпка в творчеството си. Дискът е изцяло нов старт за нас, включващ редица нови елементи. Основната ни цел беше да напишем най-добрите парчета с доста мелодични вокали от страна на Shawter. Харесваме това, което правим и винаги сме искали да пишем музика, която ние самите бихме си пуснали да слушаме.

Говорейки за Shawter, може би тук е мястото да споменем, че той е и продуцент на албума. Какви според теб са плюсовете и минусите на това член от групата да бъде продуцент на диска?
Shawter винаги има ясна представа относно това как искаме да звучат нашите песни, затова той играе ролята и на продуцент. Така е по-лесно за всички. Той е добър музикант и знае в каква посока трябва да поемем, за да отъпчем по своята собствена пътека. Постоянно ни показва нови демота, които са доста добре структурирани. Shawter притежава собствено студио, та ни е значително по-лесно и разполагаме с повече време, в което да записваме, продуцираме и обсъждаме нещата.

Страхотната обложка е дело на Seth от SEPTICFLESH. Какво е посланието, което седи зад нея и по какъв начин протече работата Ви със Seth?
Всички сме огромни фенове на Seth и творчеството. Първата ни среща с него бе по време на едно от европейските ни турнета. Първите неща, които направи за нас бяха обложката и книжката на албума ‘’Post Mortem Nihil Est’’ от 2013 г. Той е истински гений, който не спира да черпи бълва нови и уникални идеи. През 2015-а искахме отново да работим с него, за да направи обложката за албума ‘‘Tales of the Black Dawn’’, но графиците ни бяха несъвместими и нещата не се получиха. Затова този път планирахме нещата от по-рано и всичко се подреди. Разказахме му за всички неща, които искаме да засегнем в обложката – идеи, цветове, текстовеи т.н. В последствие той се завърна с 10-15 различни творби. Главната ни идея за обложката на ‘’Black Nova’’ е прераждането. От там идва и лицето с цип, зад който седи ново човешко същество. Също така, искахме да има и вода, защото смятаме, че тя също има връзка с прераждането.

Би ли ми разказал малко повече за името на албума и текстовете? Кои са основните тематики, които те засягат?
За нас ‘’Black Nova’’ е огромна стъпка напред и нов старт за DAGOBA. Не сме по използването на буквални изрази. Винаги сме предпочитали метафоричните думи и изображения. Името на албума е закачка с научния термин ‘супернова‘. За нас ‘‘черната нова‘‘ е голям взрив, който дава ново начало. Shawter използва галактическата тематика, за да сравни нещата с предишната ни ситуация. Всички текстове са свързани. Песни като ‘’Stone Ocean’’, ‘’Inner Sun’’ и ‘‘Lost Gravity’’ се осланят на галактическите неща. Целта на текстовете ни е да мотивират слушателя да продължава напред и нагоре. Всеки човек минава през кофти периоди в своята живот, но не бива да забравя, че винаги има надежда. От тъжна гледна точка, нещата могат да преминат в нещо по-красиво и оптимистично. Например, песента ‘’Vantablack’’ е най-черното нещо във Вселената, но текстът и вокалите се опитват да променят това, превръщайки я в една по-светла представа за живота.

POSTER Kreator, Dagoba +1 bandВ началото на следващата година ще потеглите на турне с траш метъл ветераните KREATOR. Обиколката ще премине и през България, като това ще бъде първото Ви гостуване тук. С какво искате да бъдете запомнени от българската публика?
Всъщност, в момента също сме на турне. Стремим се към голяма продукция за нашите хедлайнърски шоута през септември, та чак до декември. По-гладни сме за жива музика от всякога и сме решени да дадем всичко от себе си. Били сме подгряваща банда на доста групи. Някои от тях са APOCALYPICA, IN FLAMES, SEPULTURA и т.н. За нас винаги е удоволствие и приемаме тези неща като предизвикателство. В тези случаи, повечето хора не са дошли, за да видят DAGOBA, та трябва да ги спечелим по един или друг начин. Повече от щастливи сме за турнето с KREATOR, защото досега не сме имали възможността да свирим в повечето страни, които са включени в обиколката. Сигурен съм, че тази обиколка е една наистина голяма възможност за нас да се разраснем като банда. Нямам търпение да поседим България. Знам, че ще бъдем само в София, но съм сигурен, че ще ми хареса.

Предполагам, че си запознат със случващото се в лагера на DECAPITATED. Какви са изводите, които си си извадил до момента?
Чух за тази кофти ситуация, да. Не познавам пичовете от DECAPITATED и никога не съм ги срещал. Нямам съвет, който мога да им дам. Смятам, че ситуацията е доста кофти и ако се окажат виновни, те трябва да бъдат съдени. Ако обаче са невинни, целият този цирк ще е бил за нищо.

Текущата 2017-а година бележи 20 години от създаването на DAGOBA. Кое е най-изненадващото нещо, което си преживял откакто си част от групата?
Късметлия съм, че имам възможността да създавам музика. Това най-голямата ми мотивация. Огромно удоволствие е да споделиш сцената с банди, които си слушал като тийнейджър. Концертът с METALLICA през 2006-а в Билбао е сбъдната мечта, както и шоуто ни в рамките на Hellfest 2014. Това са някои от любимите ми спомени.

Как според теб се е променил звукът на DAGOBA през годините?
Станахме по-зрели и наистина знаем какво искаме да постигнем, каква музика искаме да изпълняваме. Внимателно обмисляме всяка нота, текст и тематика, която издаваме. Това е голяма стъпка в развитието ни.

Какво научихте като група за тези две десетилетия?
Научихме се да бъдем страшно търпеливи, хахаха. Понякога искаш да продължиш напред, но трябва да разбереш някои неща. Музикалната индустрия е един странен свят. Можеш да срещнеш прекрасни личности, но също така и кофти мениджъри и странни хора.

Да се върнем към най-големите Ви постижения за тези 20 години. Разкажи ми малко повече за тях.
Hellfest 2014 беше нещо неописуемо… Окей, това беше фестивална изява, но почувствахме нещо специално. Свирихме около час и усещахме връзката между публиката и самите нас. Феновете не спираха да крещят, да пеят редом с нас и когато поискахме да направят wall of death, те отвърнаха с нещо, което не бяхме изживявали досега. Хората все още ни разпитват за този концерт. Можеш да чуеш за това шоу във всички краища на света. 50000 гърла скандиращи името на групата… Това е доста голямо и вълнуващо. Един от най-ценните ни спомени.

Да поговорим малко за сцената във Франция. Как според теб се справят рок и метъл музикантите във Франция? Сравнявайки ги например с тези в САЩ и Великобритания.
Френската метъл сцена се опитва да изгради нещо сериозно и стабило, но все още не можем да се сравняваме с американската и великобританската сцена. Там има както големи банди, така и млади такива, които свирят пред доста хора. Ние имаме нужда от здраво работещи групи, структури, букинг агенции. Публиката се разраства, но френските метъл банди не биват подкрепяни достатъчно от големите списания и медии, както се случва в Германия, САЩ и Великобритания. Тук във Франция имаме нужда от няколко неща, за да може сцената да се разрастне.

Бихте ли работили с друга френска банда? Например AqME, тъй като съпругата на Shawter свири на бас при тях.
Хаха, не мисля, че би се получило. Харесваме AqME и други френски банди, но музиката е много различна. Те пеят на френски, а текстовете на Shawter са на английски. Не сме мислили да работим с тях.

Какво според теб превръща метъла в подходяща платформа за необикновени идеи?
Братството и приятелството, които царят в тези среди… Трябва само да отидеш на някой фестивал и ще видиш, че всички са щастливи и разговарят с хора от други страни, докато пият бира. Няма агресия и точно това ми харесва в метъла. Помага ти да погледнеш отвъд всеобщите разбирания и клишета. Метълът не е просто музика, а начин на мислене и поведение.

Как се чувстваш, когато в публиката видиш човек, който използва смартфона си, докато вие свирите?
Предпочитам да виждам феновете без смартфон в ръката, но важното е, че поне са в залата. Не съм израснал с разбирането да се наслаждавам на концертите точно така, но за съжаление, нещата се развиват по този начин.

Предполагам, че сега след издаването на новия Ви албум, предстои да поемете на доста дълго турне.

Хаха, да. Концерти, концерти и много концерти. В близките две годинище живеем само за това.

Има ли нещо друго, което би искал да кажеш? Последните думи са твои!
Благодаря ти за интервюто и благодаря на всички, които отделиха от времето си, за да стигнат до неговия край. Надявам се, че ще харесате ‘’Black Nova’’. Подкрепата, която ни оказвате значи много за нас!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото