10dixiejazzfest2017 Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев, Венцислав Благоев, Владимир Кърпаров, Димитър Льолев, Димитър Благоев, Румен Халачев, Стефан Горанов са част от изключителните инструменталисти, които ще свирят на 10-ия Дикси Джаз Фест . Част от тях идват със своя авторска музика, а част от композициите ще бъдат изсвирени за пръв път във Велико Търново.
На фестивалната сцена под Асеневци за пръв път ще се качат гостите от Франция – III Тоne (Тритон). В проекта, намиращ се някъде между джаза и модерната електронна музика, чиято идентичност се изгражда от смесването на аналоговите звуци и български неравноделни ритми, участва Димитър Благоев, който учи в университета в Ница. От 2015-а година квартетът споделя музиката си по фестивали на Лазурния бряг.
С джаз вдъхновен от разказа „Мраз и огън“ (Frost & Fire) на Рей Бредбъри в Търново идват испанците от Stefan Goranov quartet. Разбира се, и тук българската връзка е очевидна – Стефан Горанов е барабанист, получил магистърското си образование в Холандия. Заедно с испанските си колеги ще представи своето виждане за съвременната музика, без да се поставят стилови ограничения.
Композициите в „Родополоджи“ на саксофониста Димитър Льолев само в рамките на един час ще ни запратят в Родопите, сред главозамайващите върхове на небостъргачите в Ню Йорк и по тесните, уютни улички на Амстердам, а Jazzanitza на барабаниста Борислав Петров ще ни поведе по стъпките на гиганти в българската инструменталната народна и джаз музика като Иво Папазов, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Теодосий Спасов и, разбира се, на специалния гост – Антони Дончев.
На авторски композиции и виртуозни солисти може да разчита публиката на концерта на Военен биг бенд и приятели, които идват с чисто нов проект. Меломаните ще чуят музика на Владимир Кърпаров, Димитър Льолев, Милчо Левиев, Христо Йоцов, Емил Костурков, Иван Добрев, Морис Аладжем и Борис Петров. Сред любимите солисти, които идват с бенда в Търново, са Венцислав Благоев, Владимир Кърпаров и Димитър Льолев.
Един от малкото български музиканти завършили Berklee College of Music Румен Халачев отново ще осигури задължителната доза джаз за поносимо битие по любимия му философ Кундера, а домакините от Royal Dixie Band както винаги ще ни зарадват с дикси за душата в царски дози.
––––
Трите концертни вечери на 6 ,7 и 8 юли (четвъртък, петък и събота) отново ще са на любимото си място край паметника на Асеневци и започват точно в 19:30 часа.
На 7 юли, за радост на най-малките, в старата столица отново гостува „Джаз за деца с Венци Благоев“. Музикалният празник е с начало в 17:30 часа до паметник „Майка България“.
Фестивалът се реализира от Фондация „Дикси Джаз Фест” благодарение на изключителната подкрепа на Фондация “Америка за България”, Община Велико Търново и партньори.
Всички прояви в афиша на 10-тия Дикси Джаз Фест са безплатни за публиката.
Повече информация търсете на: http://www.dixiejazzfest.com/