‘MIDALIDARE’ ден трети: непреходната класика и нейните титани

 DIRKSCHNEIDERПостепенно еуфорията от втория фестивален ден на MIDALIDARE: Rock in the wine valley отминава. Но само за да се замени с нова – третата вечер на фестивала обещава поредна среща с големи рок музиканти. DIRKSCHNEIDER и DEE SNIDER – (дори звучащи толкова подобно) имена, превърнали се в емблеми на рок музиката, творци на твърдия саунд, заслужено уважавани и обичани от българската, и не само, публика. Само няколо часа по-късно те ще взривят небето над MIDALIDARE … а малко преди това две български банди ще покажат, че и родната музикална сцена има с какво да се гордее.

SEVI – това е първата група за вечерта. Вероятно никак не е лесно да си в ролята на откриваща банда: на теб се ‘пада честта’ да привлечеш вниманието на публиката, по възможност да увеличиш нейното количество, да създадеш подходящо настроение … SEVI успяват да се справят с това. Групата интригува не само с музиката, която предлага (приятен хард, или по-точно, както се самоопределя, ‘HEART’ рок), но и с факта, че е водена не от фронтмен, а от фронтдама – певицата Светлана Близнакова (или просто Севи). Всъщност за онези, които следят съвременната българска сцена, групата е известна с немалкото си концертни изяви и два студийни албума, последният от които се появи само преди една година. Представянето им, макар и кратко, е наситено с много положителна емоция, която успява да се предаде на публиката и оставя едно наистина приятно усещане.

Да, SEVI успешно изпълняват задачата си на първа банда. “ЩафетатаSEVI” е подета от старите, добре познати родни рокаджии КОНКУРЕНТ. С много енергия и с опитността на изпълнители, подвизавали се дълги години из сцените, музикантите успяват да разпалят още повече тълпата пред себе си. Все пак тридесет години не са никак малко време и не могат да бъдат подценени – групата е основана още през далечната ‘86 г. от вокалиста Емил Анчев. Вокалист, който е в чудесна форма и страхотно настроение – по време на цялото изпълнение той не спира да контактува с публиката и да вдига наздравици с чаша вино. Не пропуска да отправи и, подобно на DORO вечерта преди това, специален поздрав към българските жени. Специален е поздравът и към Цонко Цонев, бившият кмет на Каварна, който се мярка нейде из тълпата. Жест към феновете пък е раздаването на фланелки с логото на бандата – за най-активните. А активните фенове не са малко. Кой не знае песните на КОНКУРЕНТ! Или поне със сигурност хитовата “Дай ми време”, която е емблематична за групата и която няма как да бъде пропусната.

Стрелките на часовника се придвижват към седмия час. Свободното пространство пред сцената чувствително започва да се смалява от тълпите прииждащи фенове. Дори и онези, които предпочитат до момента спокойно да наблюдават изпълнителите някъде отстрани, седейки на дървените пейки или направо на тревата, сега нетърпеливо се насочват към мястото, където ще случи едно от най-чаканите събития на фестивала – появата на UDO DIRKSCHNEIDER. За щастие, той е съвсем (по немски) точен! Предвождайки своята група от четирима музиканти, без излишни предисловия, забива ударно със “Starlight”. Оттук насетне се нижат една след друга, почти без никакво прекъсване, все познати и обичани парчета изключително и само на ACCEPT. Още от предварителната програма е ясно, че UDO ще изпълнява песни от репертоара на своята първа група. Което се оказва страхотно решение – съдейки по реакцията на публиката, която, очевидно, иска точно това. Сред класиките се чуват “Princess of the Dawn”, “Son of a Bitch”, “Screaming for a Love-Bite” … наистина легендарни песни, при това поднесени от уникалния глас на UDO DIRKSCHNEIDER. Онзи дрезгав глас, който продължава да звучи все така силно, въздействащо и специфично, както и тогава, в самото начало, някъде през 80-тте години … Самият UDO може би сега е по-обран и статичен, но за сметка на това музикантите около него компенсират с енергичност и много хъс. Има ги и солата, и заигравките с публиката. А най-хубавата част е оставена за края – “Metal Heart”, “Fast as a Shark” и “Balls to the Wall”. Публиката активно се включва в изпълнението на песните, непреставайки и да скандира името на UDO, да крещи и иска още …

DEE SNIDERФеновете явно не са все още достъчно изморени. Което е добре, предвид че шоуто продължава. При това с пълна сила – предстои появата на може би най-ексцентричния изпълнител сред участниците в MIDALIDARE. Това е DEE SNIDER, популярен преди всичко като вокал на вече бившата, за съжаление, група TWISTED SISTER. Малко след уречения час, музикантът се появява, не, по-скоро върхлита сцената и тотално я завладява. Много енергия, много ентусиазъм – че чак започваш да се чудиш как е възможно да се побере в такива количества в един единствен човек. В този случай пък, музикантите около него компенсират със статичност, при това дотолкова, че на моменти човек спира да ги забелязва (хем че, наличието на доста ‘засуканата’ басистка е трудно да остане незабелязано 🙂 ). DEE SNIDER е захвърлил този път тежкия грим и натруфените костюми, с които сме свикнали да го виждаме, за сметка на удобни (и съвсем обикновени) дрехи. И все пак не може да не бъде поне малко ексцентричен – по време на цялото изпълнение не сваля тъмните очила. Но те никак не му пречат да бъде тотално отворен към феновете пред себе си, постоянно да контактува с тях, да се шегува, да псува на воля всичко (по този начин да изрази дори радостта си от факта, че времето ни пощади и дъжд тази вечер няма!). Чудесното му и заразително настроение не се помрачава дори когато техническа неизправност на микрофона му попречва в цели две песни. Отново всичко се приема с чувство за хумор и купонът продължава! Естествено, няма как да бъдат пропуснати хитовите песни на TWISTED SISTER, поднесени в малко по-различен аранжимент, като “We’re Not Gonna Take It” и “I Wanna Rock”, по време на които публиката приглася с пълно гърло. Има и някои по-сериозни моменти – когато музикантите изпълняват песни, посветени на наскоро напусналия ни Chris Cornell, както и на барабаниста на TWISTED SISTER „A.J.“ Pero. A след това отново – шеги, закачки, примесени с някое и друго “fuck” … Крайният резултат: едно страхотно и незабравимо шоу.

Участието на DEE SNIDER поставя окончателния финал на първото издание на фестивала MIDALIDARE: Rock in the wine valley. Тръгваме в тъмната нощ, с надеждата, че догодина отново ще имаме възможността да се върнем тук, в малкото село Могилово, превърнало се за три дни в център на бурни емоции и ярки светлини. Дори нещо повече – надяваме се, че събитието ще постави началото на една дългогодишна традиция.

  1. #1 написан от Бегай (преди 5 години)
  2. #2 написан от Алхимик Вуте (преди 5 години)

    В крайна сметка чичо Dee Snider обеща ли да говори с кмета на Могилово, за да го прекръсти на Мо-f**ckin’-гилово?

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото