Викингска мощ и Викторианска изисканост заедно с ENSIFERUM, FLESHGOD APOCALYPSE и HEIDRA

 Приятно тежката концертна програма през април продължи с концерта на ENSIFERUM в столичния клуб “Mixtape 5“. След 5 години чакане, феновете им у нас имаха възможността да ги гледат отново. Този път като хедлайнъри – в пълния им блясък. И за да е още по-запомнящо се събитие, финландците бяха подкрепени от италианския еталон за дет метъл FLESHGOD APOCALYPSE и датските викинги HEIDRA.

 Промоутърите ARTBG се справиха отлично. Откъм организационен аспект, концертът беше също толкова добър, колкото и откъм музикален. Вратите отвориха малко след обявения час, пропускането на феновете мина без проблеми и групите излизаха на сцената по разписание. Но нека започнем разказът от самото му начало…

 Най-верните фенове застанаха пред клуба още в ранния следобед, нарисуваха лицата си с черни линии, придавайки им по-боен и ENSIFERUM-ски вид и спокойно зачакаха да видят една от любимите си групи. Малко след 19ч. вратите на клуба отвориха и голямата зала на “Mixtape 5“ започна да се пълни бавно, но славно.

 Първи на сцената излязоха датчаните Heidra @Mixtape 5, April 13HEIDRA и без много да се бавят, откриха с едноименната песен от единствения им до момента дългосвирещ албум “Awaiting Dawn“. Въпреки липсата на басист (пичът решил, че е добра идея да ги напусне след като текущото турне е вече започнало), звукът им беше повече от перфектен. Групата седеше доста уверено на сцената и си личеше, че им харесва това, което правят. Макар и да са непълно непознати на феновете у нас, публиката ги хареса и още с първата песен имаше веещи се коси и хора в мошпита. За краткото време, което им бе отредено, момчетата спечелиха публиката и ни разходиха из първия си дългосвирещ албум и освен това, изпълниха едноименната песен от EP-то “Sworn To Vengeance“, което излезе през 2012г.

 Силно Ви препоръчвам да чуете албума, EP-то, както и двете им демота “The Saga“ и “Northern Tales“. Обещавам, че няма да останете разочаровани и комбинацията от фолк и викинг метъл с малко блек и щипка пауър ще Ви хареса.

Сетлист на HEIDRA:
01. Awaiting Dawn
02. Witch Of Prophecy
03. The Eyes Of Giants
04. Betrayal
05. Sworn To Vengеаnce
06. Wolfbоrn

 Ето, че дойде време даFleshgod Apocalypse @Mixtape 5, April 13 се срещнем за втори път с изисканите италианци FLESHGOD APOCALYPSE. Първата ни среща с тях бе преди 7 години, когато свириха във вече несъществуващия столичен клуб “The Box“ заедно с GOD DETHRONED и SACRAMENTAL BLOOD. Кой би си помислил, че комбинацията от брутален симфоничен дет метъл плюс класически оркестрации и оперни вокали (на моменти) би била толкова разбиваща и перфектна?

 Пременени във Викториански грим и одежди, музикантите заеха позициите си, а зад тях застана оперна певица, която със своето сопрано допълваше вече умопомрачително добрите FLESHGOD APOCALYPSE. След като бурните овации утихнаха и барабанното интро “Marche Royale“ приключи, групата стовари класическия си, симфоничен дет метъл върху нас с “In Aeternum“. Бандата беше в най-добрата си форма. От сложните и деликатни моменти през бруталните и ужасяващи такива, те хипнотизираха част от събралите се фенове, а други накараха да се хвърлят в мошпита.

 Макар и не толкова голям, мошпитът, който се заформяше по време на песните им беше един от най-бруталните, случвали се в последно време. Блъскащи се хора, веещи се коси… Абе, касапница. Разбира се, след всяка една от песните им, следваха напълно заслужените викове и аплодисменти. Единствения проблем беше, че инструментите бяха усилени повече от нужното
и на моменти вокалите се губеха, което пречеше на пълната идилия и потапянето в атмосферата, която италианците създават. След един изискан, брутален и доста добър сет си взимаме довиждане с италианците и зачакваме викингската битка, която тепърва предстоеше.Fleshgod Apocalypse @Mixtape 5, April 13

Сетлист на FLESHGOD APOCALYPSE:
01. Marche Royalе
02. In Aeternum
03. Minotaur (The Wrath of Posеidon)
04. Cold As Perfection
05. The Violation
06. Prologue
07. Epilogue
08. The Fool
09. The Egoism
10. The Fоrsaking


 И ето, че дойде Ensiferum @Mixtape 5, April 13 (1)време за черешката на тортата, гвоздеят на вечерта. Финските викинги ENSIFERUM за първи път с хедлайнерски сет у нас. Излизайки на сцена под звуците и овациите на вече екзалтираната публика, групата започна мощно своя сет с “Axe Of Judgement“. Пътешествието из новия им албум продължаваме с разгорещяващата “Heathen Horde“, след което отдадохме почит на дебютния им едноименен албум от 2001г. с песента “Guardians Of Fate“. Става ми някак топло и приятно на душата, когато групи с 20 годишна история изпълняват неща от първите си албуми. Партито стана още по-диво с едно от най-запомнящите им се парчета – “One More Magic Potion“.

 Следващата в сетлиста беше “Treacherous Gods“, която също е част от дебютното издание на финландците. Както казах преди малко, готино е да виждаш групи с дълга история зад гърба си да изпълняват стари песни след толкова много време, защото виждаш колко са се променили и как в момента са по-силни от всякога. Продължаваме с “Warrior Without A War“ и “From Afar“ по време на която за пореден път си пролича, че събралите се фенове са запознати и с лиричната част от творчеството на ENSIFERUM. Бурята в сърцата ни и огъня в душите ни продължават да бушуват с вечната, епичната “Wanderer“. “He will ride across land and time to find a way through this endless night…

Ensiferum @Mixtape 5, April 13 (2) Градусите повдигаме (баси, не вярвах, че може още по-яко да стане) с други две песни от актуалния им албум – “Two Of Spades“ и “My Ancestors’ Blood“. Основната част на концерта приключи с други два вечни хита на финландците – “Twilight Tavern“ и “Lai Lai Hei“ (учудващо, но доста от присъстващите пееха на фински заедно с групата). След края на изпълнението им, Petri Lindroos се пошегува, че тук идва частта в която се слизат от сцената и ние ги викаме обратно, но понеже трябва да заобиколят целия клуб, това няма да стане и след поредните бурни овации и гора от ръце, бандата даде началото на края с “Tale Of Revenge“. След кратка история, предпоследна за вечерта беше “In My Sword I Trust“, а това невероятно, епично, запомнящо се събитие завършихме с химна “Iron“ надвиквайки финландците на “ТА-ТА-РА-РА, ТА-ТА-РА-РА“ частта.

 Дали ENSIFERUM надминаха Ensiferum @Mixtape 5, April 13 (3)очакванията ни? Определно ДА! В предните редици на клуба положението беше най-“интимно“, тъй като всеки войн желаеше да е възможно най-близко до финландците. През целия концерт можеха да се видят ръце във въздуха, пеещи с цяло гърло фенове, веещи се коси и смелчаци в погото. По време на изпълнението им, след някои от песните, Petri Lindroos не пропусна да представи бандата и новото попълнение в нея – акордеонистката Netta Skogg. Честта да представи Petri (и то по доста забавен начин) имаше басистът Sami Hinkka.

 След края на сета с който ни разходиха из всеки техен албум, ENSIFERUM развяха българския флаг с тяхно лого, който им бе подаден по-рано от вярна shieldmaiden-ка заела фронтова позиция. Докато музикантите се снимаха с флага на фона на публиката, Markus Toivonen се хвърли в публиката и феновете го носиха на ръце известно време, след което го върнаха обратно на сцената. Друго от нещата с които ще запомня този концерт е контактът, който имат с публиката. До известна степен това може би се дължеше на факта, че нямаше решетки, но е доста надъхващо да видиш как на всяка песен музикантите подаваха ръце в публиката, за да зарадват щастливите фенове.

Сетлист на ENSIFERUM:
01. Axe Of Judgement
02. Hеаthen Horde
03. Guаrdians Of Fate
04. One More Magic Potion
05. Treacherous Gods
06. Warrior Without A War
07. From Afar
08. Wanderer
09. Two Of Spades
10. My Ancestors’ Blood
11. Twilight Tavern
12. Lai Lаi Hei

Бис:
13. Tale Of Revenge
14. In My Sword I Trust
15. Iron
Ensiferum @Mixtape 5, April 13 (4)

 Разбити и повече от доволни от срещата ни с тези невероятни банди се отправяме бавно, но славно към изхода на клуба. Вече таим надежди за следващата среща с ENSIFERUM, а спомените от това събитие ще пазим доста дълго време. See you next time, folks!

 Останалите ни снимки на ENSIFERUM, FLESHGOD APOCALYPSE и HEIDRA, както и албумът със сниманите фенове, може да разгледате на нашата Facebook страница.

 1. #1 написан от nadejda (преди 8 години)

  А пък ако можеше и по-качествени клипове да правите,щяхме да сме още по-щастливи

  • #2 написан от WildChild (преди 8 години)

   Один толкова позволи да направим, за да може групите да не заслепят с пълния си блясък гледащия клипа. 😉

  • #4 написан от ArthurDent (преди 8 години)

   Целта на феновете е да ходят на самия концерт и да си го припомнят с клипа, а не да си стоят в къщи и да дават акъл.
   Дай да видим по-добрите твои клипове от концерта, а?

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото